Ανδρική γονιμότητα: Πράγματα που πιθανόν δεν γνωρίζετε για το σπέρμα

Παράγοντες που μπορεί να βλάψουν την ποιότητα του σπέρματος.

Ανδρική γονιμότητα: Πράγματα που πιθανόν δεν γνωρίζετε για το σπέρμα
Bigstock

Η γονιμότητα είναι ένα θέμα που απασχολεί τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ , η παντελής έλλειψη σπέρματος είναι η αιτία του 10-15% της υπογονιμότητας στους άνδρες.

«Το θέμα της γονιμότητας είναι σε μεγάλο βαθμό παρεξηγημένο. Ένα στα 6 ζευγάρια έχει πρόβλημα να συλλάβει και η συντριπτική πλειοψηφία συσχετίζει τη στειρότητα με τη γυναίκα. Από την πλευρά τους οι γυναίκες καταβάλλουν επίπονες προσπάθειες για να αυξήσουν τη γονιμότητά τους ενώ και οι άνδρες θα έπρεπε να είναι περισσότερο ενημερωμένοι», λέει ο Tom Smith διευθύνων σύμβουλος της Dadi, της εταιρείας που λάνσαρε το πρώτο τεστ ανδρικής γονιμότητας στο σπίτι καθώς και κιτ αποθήκευσης σπέρματος.

trofes-kai-gonimotita.jpg

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το σπέρμα

Τι είναι το σπέρμα;

«Το σπέρμα είναι το αγγείο που μεταφέρει το DNA ενός άνδρα για να συνδυαστεί με το ωάριο μιας γυναίκας, το οποίο δημιουργεί ένα έμβρυο», λέει ο Michael Eisenberg , MD, Ιατρικός Διευθυντής στο Dadi και ουρολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Πόσο καιρό ζει το σπέρμα;

«Έξω από το (ανδρικό) σώμα, υπολογίζεται ότι ζει περίπου 2 ημέρες», λέει ο Δρ Eisenberg.

Πόσο καιρό ζει το σπέρμα μέσα στο γυναικείο σώμα;

«Το σπέρμα ζει περίπου 72 ώρες μέσα στο γυναικείο σώμα», λέει η Sarah Vij, MD, διευθύντρια του Κέντρου Ανδρικής Γονιμότητας στο Ουρολογικό και Νεφρικό Ινστιτούτο Glickman στην κλινική του Κλίβελαντ.

Πόσο σπέρμα παράγουν οι άνδρες;

«Ένας άνδρας παράγει πάνω από 1.000 σπερματοζωάρια κάθε δευτερόλεπτο», αναφέρει ο Δρ Eisenberg.

andriki-gonimotita-esorouxa.jpg

Ποιο διάστημα μεταξύ των εκσπερματώσεων είναι ιδανικό για σύλληψη;

«Ο βέλτιστος χρόνος μεταξύ των εκσπερματώσεων σε έναν άνδρα που προσπαθεί να συλλάβει με τη σύντροφό του είναι 24-48 ώρες για να επιτραπεί η απελευθέρωση μεγάλου αριθμού σπερματοζωαρίων», λέει ο Δρ Vij.

Πώς μπορούν οι άνδρες να αυξήσουν τον αριθμό/ποιότητα του σπέρματός τους;

«Γενικά, η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η σωματική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή βοηθούν στη βελτίωση της ανδρικής γονιμότητας», εξηγεί ο Δρ Vij.

Τι μπορεί να μειώσει τον αριθμό/την ποιότητα του σπέρματος;

Ανθυγιεινές συνήθειες όπως το κάπνισμα αλλά και η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζουν σημαντικά τη γονιμότητα του άνδρα όπως και το βάρος του ( παχύσαρκος).

Πόσο καιρό μπορεί το σπέρμα να φυλάσσεται και να είναι βιώσιμο για χρήση;

«Το αποθηκευμένο σπέρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χρόνια αργότερα. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η χρήση σπερματοζωαρίων που έχει καταψυχτεί πριν από 20 χρόνια είναι χειρότερη από τη χρήση σπερματοζωαρίων που έχει συσσωρευτεί πριν από 2 χρόνια», λέει ο Δρ Vij.

Με πληροφορίες από το parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved