Υπογονιμότητα: Τα πέντε συχνά σημάδια σε άνδρες και γυναίκες

Υπογονιμότητα:  Ποια είναι τα ύποπτα  συμπτώματα τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες.

Υπογονιμότητα: Τα πέντε συχνά σημάδια σε άνδρες και γυναίκες

Ως υπογονιμότητα ορίζεται η αδυναμία ενός ζευγαριού να συλλάβει παιδί μετά από τουλάχιστον ένα χρόνο τακτικών σεξουαλικών επαφών.

Είναι σύνηθες τα ζευγάρια να αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας. Πολλά από αυτά δεν έχουν συμπτώματα και μόνο όταν προσπαθούν να συλλάβουν διαπιστώνουν ότι πρέπει να διερευνήσουν πιθανή υπογονιμότητα.

Για το λόγο αυτό, συνιστάται στα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί για περισσότερο από ένα χρόνο χωρίς επιτυχία να ζητήσουν τη συμβουλή ενός γιατρού. Για τις γυναίκες άνω των 35 ετών, αυτό το χρονοδιάγραμμα μειώνεται στους έξι μήνες. Ας σημειωθεί ότι τα προβλήματα υπογονιμότητας αυξάνονται με την ηλικία.

aneksigiti-ipogonimotita.jpg

Γυναικεία υπογονιμότητα: Συχνά αίτια

Ακανόνιστη περίοδος

Ο μέσος κύκλος της γυναίκας είναι 28 ημέρες. Ακόμα και αν υπάρχουν διαφοροποιήσεις στον κύκλο το ζητούμενο είναι να είναι συνεπείς. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που έχει έναν κύκλο 33 ημερών τον ένα μήνα, έναν κύκλο 31 ημερών τον επόμενο και έναν κύκλο 35 ημερών μετά από αυτό, πιθανότατα έχει «φυσιολογικές» περιόδους.

Αλλά μια γυναίκα της οποίας οι κύκλοι ποικίλλουν τόσο πολύ που δεν μπορεί καν να τους υπολογίζει, αντιμετωπίζει ακανόνιστες περιόδους. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα ορμονών ή με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). Και τα δύο αυτά μπορούν να συμβάλλουν στην υπογονιμότητα.

Επώδυνες ή βαριές περίοδοι

Οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν κράμπες με την περίοδό τους. Αλλά οι επώδυνες περίοδοι που επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητά σας μπορεί να είναι σύμπτωμα ενδομητρίωσης.

Απουσία περιόδου

Δεν είναι ασυνήθιστο οι γυναίκες να έχουν ένα μήνα ρεπό που και που. Παράγοντες όπως το άγχος ή οι βαριές προπονήσεις μπορεί να προκαλέσουν την προσωρινή εξαφάνιση της περιόδου. Αλλά αν δεν είχατε περίοδο εδώ και μήνες, ήρθε η ώρα να ελέγξετε τη γονιμότητά σας.

ipogonimotita-kai-stress.jpg

Συμπτώματα ορμονικών διαταραχών

Τα σημάδια των ορμονικών διακυμάνσεων στις γυναίκες θα μπορούσαν να υποδεικνύουν πιθανά προβλήματα με τη γονιμότητα. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν εμφανίσετε τα ακόλουθα:

  • δερματικά προβλήματα
  • μειωμένη σεξουαλική ορμή
  • τριχοφυΐα του προσώπου
  • αραίωση μαλλιών
  • αύξηση βάρους

Πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ

Μερικές γυναίκες έχουν βιώσει επώδυνο σεξ όλη τους τη ζωή, επομένως έχουν πείσει τον εαυτό τους ότι είναι φυσιολογικό. Αλλά δεν είναι. Θα μπορούσε να σχετίζεται με ορμονικά προβλήματα, με ενδομητρίωση ή άλλες υποκείμενες παθήσεις που θα μπορούσαν επίσης να συμβάλλουν στη στειρότητα.

ipogonimotita.jpg

Υπογονιμότητα στους άντρες: Τα πιο συχνά αίτια

Αλλαγές στη σεξουαλική επιθυμία

Η γονιμότητα ενός άνδρα συνδέεται επίσης με την ορμονική του υγεία. Οι αλλαγές στη γονιμότητα, που συχνά διέπονται από ορμόνες, θα μπορούσαν να υποδηλώνουν προβλήματα γονιμότητας.

Πόνος ή πρήξιμο στους όρχεις

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές καταστάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πόνο ή πρήξιμο στους όρχεις, πολλές από τις οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην υπογονιμότητα.

Προβλήματα διατήρησης της στύσης

Η ικανότητα ενός άνδρα να διατηρεί στύση συχνά συνδέεται με τα επίπεδα ορμονών του. Μπορεί να προκύψουν μειωμένες ορμόνες, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να μεταφραστούν σε προβλήματα σύλληψης.

Θέματα με την εκσπερμάτιση

Ομοίως, η αδυναμία εκσπερμάτισης είναι ένα σημάδι ότι ίσως είναι καλό να επισκεφτεί έναν γιατρό.

Μικροί όρχεις

Οι όρχεις φιλοξενούν το σπέρμα ενός άνδρα, επομένως η υγεία των όρχεων είναι πρωταρχικής σημασίας για την ανδρική γονιμότητα. Μικροί ή σταθεροί όρχεις θα μπορούσαν να υποδεικνύουν πιθανά προβλήματα που θα πρέπει να διερευνηθούν από έναν γιατρό.

Πηγή: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved