«Το παιδί μου δεν με ακούει - Τι να κάνω;»

  • Γιατί τα παιδιά ηλικίας 3-4 ετών δεν ακούνε τους γονείς τους;
  • Τι μπορείτε να κάνετε;
«Το παιδί μου δεν με ακούει - Τι να κάνω;»

Γιατί τα νήπια δεν ακούνε τους γονείς τους;

Το νήπιο παιδί σας αγνοεί ό,τι του λέτε, αρνείται να μαζέψει τα παιχνίδια του παρόλο που το έχετε πει ένα εκατομμύριο φορές, και παίζει με τα αμαξάκια του στις σκάλες αν και ξέρει ότι δεν επιτρέπεται; Δεν είστε μόνες.

Τα παιδιά ηλικίας 3-4 ετών είναι πιο ανεξάρτητα από ότι ήταν ένα ή δύο χρόνια πριν και έχουν πιο ισχυρή και διαμορφωμένη προσωπικότητα. «Η περιφρόνηση είναι ένας τρόπος να νιώσουν και τα ίδια πιο ισχυρά» αναφέρει η Sussane Ayers Denham, καθηγήτρια ψυχολογίας στο George Mason University στην Βερτζίνια.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Δείξτε κατανόηση

Προσπαθήστε να μπείτε στη θέση του παιδιού σας όταν αρνείται με πείσμα να κάνει κάτι. Όταν του ζητάτε να σταματήσει το παιχνίδι ή να αποχαιρετήσει τους φίλους του, πείτε του ότι ξέρετε πόσο πολύ θέλει να παίξει και άλλο, αλλά ότι θα πρέπει να γυρίσετε στο σπίτι. Η προσέγγιση είναι να δείξετε στο παιδί ότι δεν είστε εσείς το πρόβλημα, αλλά αντιθέτως, ότι είστε στο πλευρό του και ότι κατανοείτε τα συναισθήματά του.

Θέστε όρια

Τα παιδιά χρειάζονται όρια και είναι σημαντικό να ξέρετε εάν το παιδί σας γνωρίζει ποια είναι αυτά.

Εάν το παιδί δυσκολεύεται να ακολουθεί τους κανόνες και τα όρια που έχετε θέσει, δείτε εδώ τις συμβουλές της ειδικού για το τι μπορείτε να κάνετε.

Ενισχύστε την καλή συμπεριφορά

Αντί να προσέχετε και να σπουδαιολογείτε μόνο την κακή συμπεριφορά του παιδιού, δώστε σημασία και ενισχύστε την καλή. Ευχαριστήστε το για πράγματα που κάνει μέσα στη μέρα και πείτε του ότι εκτιμάτε τη βοήθειά του.

paidi den akouei gonio 1

Προσέξτε τα λόγια που θα χρησιμοποιήσετε

Είναι σημαντικό οι λέξεις που θα επιλέξετε να απευθύνονται στην συμπεριφορά του παιδιού και όχι στο ίδιο το παιδί ως χαρακτήρας. «Ένα παιδί αισθάνεται ήδη απαίσια όταν κάνει κάτι κακό ή έχει μία άσχημη συμπεριφορά» αναφέρει η Jane Nelsen, συγγραφέας της σειράς βιβλίων Positive Discipline. «Πώς σκεφτήκαμε ότι προκειμένου να κάνουμε τα παιδιά να συμπεριφέρονται καλύτερα, πρέπει πρώτα να τα κάνουμε να αισθάνονται χειρότερα;» αναφέρει.

Επιλέξτε τις «μάχες» σας

Κάποιες φορές δεν είναι κακό να αφήνετε το παιδί να περνάει το δικό του. Τι πειράζει εάν δεν θέλει να φορέσει τα ρούχα που έχει διαλέξει εσείς για αυτό; Αφήστε το να κάνει τις επιλογές του και επιμείνετε να περάσει το δικό σας σε άλλες πιο καίριες καταστάσεις.

Σεβαστείτε την ηλικία και το αναπτυξιακό στάδιο που βρίσκεται

Όταν ζητάτε από το νήπιο παιδί να στρώσει το κρεβάτι του ή να κάνει κάποια άλλη δουλειά του σπιτιού, βεβαιωθείτε πρώτα ότι ξέρει τον τρόπο. Κάντε μαζί πράγματα, δείξτε του πώς μπορεί να κάνει το κάθε τι. Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι είναι σε μία ιδιαίτερη ηλικία που τώρα ανακαλύπτει τον εαυτό του και μαθαίνει να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του. Δώστε του λοιπόν χρόνο και δείξτε κατανόηση.

Πηγή: babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved