«Είσαι η χειρότερη μαμά» και άλλα σκληρά λόγια που θα ακούσετε από το παιδί σας

Τα παιδιά, κάποιες φορές, μπορεί να πουν σκληρά πράγματα μόνο και μόνο για να σας πληγώσουν.

«Είσαι η χειρότερη μαμά» και άλλα σκληρά λόγια που θα ακούσετε από το παιδί σας
Bigstock

Υπάρχουν λίγα πράγματα στον κόσμο που πληγώνουν περισσότερο έναν γονιό από το να ακούει το παιδί του να λέει: «Σε μισώ». Είναι σαν μαχαιριά στην καρδιά.

Το παιδί που αγαπάς τόσο πολύ και για το οποίο κάνεις ότι μπορείς καθημερινά, τώρα σε μισεί.

«Σε μισώ, μαμά!»

«Είσαι η χειρότερη μαμά όλων των εποχών!»

Αυτά τα λόγια σε αφήνουν άφωνη, πληγωμένη αλλά και αγανακτισμένη. Ακόμα κι αν ξέρεις ότι δεν τα πιστεύει, είναι πολύ πιθανό να θέλεις να αντιδράσεις, λέγοντας:

«Δεν εκτιμάς όλα αυτά που έχω κάνει για σένα; Πώς τολμάς να μου μιλάς έτσι!»

thimomenos-efivos.jpg

Η αντίδραση των γονιών

Είναι τόσο εύκολο να εκλάβουν οι γονείς αυτή τη συμπεριφορά ως προσωπική επίθεση γιατί όταν κάνουν τόσα πολλά περιμένουν κι ένα αντάλλαγμα, αυτό της αναγνώρισης.

Αρνούνται λοιπόν να δεχτούν ότι το παιδί τους δεν βλέπει όλες τις θυσίες τους αλλά ούτε και την αγάπη τους.

«Το παιδί σας πιθανότατα δεν νιώθει ότι σας χρωστάει κάτι για όλη τη σπουδαία δουλειά που κάνετε ως γονιός. Τα περισσότερα παιδιά δεν το κάνουν εν μέρει επειδή αντιλαμβάνονται τον κόσμο πολύ διαφορετικά από εμάς», εξηγεί η Sara Bean, M.Ed., εκπαιδευτικός και πιστοποιημένη σχολική σύμβουλος.

Τι σημαίνουν πραγματικά οι σκληρές λέξεις και φράσεις των παιδιών

Η Sara Bean, M.Ed., είναι κατηγορηματική:« Αυτές οι σκληρές λέξεις που χρησιμοποιεί το παιδί σας δεν αφορούν καθόλου εσάς. Το να τις παίρνετε προσωπικά συχνά οδηγεί σε μια μεγάλη συναισθηματική αντίδραση από πλευράς σας η οποία ενισχύει την κακή συμπεριφορά. Δείχνει στο παιδί σας ότι είναι ισχυρό και έχει εξουσία πάνω σας».

Τα παιδιά συχνά εκτοξεύουν σκληρά λόγια όταν έχουν ένα πρόβλημα που δεν ξέρουν πώς να λύσουν, όταν είναι θυμωμένα, αγχωμένα ή αντιμετωπίζουν συναισθήματα που ούτε τα ίδια κατανοούν. Το να μην είναι σε θέση να χειριστούν τα προβλήματά τους τα οδηγεί σε αισθήματα δυσφορίας με αποτέλεσμα μια προκλητική συμπεριφορά προς τους γονείς τους.

«Το να βλέπουν τους γονείς τους να χάνουν τον έλεγχο και να θυμώνουν λόγω της συμπεριφοράς τους, τα βοηθά να αντισταθμίσουν την αδυναμία τους να χειριστούν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκείνη τη στιγμή. Μερικά παιδιά λένε επίσης ενοχλητικά πράγματα για να προσπαθήσουν να πάρουν αυτό που θέλουν. Εάν μπορούν να σας πληγώσουν, μπορεί να αισθανθείτε άσχημα ή να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας και να ενδώσετε. Έτσι, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι ένας τρόπος για να πετύχουν έναν πιο απτό στόχο», αναφέρει η Sara Bean.

paidi-nevra-thimos.jpg

Τι δεν πρέπει να κάνετε

Το να αντιδράτε σε ό,τι λέει το παιδί σας όταν είναι θυμωμένο ή αναστατωμένο είναι φυσιολογικό – σε τελική ανάλυση, είστε απλώς άνθρωποι. Ωστόσο είναι σημαντικό να εστιάσετε στον τρόπο αντίδρασης.

Αποφύγετε τις φωνές ή να του πείτε πράγματα που θα τα μετανιώσετε. Γενικά, αποφύγετε τον διαπληκτισμό γιατί δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Η καλύτερη λύση είναι να φύγετε από το δωμάτιο και να του μιλάτε όσο πιο ήρεμα γίνετε. Αν ο θυμός σας υπερισχύει, πάρτε βαθιές ανάσες και απομονωθείτε σε ένα δωμάτιο μέχρι να ηρεμήσετε.

Δώστε χρόνο σε εσάς και το παιδί σας ώστε να όταν μιλήσετε να είστε και οι δύο νηφάλιοι.

Με πληροφορίες από το empoweringparents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved