Γονιμότητα: Πώς να αυξήσετε τα επίπεδα προγεστερόνης

Ενισχύστε τη γονιμότητά της αυξάνοντας την προγεστερόνη.

Γονιμότητα: Πώς να αυξήσετε τα επίπεδα προγεστερόνης
Bigstock

Τα επίπεδα προγεστερόνης μιας γυναίκας παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της γονιμότητάς της.

Υπάρχουν εμφανή συμπτώματα που υποδηλώνουν πτώση των επιπέδων προγεστερόνης, όπως εναλλαγές διάθεσης, άγχος, χαμηλή σεξουαλική ορμή, αύξηση βάρους, ακανόνιστες περιόδους και άστατος ύπνος.

Οι πιο σοβαρές συνέπειες των χαμηλών επιπέδων προγεστερόνης περιλαμβάνουν τη στειρότητα ή την αυξημένη πιθανότητα αποβολής. Επομένως, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα επίπεδα είναι υψηλά πριν προσπαθήσετε να κάνετε μωρό.

Ας δούμε μερικούς τρόπους για να διατηρήσετε τα επίπεδα προγεστερόνης σας υψηλά:

oistrogona.jpg

Αποφύγετε τροφές που επηρεάζουν τα επίπεδα οιστρογόνων

Το γυναικείο σώμα διατηρεί μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των επιπέδων προγεστερόνης και οιστρογόνων, γεγονός που διασφαλίζει ότι η γυναίκα παραμένει γόνιμη. Επομένως, εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, θα ήταν καλύτερο να αποφύγετε τρόφιμα που αυξάνουν τα επίπεδα οιστρογόνων στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτά τα τρόφιμα περιλαμβάνουν προϊόντα σόγιας, καρότα, ελιές, ρεβίθια και όσπρια μεταξύ πολλών άλλων.

Καταπολεμήστε το άγχος

Όταν είστε αγχωμένες, ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη αρχίζουν να ρέουν στην κυκλοφορία του αίματός σας. Ως αποτέλεσμα, το σώμα δεν παράγει αρκετή προγεστερόνη και μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα γονιμότητας. Προσπαθήστε λοιπόν να απαλλαγείτε από το άγχος ή να το μειώσετε όσο μπορείτε.

lipara-oksea2.jpg

Καταναλώστε καλά λιπαρά

Το σώμα χρειάζεται καλά λιπαρά με τη μορφή χοληστερόλης, προκειμένου να παράγει προγεστερόνη. Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για την προγεστερόνη, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική για την υγεία σας. Τρόφιμα όπως το κρέας, το λαρδί, τα λιπαρά ψάρια και το λάδι καρύδας είναι εξαιρετικά για να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας επαρκή.

Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο

Ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα που βοηθά το σώμα σας να διατηρεί τις ορμόνες στα σωστά επίπεδα, είναι ο ψευδάργυρος καθώς ωθεί την υπόφυση να εκκρίνει ωοθυλακιοτρόπους ορμόνες, οι οποίες συμβάλλουν στην προώθηση της ωορρηξίας στο γυναικείο σώμα. Μπορείτε να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο όπως συκώτι, άπαχο κόκκινο κρέας, οστρακοειδή και μαύρη σοκολάτα.

Αυξήστε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε μαγνήσιο

Μαζί με τον ψευδάργυρο, το μαγνήσιο είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την ορμονική ισορροπία στο σώμα σας. Καταναλώστε αρκετό μαγνήσιο χρησιμοποιώντας συμπληρώματα ή τρώγοντας τρόφιμα όπως μαύρα φασόλια, σπανάκι, δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς.

votana-gia-aupnia-1.jpg

Αποφύγετε ορισμένα βότανα

Ορισμένα βότανα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων οιστρογόνων στο γυναικείο σώμα και τη μείωση της προγεστερόνης. Επομένως, πρέπει να αποφεύγετε όλα τα είδη βοτάνων που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των επιπέδων οιστρογόνων. Αυτά τα βότανα περιλαμβάνουν το blue cohosh, το black cohosh, τη γλυκόριζα, τη λεβάντα, το έλαιο δέντρου τσαγιού και τη ρίζα του τριαντάφυλλου Rhodiola, μεταξύ πολλών άλλων.

Καταναλώστε περισσότερες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C

Η βιταμίνη C παίζει επίσης τεράστιο ρόλο στη βελτίωση των επιπέδων γονιμότητάς σας, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην ωορρηξία. Διευκολύνει την επαναρρόφηση του ασκορβικού οξέος, καθώς λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό στον οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνετε αρκετή βιταμίνη για να λειτουργεί σωστά το σώμα σας. Τρόφιμα όπως το μπρόκολο, το λεμόνι, τα πορτοκάλια και τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά είναι οι καλύτερες πηγές βιταμίνης C.

vitamini-c.jpg

Συμπεριλάβετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε στη διατροφή σας

Μια άλλη βιταμίνη που παίζει τεράστιο ρόλο στην εγκυμοσύνη είναι η βιταμίνη Ε . Βοηθά στην αύξηση της ωχρινικής ροής του αίματος που επιμηκύνει την ωχρινική φάση. Αυτό σημαίνει ότι το ωάριο που απελευθερώνεται θα είναι υψηλότερης ποιότητας και θα αυξήσει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης σε μια γυναίκα. Για να συμπεριλάβετε τη βιταμίνη Ε στη διατροφή σας, τρώτε τροφές όπως ξηρούς καρπούς, ηλιόσπορους και αυξήστε την κατανάλωση ελαιολάδου.

Αποφύγετε την υπερβολική άσκηση

Ενώ η άσκηση σίγουρα βοηθά στη μείωση του στρες διατηρώντας την παραγωγή της ορμόνης κορτιζόλης υπό έλεγχο, το ακριβώς αντίθετο μπορεί να συμβεί εάν ασκείστε υπερβολικά.

Πηγή: parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved