Πώς θα χάσω τα κιλά μετά την εγκυμοσύνη; Μερικά «μικρά» μυστικά

Πόσα κιλά θα χάσω αμέσως μετά τον τοκετό;

Πώς θα χάσω τα κιλά μετά την εγκυμοσύνη; Μερικά «μικρά» μυστικά

Τα πρώτα κιλά μετά από τον τοκετό θα τα χάσετε γρήγορα.

Καταρχήν αμέσως μετά τον τοκετό θα χάστε περίπου 5 κιλά. Στο βάρος αυτό συμπεριλαμβάνεται το βάρος του μωρού, μαζί με το βάρος του πλακούντα, αλλά και των αμνιακών υγρών.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας θα δείτε το βάρος σας να μειώνεται περαιτέρω, αφού κατά την περίοδο αυτή το σώμα σας θα αποβάλλει τα υγρά, που κατακρατήθηκαν κατά τη διάρκεια της κύησης.

Η απέκκριση αυτή των υγρών θα έχει αντίκτυπο στη διούρησή σας. Θα παρατηρήσετε, πως ειδικά τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό, η διούρησή σας θα είναι αυξημένη.

Μετά από αυτήν την ταχεία αρχική απώλεια βάρους, τα κιλά σας θα αρχίσουν να μειώνονται με βραδύτερους ρυθμούς.

pos tha xaso ta kila meta tin egkimosini 2

Είναι δυνατόν να επανέλθω στα κιλά, που ήμουν πριν μείνω έγκυος;

Η απάντηση είναι ναι.

Υπάρχουν όμως μελέτες, που καταδεικνύουν, πως κάποιες γυναίκες «κρατάνε» περίπου 5 κιλά περισσότερα από το προ της εγκυμοσύνης βάρος τους. Φαίνεται, πως κατά μέσο όρο μία γυναίκα μετά από μία εγκυμοσύνη ζυγίζει περίπου 1 με 2 κιλά περισσότερα από πριν.

Γιατί είναι σημαντικό να πλησιάσω, όσο το δυνατόν πιο κοντά στο προ της εγκυμοσύνης βάρος μου;

Η διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, όπως αυτό κατά προσέγγισιν υπολογίζεται με βάση το Δείκτη Μάζας Σώματος (B.M.I. – Body Mass Index), είναι βασικός τρόπος πρόληψης χρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως:

  • Διαβήτης
  • Καρδιοπάθειες
  • Υπέρταση

Επίσης, αν δεν έχετε επανέλθει στο φυσιολογικό σας βάρος πριν από μία ενδεχόμενη επόμενη κύηση, αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών σε αυτή όπως:

Εξάλλου, αν δεν έχετε απωλέσει τα επιπλέον κιλά πριν από την επόμενη εγκυμοσύνη, αυτά θα αθροιστούν με τα κιλά, που ούτως ή άλλως θα πάρετε σε αυτή, οπότε η απώλειά τους μετά θα είναι δυσκολότερη.

pos tha xaso ta kila meta tin egkimosini 1

Πόσο καιρό θα χρειαστώ, για να χάσω τα επιπλέον κιλά της κύησης;

Αφού χάσετε τα πρώτα κιλά σχετικά γρήγορα, η απώλεια βάρους στη συνέχεια γίνεται σαφώς βραδύτερη. Συνήθως, συνιστάται η εβδομαδιαία απώλεια βάρους να κυμαίνεται μεταξύ του μισού και του 1 κιλού. Αν και πολλές γυναίκες χάνουν το επιπλέον βάρος με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς. Όσο όμως το βάρος μειώνεται, η περαιτέρω απώλεια θα επιβραδύνεται, μέχρι που ο ρυθμός αυτής ενδέχεται να περιοριστεί ακόμα και στο ένα κιλό το μήνα.

Όμως η απώλεια του βάρους, που χάνετε αργότερα αφορά κατά κύριο λόγο λίπος, ενώ το βάρος, που χάνετε αρχικά ενδέχεται να αφορά και υγρά.

Σε γενικές γραμμές μία γυναίκα επανέρχεται στο προ της εγκυμοσύνης βάρος της εντός 6 μηνών από τον τοκετό. Εντούτοις, κάποιοι ειδικοί θεωρούν, πως ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί και εντός 12 μηνών από τον τοκετό.

Όμως, φαίνεται, πως η απώλεια βάρους αφού το μωράκι σας συμπληρώσει το πρώτο έτος της ζωής του, είναι λιγότερο πιθανή. Επομένως, όσα κιλά σας έχουν μείνει στο ορόσημο αυτό δεν αποκλείεται να δυσκολευτείτε αρκετά να τα χάσετε.

Από ποιους παράγοντες εξαρτάται το αν θα χάσω τα κιλά της εγκυμοσύνης;

Οι παράγοντες αυτοί είναι:

Ας δούμε τον καθένα από τους παράγοντες αυτούς ξεχωριστά.

Πώς η διατροφή και η σωματική άσκηση, επηρεάζουν το αν θα καταφέρω να χάσω τα κιλά, που πήρα;

Οι δύο αυτοί παράγοντες είναι και οι πιο καθοριστικοί σε ό,τι αφορά την απώλεια βάρους μετά τον τοκετό! (Διαβάστε περισσότερα εδώ!)

Πώς το βάρος, που πήρα στην εγκυμοσύνη, επηρεάζει το αν θα καταφέρω να χάσω τα κιλά, που πήρα;

Αν και η πάγια συμβουλή όλων των ιατρών είναι να προσέχετε το βάρος σας, όσο είστε έγκυος, οι στατιστικές δείχνουν πως το ποσοστό των εγκύων, που τελικά θα πάρουν παραπάνω από τα ενδεδειγμένα κιλά κυμαίνεται μεταξύ του 40% και του 60%.

Όσο περισσότερο βάρος πάρετε κατά τη διάρκεια της κύησης, τόσο πιο δύσκολα θα το χάσετε μετά.

Μάλιστα μία μελέτη του 2015 κατέληξε στο συμπέρασμα, πως το βάρος, που θα πάρετε κατά κύριο λόγο στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, επηρεάζει το πόσα κιλά θα σας μείνουν μέχρι και 7 χρόνια από τον τοκετό, περισσότερο από το βάρος, που θα πάρετε κατά τα δύο επόμενα τρίμηνα. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης αυτής, όσα περισσότερα κιλά «βάλετε» στο πρώτο τρίμηνο, τόσο πιο πολύ θα δυσκολευτείτε να επανέλθετε στο προ της εγκυμοσύνης βάρος σας.

Τα βάρος, που μια γυναίκα παίρνει κατά το πρώτο τρίμηνο αντιπροσωπεύει κατά κύριο λόγο λιπώδη ιστό, ενώ το επιπλέον βάρος του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου αντιπροσωπεύει μάλλον το βάρος του μωρού και των κατακρατηθέντων υγρών. Το λίπος χάνεται με μεγαλύτερη δυσκολία.

pos tha xaso ta kila meta tin egkimosini 3

Πώς η ηλικία επηρεάζει το πόσο γρήγορα θα χάσω τα κιλά της εγκυμοσύνης;

Ο μεταβολισμός σας, δηλαδή το πόσο γρήγορα το σώμα σας καταναλώνει ενέργεια, επηρεάζεται από την ηλικία σας. Σχηματικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως μετά τη συμπλήρωση των 25 ετών, ο μεταβολισμός σας «επιβραδύνεται» κατά 2% ανά δεκαετία. Συνεπώς, «καίτε» λιγότερες θερμίδες.

Πώς ο θηλασμός επηρεάζει το πόσο γρήγορα θα χάσω τα κιλά της εγκυμοσύνης;

Όσες από εσάς θηλάζετε έχετε ανάγκη περίπου 500 θερμίδων επιπλέον σε ημερήσια βάση.

Έτσι, μία γυναίκα, που δεν θηλάζει και έχει μία ήπια φυσική δραστηριότητα, χρειάζεται περίπου 1800 με 2000 θερμίδες, ενώ μία θηλάζουσα χρειάζεται περίπου 2300 με 2500 θερμίδες ημερησίως,.

Εκ πρώτοις όψεως, θα μπορούσε να πει μια γυναίκα: «αφού ο θηλασμός χρειάζεται επιπλέον θερμίδες, τότε θα με βοηθήσει να χάσω κιλά!».

Δυστυχώς, τα επιστημονικά στοιχεία, που αφορούν το θέμα αυτό είναι μάλλον αντικρουόμενα. Συνεπώς, ο θηλασμός είναι ένας μάλλον αναξιόπιστος τρόπος, για να χάσετε κιλά.

Μάλιστα, αν – προκειμένου να χάσετε κιλά μέσω του θηλασμού – περιορίσετε υπερβολικά τη θερμιδική αξία των τροφών, που καταναλώνετε, υφίσταται σοβαρό ενδεχόμενο να επηρεαστεί δυσμενώς αφενός η ποιότητα του παραγόμενου γάλακτος, αφετέρου η ποσότητά του.

Πώς οι συνήθειες της καθημερινότητας επηρεάζουν το πόσο γρήγορα θα χάσω τα κιλά της εγκυμοσύνης;

Εκτός της σωματικής άσκησης, η οποία εντασσόμενη στην καθημερινότητα συμβάλλει στην απώλεια βάρους – σε συνδυασμό με τη διατροφή – φαίνεται, πως ανάλογη συμβολή έχει και ο ύπνος.

Βέβαια, φαίνεται αδύνατο να μπορέσει μια νέα μαμά να βρει 8 ώρες συνεχόμενου ύπνου, με το μωράκι να αποζητά συνεχώς την προσοχή της. Η έλλειψη ύπνου όμως φαίνεται, πως δυσκολεύει σημαντικά την απώλεια βάρους μετά από τον τοκετό.

Μάλιστα σε μία μελέτη του 2008 παρατηρήθηκε, πως νέες μαμάδες, που κοιμόντουσαν λιγότερο από 5 ώρες την ημέρα είχαν αυξημένες πιθανότητες να μην καταφέρουν να χάσουν τα κιλά της εγκυμοσύνης σε σύγκριση με άλλες, που κοιμόντουσαν 7 ή περισσότερες ώρες.

Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την παραγωγή ορμονών από το σώμα σας και κατ’ επέκταση το μεταβολισμό σας. Επίσης, όσοι άνθρωποι κοιμούνται λίγες ώρες, είναι πιο πιθανό να αισθάνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, πως του λείπει ενέργεια και να καταφύγουν στην κατανάλωση τροφών με υψηλή θερμιδική αξία, προκειμένου να αισθανθούν καλύτερα.

Μια άλλη συνήθεια, που επηρεάζει αρνητικά τις πιθανότητές σας να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης είναι η καθιστική ζωή, όπως άλλωστε κατέδειξε και μία μελέτη του 2007. Οι συντάκτες της μελέτης αυτής συμπέραναν, πως η επί μακρόν παρακολούθηση τηλεόρασης, σε συνδυασμό με την κακή διατροφή και την έλλειψη άσκησης αποτελούν πρόσκομμα στην απώλεια βάρους μετά τον τοκετό.

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι η πιθανή ημερομηνία τοκετού σας!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved