Να γιατί το μικρό σας πάντα σας ξυπνά, σύμφωνα με την επιστήμη

Καμία ξεκούραση για τους νέους γονείς.

Μαργαρίτα Νικολάου
Να γιατί το μικρό σας πάντα σας ξυπνά, σύμφωνα με την επιστήμη
Bigstock

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον τρόπο που με ξύπναγε η κόρη μου όταν ήταν τεσσάρων. Έτρεχε στο κρεβάτι το πρωί, ανέβαινε επάνω μου και με τα μικρά της δαχτυλάκια προσπαθούσε να μου ανοίξει τα μάτια επαναλαμβάνοντας «Μαμά, κοιμάσαι; Μαμα; Ξύπνα μαμά! Μαμά, ξύπνα μαμά...»

Σας ακούγεται οικεία η παραπάνω εξομολόγησή μου; Σίγουρα, ναι. Μπορεί να μην σας ανοίγουν με το ζόρι τα μάτια τα μικρά σας, όμως έρχονται στο δωμάτιο και πηδάνε επάνω στο κρεβάτι, κάνοντας τα πάντα για να σας ξυπνήσουν.

Υπάρχει εξήγηση για αυτό. Τα νηπιάκια θέλουν να σας βλέπουν και να έχουν την προσοχή σας.

paidi-xypna-goneis-pou-koimountai.jpg

Σύμφωνα με τη θεωρία της προσκόλλησης, όταν ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του παιδιού σας, σχηματίζεται ένας ισχυρός δεσμός που γίνεται βάση για όλους τους μελλοντικούς συναισθηματικούς δεσμούς. Εγγυάται ότι τα παιδιά σας αγαπούν και εξαρτώνται από εσάς. Που σημαίνει ότι μπορεί να αισθάνονται άγχος όταν χωρίζονται ακούσια από εσάς, όπως όταν για παράδειγμα κοιμάστε σε διαφορετικό δωμάτιο από εκείνα.

Η παιδοψυχολόγος Esther Cohen μάλιστα αναφέρει ότι είναι φυσιολογικό για τα βρέφη και τα νήπια να προσπαθούν να ανοίξουν τα μάτια των γονιών τους που κοιμούνται (υπάρχει εξήγηση για αυτό που έκανε η κόρη μου λοιπόν). Η θεωρία της είναι ότι όταν ο γονιός είναι παρών, αλλά με κλειστά μάτια, δεν ανταποκρίνεται στο κάλεσμά του και αυτό προκαλεί στο παιδί μια μορφή «συναισθηματικής δυσφορίας». Έτσι, ο καλύτερος και ευκολότερος τρόπος για να νιώσουν τα παιδιά σας καλύτερα είναι με το να σας ξυπνήσουν.

Τα παιδιά είναι «ρυθμισμένα» να αναζητούν την προσοχή μας όλη την ώρα

Τα μωρά από τη στιγμή της γέννησής τους, αναζητούν τη φροντίδα και την προσοχή της μαμάς και του μπαμπά. Μεγαλώνοντας ανακαλύπτουν τη δύναμή τους και φυσικά τι μπορούν να καταφέρουν με το κλάμα τους ή με το άγγιγμα των χεριών τους.

Στη νηπιακή ηλικία ένα παιδί έχει αναπτύξει την αίσθηση του ποιο είναι και τι μπορεί να κάνει σε σχέση με ανθρώπους και πράγματα. Επίσης πλέον γνωρίζει ουσιαστικά ότι είναι ξεχωριστό άτομο από τους γονείς του. Τι σημαίνει αυτό με λίγα λόγια; Ότι αν δεν βλέπει τους γονείς του, θα είναι σε θέση να τους αναζητήσει (μπουσουλώντας ή περπατώντας) και να τους ξυπνήσει.

Συμβαίνει σε όλους τους γονείς αυτό

Όταν πηγαίνετε κρυφά για έναν υπνάκο και το νήπιό σας έρχεται να σας αναζητήσει, να ξέρετε ότι είναι φυσιολογικό. Και ξέρετε τι άλλο είναι φυσιολογικό; Τα παιδιά σας ΝΑ ΣΑΣ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ για να παίξουν μαζί σας.

με πληροφορίες από το mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved