Έλλειμμα ψευδαργύρου και γονιμότητα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Πόσο σημαντικός είναι ο ψευδάργυρος για τη γονιμότητά σας.

Νίκη Παπανικολάου
Έλλειμμα ψευδαργύρου και γονιμότητα: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Bigstock

Ο ψευδάργυρος είναι ένα μέταλλο απαραίτητο για τη γονιμότητα τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών.

Παλιότερη έρευνα έδειξε ότι η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του ωαρίου, μειώνοντας τις πιθανότητες να διαιρεθούν και να γονιμοποιηθούν τα κύτταρά του. Η επίδραση αυτή μάλιστα μπορεί να είναι εμφανής σε βάθος πολλών μηνών, εμποδίζοντας το ζευγάρι να επιτύχει μια πολυπόθητη εγκυμοσύνη.

spanaki-kai-gonimotita.jpg

Πόσο ψευδάργυρο χρειάζεστε καθημερινά;

Οι ανάγκες σε ψευδάργυρο για τις γυναίκες διαφοροποιούνται ανάλογα με την περίοδο της ζωής. Ειδικότερα:

Μη έγκυες γυναίκες: 8 mg την ημέρα

Έγκυες γυναίκες: 11 mg την ημέρα

Θηλάζουσες γυναίκες: 12 mg την ημέρα

Σύμφωνα με την διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά,ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, την παραγωγή και τη λειτουργία του DNA, την επούλωση των πληγών, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και των αισθήσεων της γεύσης και της όσφρησης. Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης το μωρό σας αναπτύσσεται ταχύτατα κι έτσι ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξή του. Επιπλέον, αυξάνει την προστασία από λοιμώξεις ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ψευδάργυρος και γυναικεία γονιμότητα

Μια ανεπάρκεια ψευδαργύρου από μόνη της δεν θα σας καθιστά υπογόνιμους, ωστόσο, επηρεάζει βασικές λειτουργίες του αναπαραγωγικού συστήματος. Ειδικότερα, χωρίς το συγκεκριμένο μέταλλο, τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης διαταράσσονται κι αυτό έχει επίπτωση στη γονιμότητα.

Επίσης, τα χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου έχουν συνδεθεί άμεσα με την αποβολή στα πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με την Έκθεση Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγικής Τεχνολογίας που εκπόνησε το The Centers for Disease Control's ενώ η πρόσληψη ψευδαργύρου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του μεγέθους των ινομυωμάτων. Δεδομένου ότι τα ινομυώματα αποτελούν αιτία υπογονιμότητας, η λήψη μόλις 30 mg ψευδαργύρου την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του μεγέθους των φλεγμονωδών ινομυωμάτων, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Happy Young Millennial Married Couple Resting And Hugging On Sofa

Ψευδάργυρος και ανδρική γονιμότητα

Εξίσου όμως σημαντικός είναι ο ψευδάργυρος και για τους άνδρες. Η αύξηση των επιπέδων ψευδαργύρου σε υπογόνιμους άνδρες έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τα επίπεδα σπέρματος, και βελτιώνουν την ποιότητα του σπέρματος.

Ποια τρόφιμα περιέχουν ψευδάργυρο;

Τα εμπλουτισμένα δημητριακά και το κόκκινο κρέας είναι πολύ καλές πηγές ψευδαργύρου. Μπορείτε επίσης να βρείτε τον ψευδάργυρο στα πουλερικά, τα φασόλια, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα στρείδια είναι ωστόσο η πλουσιότερη πηγή ψευδάργυρου, αλλά η κατανάλωσή τους την περίοδο της εγκυμοσύνης δε συστήνεται λόγω του κινδύνου της λιστέριας, ενός βακτηρίου, και λόγω των υψηλών επιπέδων βαρέων μετάλλων.

Με πληροφορίες από natural-fertility-info.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved