Πολύτεκνη οικογένεια: Τα ανεκτίμητα οφέλη

Γιατί το να μεγαλώνεις σε μία μεγάλη οικογένεια είναι υπέροχο.

Πολύτεκνη οικογένεια: Τα ανεκτίμητα οφέλη
Bigstock

Το περιβάλλον της οικογένειας παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός παιδιού, στην ανάπτυξη του, στις σχέσεις που δημιουργεί μεγαλώνοντας. Μία πολύτεκνη οικογένεια έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία επηρεάζουν και αυτά με τον τρόπο τους, όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και όλα τα μέλη της.

Παρά τις όποιες δυσκολίες, τη φασαρία που πάντα επικρατεί στο σπίτι, τη συμβίωση πολλών διαφορετικών χαρακτήρων, το να μεγαλώνεις ή να δημιουργείς μία πολύτεκνη οικογένεια είναι υπέροχο και παρακάτω ξεδιπλώνεται το γιατί.

Μαθαίνεις να συμβιβάζεσαι και να μοιράζεσαι. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με πολλά αδέρφια μαθαίνουν από τη μικρή τους ηλικία την αναγκαιότητα και την αξία του να μοιράζεσαι. Ξέρουν πώς να κάνουν συμβιβασμούς, όχι εις βάρος τους, αλλά για την αρμονική συνύπαρξη και επικοινωνία με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Ξέρεις πώς να κάνεις φίλους ζωής. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μία μεγάλη οικογένεια έχουν συνήθως τις επικοινωνιακές δεξιότητες να κάνουν πιο εύκολα φίλους. Είναι πιο εξωστρεφή και πιο ανοιχτοί στο να γνωρίσουν νέα άτομα.

https://www.instagram.com/p/Czeuiy7ylIX/

Μαθαίνεις να είσαι υπεύθυνος και να προσαρμόζεσαι. Γονείς και παιδιά μαθαίνουν να κινούνται σε έναν κοινό ρυθμό. Το «εμείς» στην καθημερινότητα υπερτερεί του «εγώ» και τα παιδιά από τη μικρή τους ηλικία μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα.

Εκτιμάς τη γενναιοδωρία και την αγάπη. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε πολύτεκνες οικογένειες αποκτούν ενσυναίσθηση σε μικρότερη ηλικία. Νοιάζονται για τα άλλα μέλη και μαθαίνουν να σέβονται τη διαφορετικότητα του κάθε ενός.

Αποκτάς δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Η συμβίωση με πολλά άτομα αναγκάζει παιδιά και γονείς να βρίσκουν γρήγορες λύσεις στα μικροπροβλήματα της καθημερινότητας.

Γίνεσαι καλύτερος γονιός. Πρέπει να διαχειριστείς πολλές και διαφορετικές προσωπικότητες και αναπόφευκτα βελτιώνεις τις γονεϊκές σου δεξιότητες. Μαθαίνεις να σκέφτεσαι πιο «ανοιχτά» και να σέβεσαι το κάθε μέλος ξεχωριστά.

Δεν βαριέσαι ποτέ. Σε ένα σπίτι μίας πολύτεκνης οικογένειας πάντα κάτι γίνεται. Τα παιδιά δεν βαριούνται ποτέ -πάντα θα υπάρχει κάποιο μέλος διαθέσιμο για παιχνίδι- και η διάδραση είναι διαρκής και φυσικά ωφέλιμη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved