Γιατί η φαντασία είναι σημαντική στην γνωστική ανάπτυξη των παιδιών (εικόνες)

  • Ο ρόλος της φαντασίας στη ζωή του παιδιού
  • Η σημασία της καλλιέργειας της παιδικής φαντασίας
  • Τρόποι για να ενισχύσετε την παιδική φαντασία
Γιατί η φαντασία είναι σημαντική στην γνωστική ανάπτυξη των παιδιών (εικόνες)

Η φαντασία παίζει τεράστιο ρόλο στη ζωή ενός παιδιού. Ένα απλό σεντόνι μπορεί να μετατραπεί σε απόρθητο φρούριο και οι μπάλες της παραλίας μπορούν να γίνουν γιγάντιες μπάλες κανονιού. Οι δυνατότητες της φαντασίας ενός παιδιού είναι ατελείωτες.

Η σημασία της ανάπτυξης της φαντασίας ενός παιδιού

Η παιδική φαντασία βοηθάει ένα παιδί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Γνωρίστε μερικούς από αυτούς.

Κοινωνικές-συναισθηματικές δεξιότητες

Η φαντασία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των κοινωνικο-συναισθηματικών δεξιοτήτων του παιδιού. Χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους, τα παιδιά μαθαίνουν για τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές τους αλλά και πώς μπορούν να επικοινωνούν με τους άλλους.

Δεξιότητες σκέψης

Η φαντασία επιτρέπει στα παιδιά να βλέπουν σύνθετα προβλήματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες και να βρίσκουν λύσεις. Επίσης τα βοηθά να επεξεργάζονται πληροφορίες, να κάνουν συνδέσεις, να λαμβάνουν αποφάσεις και να δημιουργούν νέες ιδέες.

paidiki fantasia5

Γλωσσικές και επικοινωνιακές δεξιότητες

Το ευφάνταστο παιχνίδι επιτρέπει στο παιδί να αναπτύξει τις γλωσσικές του δεξιότητες. Πολλά παιδιά χρησιμοποιούν διαφορετικές λέξεις, φωνές και εκφράσεις κατά τη διάρκεια του ευφάνταστου παιχνιδιού.

Κινητικές δεξιότητες

Το ευφάνταστο παιχνίδι δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να αναπτύξουν τις κινητικές τους δεξιότητες. Αυτές οι δεξιότητες είναι καθοριστικές για τη συνολική σωματική ανάπτυξη ενός παιδιού. Είτε τρέχουν στο σπίτι είτε παίζουν, κάθε δραστηριότητα απαιτεί από αυτούς να χρησιμοποιούν τους μυς τους.

Εύκολοι τρόποι να τονώσετε την φαντασία του παιδιού

Μπορείτε εύκολα να εντάξετε το ευφάνταστο παιχνίδι στην καθημερινότητα των παιδιών και να τονώσετε την φαντασία τους. Ας δούμε μερικούς τρόπους.

paidiki fantasia4

Διαβάστε βιβλία

Το διάβασμα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για παιδιά όλων των ηλικιών. Αφιερώστε χρόνο για να συζητήσετε μαζί τους τα βιβλία, ώστε τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας να αποκτήσετε νέες οπτικές για τις ιστορίες. Επιλέξτε βιβλία κατάλληλα για την ηλικία τους και δείτε τη φαντασία τους να διευρύνεται καθώς δημιουργούν μόνα τους νέες ιστορίες.

Παιχνίδια με μέτρο

Όταν ένα παιδί έχει λιγότερα παιχνίδια, βρίσκει νέους τρόπους για να παίξει μαζί τους. Ακόμα κι εμείς οι ενήλικες, δεν μπορούμε να διαχειριστούμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Ομοίως, τα παιδιά υπερδιεγείρονται με πάρα πολλά παιχνίδια και καταλήγουν να παίζουν με συγκεκριμένα κάθε φορά. Δώστε λοιπόν λίγα παιχνίδια κάθε φορά και ανανεώστε τα μετά από λίγες μέρες.

Επιλέξτε τα παιχνίδια τους με σύνεση

Όταν αγοράζετε παιχνίδια, αποφύγετε όσα κάνουν πολύ θόρυβο ή έχουν αυτόματες λειτουργίες. Αυτά τα παιχνίδια συνήθως λειτουργούν με μπαταρία και κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς για τα παιδιά. Αντίθετα, προσφέρετέ τους παιχνίδια που θα του δώσουν την ευκαιρία να τα εξερευνήσει ενώ παίζει.

Συνεχίστε να διαβάζετε στη gallery που ακολουθεί:

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved