Στενά εσώρουχα: Επηρεάζουν ή όχι τη γονιμότητα του άνδρα;

Πώς μπορούν τα στενά εσώρουχα να επηρεάσουν την υγεία του σπέρματος.

Στενά εσώρουχα: Επηρεάζουν ή όχι τη γονιμότητα του άνδρα;
Bigstock

Το αν τα ανδρικά εσώρουχα και κυρίως τα στενά, μπορούν ή όχι να επηρεάσουν τη γονιμότητα είναι ένα ερώτημα που μελετούν οι ερευνητές από τη δεκαετία του 1990.

Ακόμα κι αν ακούγεται υπερβολικό ότι το ανδρικό εσώρουχο μπορεί να παίξει ρόλο στην γονιμότητα, φαίνεται ότι είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο.

Για την ακρίβεια, τα στενά εσώρουχα μπορεί να μειώσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, είναι απίθανο όμως, να μειώσουν την υγεία του σπέρματος ώστε να προκαλέσουν στειρότητα.

Σε υγιείς γόνιμους άνδρες, ακόμη και όταν τα σλιπ μείωσαν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, οι ζωτικής σημασίας μετρήσεις για την υγεία του σπέρματος εξακολουθούσαν να βρίσκονται στο φυσιολογικό εύρος.

trofes-gia-gonimotita.jpg

Γιατί τα πιο στενά εσώρουχα μπορούν να βλάψουν την υγεία του σπέρματος;

Η ανησυχία για τα στενά εσώρουχα στους άντρες αφορά τη ζέστη. Τα σπερματοζωάρια είναι ευαίσθητα στις αυξήσεις της θερμοκρασίας.

Οι όρχεις συγκρατούνται χαλαρά από το όσχεο (το όσχεο ή οσχεϊκός σάκος είναι μια ανατομική δομή στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα, η οποία βρίσκεται κάτω από το πέος) για να κρατήσουν τα σπερματοζωάρια πιο μακριά από τη θερμότητα του σώματος.

Η μέση θερμοκρασία του οσχέου είναι μεταξύ 2,5 και 3 βαθμούς χαμηλότερη από τη θερμοκρασία του σώματός σας.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα ακόμη και οι αλλαγές στη θερμοκρασία δωματίου μπορούν να επηρεάσουν την κίνηση του σπέρματος. Γνωρίζουμε επίσης ότι η παρατεταμένη ασθένεια με υψηλό πυρετό μπορεί να βλάψει την υγεία του σπέρματος στους άνδρες.

andriki-gonimotita-ilikia.jpg

Τι σχέση έχουν τα εσώρουχα με όλα αυτά;

Μια σειρά από μελέτες έχουν εξετάσει εάν οι επιλογές των ανδρικών εσωρούχων επηρεάζουν τον αριθμό και την υγεία του σπέρματος.

Ειδικότερα, ερευνητές ζήτησαν από 656 άνδρες που απευθύνθηκαν σε κλινική γονιμότητας να πουν το στυλ εσωρούχων που φορούσαν. Το σπέρμα τους αξιολογήθηκε καθώς και τα επίπεδα FSH στο αίμα τους ( είναι μια ορμόνη που ενεργοποιεί την παραγωγή σπέρματος).

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνδρες που ανέφεραν ότι φορούσαν κυρίως μπόξερ είχαν 25 % υψηλότερες συγκεντρώσεις σπέρματος από τους άνδρες που δήλωσαν ότι δεν φορούσαν κυρίως μπόξερ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα επίπεδα FSH ήταν υψηλότερα στους άνδρες με χαμηλότερο αριθμό και συγκέντρωση σπέρματος. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το σώμα αντιδρούσε στους χαμηλότερους αριθμούς σπερματοζωαρίων ενισχύοντας τα επίπεδα FSH, σε μια προσπάθεια να τονώσει την παραγωγή σπέρματος.

Αυτή η μελέτη, αν και ενδιαφέρουσα και σημαντική, εξακολουθεί να μην απαντά στην ερώτηση : μπορεί το εσώρουχο να μειώσει τη γονιμότητα τόσο ώστε να προκαλέσει προβλήματα γονιμότητας;

trofes-gia-gonimotita.jpg

Υγεία σπέρματος και στενά εσώρουχα

Μια άλλη μελέτη εξέτασε 501 ζευγάρια που προσπαθούσαν να αποκτήσουν παιδί χωρίς όμως να έχουν προβλήματα γονιμότητας. Οι ερευνητές εξέτασαν τον αντίκτυπο που μπορεί να είχε η επιλογή εσωρούχων (συγκρίνοντας μπόξερ, σλιπ και μποξεράκι) στον χρόνο που χρειάστηκε ένα ζευγάρι να τεκνοποιήσει και στις πιθανότητες να είναι υπογόνιμο. Εξετάστηκε επίσης εάν η αλλαγή των εσωρούχων είχε θετική επίδραση στην υγεία του σπέρματος.

Η μελέτη δεν βρήκε σημαντικές διαφορές στην υγεία του σπέρματος με βάση την επιλογή εσωρούχων καθώς δεν επηρέασε ούτε τον χρόνο που χρειάστηκαν τα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν ούτε το πόσο συχνά παρουσίασαν προβλήματα υπογονιμότητας.

Πηγή: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved