Πώς επηρεάζει η πρώιμη εμμηνόπαυση τη γονιμότητα

Μπορεί μια γυναίκα με πρώιμη εμμηνόπαυση να αποκτήσει παιδί;

Νίκη Παπανικολάου
Πώς επηρεάζει η πρώιμη εμμηνόπαυση τη γονιμότητα
Bigstock

Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσικό στάδιο της ζωής μιας γυναίκας και κατά μέσο όρο επέρχεται στην ηλικία των 51 ετών . Αυτό σημαίνει ότι οι ωοθήκες παύουν πια να απελευθερώνουν ωάρια με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η σύλληψη φυσικά.

Η εμμηνόπαυση ορίζεται ως πρώιμη, όταν αυτή επέλθει πριν από τη συμπλήρωση των 40 ετών.

Πόσο συχνή είναι η πρώιμη εμμηνόπαυση;

Το ποσοστό των γυναικών ηλικίας 15 με 29 ετών, που θα αντιμετωπίσουν πρώιμη εμμηνόπαυση υπολογίζεται στο 0,1% περίπου. Σε ό,τι αφορά το ηλικιακό φάσμα από 30 μέχρι 39 ετών το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 1%.

votana-kai-gonimotita.jpg

Σε τι οφείλεται η πρώιμη εμμηνόπαυση;

Όπως εξηγεί ο γυναικολόγος Μενέλαος Λυγνός, το οργανικό αίτιο της πρώιμης εμμηνόπαυσης δεν διαφέρει από το οργανικό αίτιο της εμμηνόπαυσης, που επέρχεται σε «φυσιολογική» ηλικία: η υπολειτουργία – ο επιστημονικός όρος είναι «ανεπάρκεια» - των ωοθηκών.

Οι ωοθήκες εκτός από έδρα ωρίμανσης των ωαρίων, κάποια από τα οποία θα γονιμοποιηθούν, είναι και έδρα παραγωγής ορμονών. Οι ορμόνες, που παράγονται από το όργανο αυτό είναι η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα.

Μπορείτε να μείνετε έγκυος εάν έχετε πρώιμη εμμηνόπαυση;

Εάν διανύετε πρώιμη εμμηνόπαυση, μπορεί να είστε ακόμα σε θέση να μείνετε έγκυος κατά την «περιεμμηνόπαυση». Αυτή είναι η φάση πριν σταματήσουν τελείως οι περίοδοι σας. Ωστόσο, η γονιμότητά σας θα μειωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι θα γίνει πιο δύσκολο να μείνετε έγκυος.

«Εάν έχετε πρώιμη εμμηνόπαυση, υπάρχει πιθανότητα οι ωοθήκες σας ν’ αρχίσουν ξαφνικά να λειτουργούν και να μείνετε έγκυος. Αυτό συμβαίνει σε έως και 10% ων γυναικών που έχουν διαγνωστεί με πρόωρη εμμηνόπαυση», αναφέρει η γενική γιατρός Δρ Samantha Wild.

Από την πλευρά του ο κ. Λυγνός εξηγεί ότι η υπογονιμότητα είναι ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα, που ενδέχεται να αντιμετωπίσει μία γυναίκα, που εισέρχεται πρώιμα στην εμμηνόπαυση.

«Το πρόβλημα αυτό έχει γίνει οξύτερο στην εποχή μας, με δεδομένο, πως όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν για λόγους προσωπικούς, κοινωνικούς, επαγγελματικούς ή οικονομικούς, να τεκνοποιήσουν σε μεγαλύτερη ηλικία. Οι δυνατότητες να βοηθηθεί η γυναίκα να τεκνοποιήσει εξαρτώνται από το ιστορικό της και την κλινική της κατάσταση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Portrait of an Attractive Young Woman Relaxing at Home

Είναι δυνατόν να αναστραφεί η εξέλιξη της πρώιμης εμμηνόπαυσης;

Η απάντηση είναι όχι. Αν η γυναίκα εισέλθει στην πρώιμη εμμηνόπαυση, η διαδικασία δεν είναι αναστρέψιμη. Εντούτοις, χρήσιμο θα ήταν – ειδικά αν υπάρχει κληρονομικότητα πρώιμης εμμηνόπαυσης – η γυναίκα να απέχει από το κάπνισμα, διότι η συνήθεια αυτή έχει παρατηρηθεί, πως επιταχύνει την έλευση της εμμηνόπαυσης.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved