Ποιος είναι ο σημαντικότερος παράγοντας υπογονιμότητας για μια γυναίκα

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μια γυναίκα μπορεί να δυσκολευτεί να μείνει έγκυος ωστόσο η ηλικία είναι καθοριστικής σημασίας.

Ποιος είναι ο σημαντικότερος παράγοντας υπογονιμότητας για μια γυναίκα
Bigstock

Μπορεί να μη θέλετε να μείνετε έγκυος άμεσα αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητά σας.

Ένας από τους πιο σημαντικούς είναι η ηλικία.

gonimotita.jpg

Ηλικία και γονιμότητα

Πιθανόν να το έχετε ένα εκατομμύριο φορές: ο πιο σημαντικός παράγοντας στη γονιμότητα είναι η ηλικία. Οι γυναίκες γεννιούνται με όλα τα ωάρια που θα έχουν στη ζωή τους και καθώς μεγαλώνουν τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα αυτών των ωαρίων μειώνονται. Μέχρι την ηλικία των 40, η πιθανότητα μιας γυναίκας να μείνει έγκυος είναι μικρότερη από 5% ανά έμμηνο κύκλο, δηλαδή λιγότερες από 5 στις 100 γυναίκες αναμένεται να έχουν επιτυχία κάθε μήνα που προσπαθούν.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να βοηθήσει αλλά δεν είναι η μαγική λύση για καθώς σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, τα ποσοστά γεννήσεων για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση μειώνονται δραματικά με την ηλικία. Μέχρι την ηλικία των 43 ετών, η πιθανότητα να μείνετε έγκυος μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι μικρότερη από 5%—όχι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα φυσικής εγκυμοσύνης.

Γενετικοί παράγοντες

Τα γονίδια επηρεάζουν έντονα τη γονιμότητα, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας της εμμηνόπαυσης. Στην πραγματικότητα, έχετε έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε πρόωρη εμμηνόπαυση (πριν από την ηλικία των 40 ετών) εάν είχε η μητέρα, η αδερφή ή η γιαγιά σας.

Πώς επηρεάζει η πρώιμη εμμηνόπαυση τη γονιμότητα

adenomiosi-kai-gonimotita.jpg

Ορμόνες

Οποιαδήποτε ορμονική διαταραχή μπορεί ν’ αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του σώματός σας. Υπάρχουν πολλές ορμόνες που επηρεάζουν την ωορρηξία και τη σύλληψη- όπως η ορμόνη απελευθέρωσης γοναδοτροπίνης (GnRH), η ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH), η ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH), τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη. Για παράδειγμα, το σωστό επίπεδο προγεστερόνης είναι ζωτικής σημασίας για την ωορρηξία και την εμφύτευση εμβρύου.

Εξίσου συχνά αίτια υπογονιμότητας είναι επίσης :

  • Προβλήματα στις σάλπιγγες
  • Προβλήματα στη μήτρα
  • Παθήσεις του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Ενδομητρίωση
  • Καρκίνος
  • Κακή διατροφή και έλλειψη βιταμινών

Με πληροφορίες από extendfertility.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved