Για τις μαμάδες που απλά θέλουν να μεγαλώσουν «καλά» παιδιά

Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μεγαλώσετε επιτυχημένα παιδιά.

Για τις μαμάδες που απλά θέλουν να μεγαλώσουν «καλά» παιδιά

Πώς θα μεγαλώσω καλά παιδιά

Bigstock

Οι γονείς συνήθως ζητούν βοήθεια από coaches (parent coach ή life coach) για να τους καθοδηγήσουν στη γονεϊκότητα. Θέλουν συμβουλές για συγκεκριμένα προβλήματα και συμπεριφορές, από εκρήξεις και γκρίνια μέχρι την πίεση των ορίων. Υπάρχουν και εκείνοι που αναζητούν βοήθεια για να συνεργαστούν καλύτερα με τους συντρόφους τους σε ο,τι έχει να κάνει με την ανατροφή των παιδιών τους.

Ως εκπαιδεύτρια και parenting coach που εστιάζει στην ανοικοδόμηση σχέσεων και ικανοτήτων, αυτό που ακούω πιο συχνά από αυτούς τους υπέροχους γονείς είναι «Απλά θέλω να μεγαλώσω καλά παιδιά. Βοήθεια!». Πιο συγκεκριμένα, θέλουν να μεγαλώσουν παιδιά που θα είναι ευτυχισμένα, υγιή και καλοί άνθρωποι στην κοινωνία και ικανούς να έχουν δυνατές και με σεβασμό σχέσεις.

Αυτοί είναι λογικοί στόχοι. Ορίστε μερικά πράγματα που έμαθα (και πρότεινα στους γονείς που δουλεύω μαζί τους) για να σας βοηθήσουν να μεγαλώσετε «καλά» παιδιά.

Προστατέψτε τη σχέση σας μαζί τους

Μια δυνατή σχέση με τα παιδιά σας θα τα προστατέψει και θα τα καθοδηγήσει στη ζωή τους. Η δυνατή σας σχέση θα τα στρέψει σε εσάς όταν θα πληγωθούν, φοβηθούν, θυμώσουν, βρεθούν σε κίνδυνο, σε μπελάδες ή έχουν κάνει ένα λάθος και χρειάζονται τη βοήθειά σας. Γνωρίζοντας ότι μπορούν να σας εμπιστευτούν και ότι είστε το ασφαλές τους περιβάλλον, ότι θα τα βοηθήσετε και ότι σας αρέσει να περνάτε χρόνο μαζί τους, θα σιγουρέψει ότι όσο άσχημα και αν είναι τα πράγματα για εκείνα, πάντα θα έρθουν σε εσάς. Θα είστε για μια ζωή η ασφάλειά τους και η υποστήριξή τους.

Λέω πολλές φορές στους γονείς που coachαρω να περνούν χρόνο μαζί με τα παιδιά τους και τους εφήβους τους, να κάνουν πράγματα που εκείνα αγαπούν, να τα ακούνε (ακόμη και αν τα θέματα είναι άβολα) να δείχνουν ενδιαφέρον στους φίλους και τις ζωές τους. Αγαπήστε τα πέρα από τις κατσάδες και τις κλειστές πόρτες που χτυπούν δυνατά, πέρα από το «Σε μισώ και δεν με καταλαβαίνεις καθόλου!». Διδάξτε τους ότι όταν κάνετε ΕΣΕΙΣ ένα λάθος τα εμπιστεύεστε ότι θα σας αγαπούν για πάντα, επειδή αυτό θα τους δείξει ότι όταν ΕΚΕΙΝΑ κάνουν λάθη, μπορούν να σας εμπιστευτούν επειδή τα αγαπάτε και εσείς, επίσης.

1656124612831-100057586-xalarosi-gia-goneis-kai-efivous-5.jpg

Αγαπήστε τα παιδιά σας πέρα από τις κατσάδες και τις κλειστές πόρτες που χτυπούν δυνατά, πέρα από το «Σε μισώ και δεν με καταλαβαίνεις καθόλου!».

Βάλτε όρια

Με το να είστε το ασφαλές τους περιβάλλον δεν σημαίνει ότι οι ζωές τους δεν πρέπει να έχουν συνέπειες. Κάθε απόφαση που παίρνουν για τη ζωή τους θα έχει και μια συνέπεια - κάποια θετική, κάποια αρνητική - και είναι σημαντικό ότι θα μάθουν από αρκετά μικρή ηλικία ότι είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις τους και τις επιλογές τους. Ότι θα είναι υπεύθυνοι αν παραβούν τους κανόνες ή προκαλέσουν κακό σε κάποιον άλλο. Δημιουργήστε δίκαια και λογικά όρια κατάλληλα για την ηλικία τους, το στάδιο ανάπτυξής τους και τις ικανότητές τους. Μετά κρατήστε αυτά τα όρια σφιχτά. Ακόμη και αν τα παιδιά σας θυμώνουν. Να είστε εκεί να τα τα υποστηρίξετε να τους δίξετε τη σημαίνει εμπάθεια και ενσυναίσθηση όταν έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεων και των επιλογών τους. Μην προσπαθήσετε να τα σώσετε από τις ευθύνες που θα έχουν μεγαλώνοντας ως άνθρωποι - είναι δική τους δουλειά να μάθουν να διαχειρίζονται όλα τα παραπάνω.

Κάντε τις δουλειές του σπιτιού κομμάτι της καθημερινότητάς τους σε αρκετά μικρή ηλικία

Με το να συμπεριλάβετε τα παιδιά στις ευθύνες και τις αποφάσεις του νοικοκυριού είναι ο τρόπος να μάθουν πολύτιμες δεξιότητες ζωής και πώς να οργανώνουν, να επιλύουν προβλήματα και να διαχειρίζονται το χρόνο τους. Και, αυτός είναι ο λόγος που θα τα κάνει να αισθάνονται πολύτιμα στην οικογένεια, δείχνοντάς τους τι σημαίνει με αυτόν τον τρόπο εμπιστοσύνη και αυτοεκτίμηση. Ακούγεται απλό, αλλά οι ευθύνες που θα τους δώσετε δεν θα έχουν θετικές επιπτώσεις μόνο σε εκείνα αλλά και σε όλη την οικογένεια, ειδικά καθώς τα παιδιά σας γίνονται έφηβοι και νεαροί ενήλικες.

Αυτά είναι όλα και όλα που πρέπει να κάνετε. Αν περιμένατε μια λίστα κανόνων που έπρεπε να ακολουθηθούν τέλεια για να μεγαλώσετε «καλά» παιδιά, ελπίζω να μην απογοητευτήκατε. Η εξάσκηση αυτών των τριών πραγμάτων με συνέπεια κατά τη διάρκεια των χρόνων διαμόρφωσης του παιδιού σας μπορεί να ενισχύσει τις σχέσεις σας —και τις δεξιότητές του— για τα επόμενα χρόνια. Και αν δεν το έχετε κάνει μέχρι τώρα, δεν είναι ποτέ αργά για να ξεκινήσετε.

πηγή: mother.ly / Kate Garzon

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved