Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μειώνεται - Tι πρέπει να γνωρίζει το ζευγάρι

Ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων σε τι βαθμό μπορεί να επηρεάσει την επίτευξη μιας εγκυμοσύνης; 

Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μειώνεται - Tι πρέπει να γνωρίζει το ζευγάρι
Bigstock

Έρευνες δείχνουν ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μειώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δεδομένου ότι το σπερματοζωάριο είναι καθοριστικό για την επίτευξη μιας εγκυμοσύνης, οι ειδικοί συνιστούν τα ζευγάρια που προσπαθούν πάνω από χρόνο να αποκτήσουν παιδί χωρίς επιτυχία, να διερευνήσουν τα αίτια.

«Το σπέρμα είναι εξίσου σημαντικό με το ωάριο για τη σύλληψη ενός μωρού», λέει ο Zaher Merhi , MD, πιστοποιημένος ενδοκρινολόγος αναπαραγωγής και ιδρυτής του Rejuvenating Fertility Center προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να το υποτιμούμε.

spermatozoario-oario.jpg

Υπογονιμότητα και σπερματοζωάρια

Οι γιατροί δεν μπορούν πάντα να προσδιορίσουν τα πλήρη αίτια της υπογονιμότητας αλλά ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων παίζει σημαντικό ρόλο.

Το 1992, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ, διαπίστωσε ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων είχε μειωθεί κατά 50% παγκοσμίως από το 1938 έως το 1991.

Ακολούθησαν κι άλλες έρευνες για τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων σε διαφορετικές φυλετικές ομάδες.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων μπορεί να κάνει δύσκολη την επίτευξη μιας εγκυμοσύνης.

Οι ειδικοί λένε ότι η συζήτηση για τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και τον αντίκτυπο στη σύλληψη μπορεί να κάνει τα ζευγάρια να προβληματιστούν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

andriki-ipogonimotita.jpg

Χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων και επίτευξη εγκυμοσύνης

Το να έχει ο άντρας χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατη μια κύηση. Αν το σπέρμα είναι υγιές και έχει καλή κινητικότητα μπορεί να επιτευχθεί εγκυμοσύνη ανεξάρτητα από τον χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων.

Ωστόσο ειδικοί συμβουλεύουν τους άνδρες να κάνουν ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.

Για παράδειγμα, μπορούν να μειώσουν τη μείωση του αλκοόλ, να προσέχουν τη διατροφή τους, να ασκούνται, να περιορίσουν το κάπνισμα ( αν δεν μπορούν να το κόψουν).

Ιατρική βοήθεια

Εάν ένα ζευγάρι δυσκολεύεται να συλλάβει, θα πρέπει να απευθυνθεί σε γυναικολόγο. Μια σειρά εξετάσεων μεταξύ αυτών και η ανάλυση σπέρματος είναι τα πρώτα βήματα που θα χρειαστεί να κάνουν.

Αν ο άντρας έχει αριθμό σπερματοζωαρίων μεταξύ 7 και 15 εκατομμυρίων, τότε το ζευγάρι έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας χρησιμοποιώντας ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI). Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την απευθείας τοποθέτηση του σπέρματος στη μήτρα με τη βοήθεια καθετήρα.

Για την εξωσωματική γονιμοποίηση, χρειάζεται μόνο ένα σπέρμα για κάθε ωάριο.

ipogonimotita.jpg

Εστίαση στην ψυχική υγεία

Η αντιμετώπιση της υπογονιμότητας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία του ζευγαριού. Στην πραγματικότητα, έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2012 διαπίστωσε ότι οι άντρες που αντιμετώπισαν πρόβλημα γονιμότητας είχαν περισσότερες αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις από συνομηλίκους των οποίων η σύντροφος ήταν υπογόνιμη ή των ζευγαριών με ανεξήγητη υπογονιμότητα. Παρατηρήθηκε ότι είχαν χαμηλή αυτοεκτίμηση και ότι είχαν στιγματιστεί.

Είναι σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις να αναζητούν βοήθεια από ειδικούς.

Με πληροφορίες από το parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved