Οικογένεια: Πολύτιμη για τη συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών

Το περιβάλλον της οικογένειας ικανοποιεί διαφορετικές ανάγκες σε όλες τις φάσεις ζωής, από τη βρεφική έως την τρίτη ηλικία.

Οικογένεια: Πολύτιμη για τη συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών
Bigstock

Η οικογένεια είναι σημαντική γιατί προσφέρει συναισθηματική υποστήριξη, καλλιεργεί το αίσθημα του «ανήκειν» και ενθαρρύνει την εκπαιδευτική και γνωστική ανάπτυξη. Επίσης, το περιβάλλον της οικογένειας παίζει καθοριστικό ρόλο στην προσωπικότητα που διαμορφώνει ένα παιδί μεγαλώνοντας. Οι γονείς είναι πρότυπα και οι άνθρωποι που μαθαίνουν στο παιδί Αρχές και Αξίες.

Πολύτιμη η οικογένεια για τη συνολική ανάπτυξη του παιδιού

Η οικογένεια είναι πηγή συναισθηματικής υποστήριξης και άνευ όρων αγάπης. Σύμφωνα με μελέτη του 2004 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychology and Aging οι ενήλικες που συμμετείχαν και έλαβαν συναισθηματική υποστήριξη από την οικογένειά τους κατά την παιδική τους ηλικία είχαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης. Ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον, συνεπώς, είναι καθοριστικό για την καλή ψυχική υγεία.

Η οικογένεια καλλιεργεί το αίσθημα του «ανήκειν». Σύμφωνα με το Parenting for Brain, ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον, το να ανήκει, συνεπώς, σε μία ομάδα είναι σημαντικό για την αντίληψη του εαυτού του. Οι οικογένειες παρέχουν μία αίσθηση κοινωνικής ταυτότητας και οι οικογενειακές σχέσεις καθορίζουν τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του παιδιού μεγαλώνοντας.

oikogeneia-sosta-protipa.jpg

Η οικογένεια ενισχύει τη γνωστική ανάπτυξη. Το οικογενειακό περιβάλλον διεγείρει τις γνωστικές δεξιότητες των παιδιών όπως η επίλυση των προβλημάτων και η κριτική σκέψη.

Η οικογένεια βάζει τις βάσεις για την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων. Παίζει σημαντικό ρόλο στην κοινωνικοποίηση των παιδιών, την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και οι γονείς αποτελούν πρότυπο όσον αφορά τη δημιουργία διαπροσωπικών σχέσεων και συμπεριφορών.

Η οικογένεια επηρεάζει και την σωματική υγεία. Στο περιβάλλον της οικογένειας ένα παιδί αποκτά υγιεινές διατροφικές συνήθειες ή συνήθειες που σχετίζονται με την καλή σωματική του υγιεινή και την τακτική άσκηση, οι οποίες θέτουν τα θεμέλια για τη μακροπρόθεσμη σωματική ευεξία.

Η οικογένεια βοηθά στη διατήρηση ηθών και εθίμων. Στο περιβάλλον της οικογένειες η γλώσσα, τα έθιμα, τα ήθη και οι διάφορες παραδόσεις περνούν από τη μία γενιά στην άλλη.

oikogeneia-kai-efiveia.jpg

Η οικογένεια είναι σημαντική για την εγκεφαλική ανάπτυξη του παιδιού. Οι εμπειρίες στο περιβάλλον της οικογένειας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2011 στο Journal of Child Psychology, μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από 50 μελέτες για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και βρήκε ενδείξεις ότι παράγοντες όπως η κακομεταχείριση και η μητρική στέρηση κατά την παιδική ηλικία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου και στην ανάπτυξή του.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved