Οικογένεια: Πώς βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες

Το περιβάλλον της οικογένειας παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων του παιδιού.

Οικογένεια: Πώς βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες

Οι κοινωνικές δεξιότητες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις που αναπτύσσει το παιδί με τους γύρω του. Πέρα τούτου, οι «καλές» κοινωνικές δεξιότητες φαίνεται να επηρεάζουν με ποικίλους τρόπους την ψυχολογία και την ανάπτυξη του παιδιού. Για παράδειγμα, σύμφωνα με έρευνα τα παιδιά που έχουν ανεπτυγμένες κοινωνικές δεξιότητες έχουν λιγότερο άγχος και στρες στο σχολικό περιβάλλον.

Οι κοινωνικές δεξιότητες περιλαμβάνουν ένα σύνολο δεξιοτήτων που σχετίζονται με τη συμπεριφορά του παιδιού προς τρίτους και οι οποίες χρειάζονται προσπάθεια και εξάσκηση για να καλλιεργηθούν.

Επτά σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες για τα παιδιά

Σύμφωνα με το verywellfamily.com, οι επτά πιο σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες για τα παιδιά είναι οι εξής:

  • Να μοιράζεται
  • Να συνεργάζεται
  • Να ακούει
  • Να ακολουθεί οδηγίες
  • Να σέβεται τον προσωπικό χώρου του άλλου
  • Οπτική επαφή
  • Να συμπεριφέρεται με καλούς τρόπους
OIKOGENEIA KOINWNIKES DEKSIOTITES

Πώς το περιβάλλον της οικογένειας μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν τις κοινωνικές δεξιότητές τους;

Οι δεξιότητες που αναφέρουμε παραπάνω καλλιεργούνται σταδιακά, οι βάσεις όμως «μπαίνουν» στο ίδιο το περιβάλλον της οικογένειας, το πρώτο περιβάλλον μέσα στο οποίο το παιδί θα μάθει να συνυπάρχει, να εκφράζεται και να επικοινωνεί.

Για παράδειγμα, το παιδί δεν θα μάθει να ακούει τον διπλανό του, εάν πρώτα οι γονείς δεν έχουν ακούσει το ίδιο. Μέσα από τις υγιής οικογενειακές σχέσεις, το παιδί μαθαίνει τη σημασία του διαλόγου, αποκτά ενσυναίσθηση και νοιάζεται.

Αντίστοιχα, πρώτα-πρώτα στο περιβάλλον της οικογένειας το παιδί θα μάθει καλούς τρόπους και θα τους εφαρμόζει στην πράξη. Μην ξεχνάτε άλλωστε, ότι οι γονείς είναι τα πρώτα και πιο σημαντικά πρότυπα. Επίσης, στο οικογενειακό περιβάλλον το παιδί θα μάθει να σέβεται, να μοιράζεται και να συνεργάζεται, δεξιότητες τις οποίες μόλις αποκτήσει θα τις εφαρμόσει και θα τις εξελίξει σε οποιονδήποτε κοινωνικό κύκλο βρεθεί.

Όλα τα παραπάνω βέβαια, δεν θα γίνουν από μόνα τους, αλλά με την συνεχή προσπάθεια των γονιών.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved