Γιατί στους έφηβους αρέσει να δοκιμάζουν τα όριά τους και να παίρνουν ρίσκα;

Πολλοί έφηβοι υιοθετούν ριψοκίνδυνες συμπεριφορές και γοητεύονται από αυτές.

Γιατί στους έφηβους αρέσει να δοκιμάζουν τα όριά τους και να παίρνουν ρίσκα;
Παρέα εφήβων χοροπηδά στην άκρη ενός γκρεμού Bigstock

Κατά την εφηβεία τα παιδιά αναζητούν νέες εμπειρίες και συγκινήσεις, εξερευνούν τα προσωπικά τους όρια κι έχουν την ανάγκη να πειραματιστούν.

Έτσι, κάνουν πράγματα ριψοκίνδυνα που απελευθερώνουν αδρεναλίνη. Για παράδειγμα, απολαμβάνουν τα extreme sports, την οδήγηση αυτοκινήτου ή μηχανής, την κατανάλωση αλκοόλ και πολλά άλλα.

sixna-provlimata-stin-efiveia.jpg

'Eφηβος διαπληκτίζεται με τη μητέρα του

Ριψοκίνδυνες συμπεριφορές στην εφηβεία

Οι συμπεριφορές αυτές που ωθούν τα έφηβα παιδιά να πάρουν ρίσκα και να είναι πιο παρορμητικά, συνδέονται άμεσα με τον εγκέφαλό τους ο οποίος είναι ακόμα υπό διαμόρφωση. Οι εγκεφαλικές δομές που είναι υπεύθυνες για τη λήψη αποφάσεων και τη λογική σκέψη, είναι ακόμα ανώριμες. Ειδικότερα, ο προμετωπιαίος φλοιός, ο οποίος είναι θεμελιώδης για την αναστολή των παρορμήσεων και την ικανότητα για αυτοέλεγχο , δεν ωριμάζει μέχρι την ηλικία των 25 ή 27 ετών.

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (ΗΠΑ), η έλξη για επικίνδυνες συμπεριφορές ρυθμίζεται από μια ομάδα νευρώνων που συνδέονται με το σύστημα ανταμοιβής. Αν και δεν παρασύρονται όλοι οι νέοι εξίσου όταν πρόκειται να εξερευνήσουν τα όρια, οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκουν ένα συγκεκριμένο κίνητρο.

Η αδρεναλίνη είναι αυτή που ωθεί τους εφήβους να κάνουν παράτολμα πράγματα και να θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο.

efiveia-ef-zein.jpg

Γονείς προσπαθούν να συνομιλήσουν με τον έφηβο γιο τους

Κίνδυνος και παρορμητικότητα

Οι έφηβοι ρισκάρουν και ωθούν τον εαυτό τους στα όρια επειδή θέλουν να αισθάνονται ζωντανοί. Δεν λειτουργούν με τη λογική αλλά με το συναίσθημα, εξ ου και ο αυξημένος βαθμός παρορμητικότητας.

Παράλληλα, πολλοί νέοι κάνουν παράτολμα πράγματα μόνο όταν είναι με τους φίλους τους . Αυτό συμβαίνει επειδή η αποδοχή όσο και οι κοινωνικές ανταμοιβές έχουν μεγάλη αξία κατά την εφηβεία. Το σημαντικότερο για τους έφηβους είναι να νιώθουν μέρος μιας ομάδας ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κάνουν που δεν τους αντιπροσωπεύουν απόλυτα.

goneis-me-paidi-stin-efiveia.jpg

Μαμά και κόρη σε...απόγνωση, η κάθε μία για τους δικούς της λόγους

Έφηβοι στα όρια του κινδύνου

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι οι περισσότεροι έφηβοι που θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο δεν έχουν πρόθεση να βλάψουν τον εαυτό τους. Αντίθετα, γοητεύονται από την αδρεναλίνη. Με αυτόν τον τρόπο, προσπαθούν να τεστάρουν τον εαυτό τους διερευνώντας παράλληλα τις ψυχολογικές και σωματικές αντοχές τους.

Ταυτόχρονα, η κριτική στάση απέναντι στους ενήλικες αντικατοπτρίζει έναν άλλο πιθανό λόγο που μπορεί να εξηγήσει τις επικίνδυνες συμπεριφορές των ανηλίκων. Μερικές φορές, η επαναστατική συμπεριφορά δεν είναι τίποτα άλλο από μια ενίσχυση της ταυτότητας των εφήβων.

Με πληροφορίες από το youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved