Πόσο επηρεάζει το άγχος τη γονιμότητά μας;

Ποια η σχέση άγχους και γονιμότητας; 

Πόσο επηρεάζει το άγχος τη γονιμότητά μας;
Bigstock

Η υπογονιμότητα είναι η μη επίτευξη κύησης μετά από 1-2 έτη τακτικών σεξουαλικών επαφών του ζευγαριού και παρουσιάζεται στο 1/10 των ζευγαριών παγκοσμίως.

Τι σχέση έχει το άγχος με την υπογονιμότητα;

Σε φυσιολογικούς (μη διεγερμένους) κύκλους τα υψηλότερα ποσοστά άγχους προβλέπουν στατιστικά σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά κύησης. Αρκετοί μηχανισμοί συνδέουν το άγχος με την υπογονιμότητα.

Το άγχος, ενεργοποιεί τον υποθαλαμο-υποφυσιοεπινεφριδιακό άξονα, ο οποίος αυξάνει την έκκριση της κορτικοεκλυτίνης (CRH) από τον υποθάλαμο, της αδενοκορτικοτρόπου (ACTH) από την υπόφυση και των γλυκοκορτικοειδών από τα επινεφρίδια.

Τα αυξημένα επίπεδα των παραπάνω ορμονών μπορεί να επηρεάσουν την χρονική στιγμή της ωορρηξίας, να βραχύνουν την ωχρινική φάση και τελικά να μειώσουν την πιθανότητα εμφύτευσης.

Επίσης, το άγχος δημιουργεί ή επιτείνει συνήθειες που δεν βοηθούν τη γονιμότητα, όπως το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ, αλλά συχνά μειώνει και τη διάθεση του ζευγαριού για σεξουαλικές επαφές.

Η αναβλητικότητα και η αναποφασιστικότητα είναι βασικά χαρακτηριστικά του υπογόνιμου ζευγαριού. Αυτό φυσικά επιτείνει το πρόβλημα και πολλές φορές το επιδεινώνει.

Συνεπώς, το στρες προκαλεί υπογονιμότητα, η οποία κάνει πιο έντονο το στρες όσο ο καιρός περνάει, και έτσι μειώνεται ακόμη περισσότερο η πιθανότητα της σύλληψης.

Και κάπως έτσι το ζευγάρι μπλέκεται σε έναν ατέρμονο φαύλο κύκλο, ο οποίος αν δεν «σπάσει», η υπογονιμότητα θα παρατείνεται. Και ο κύκλος αυτός θα σπάσει, μόνο όταν το στρες μειωθεί.

agxos-gonimotitas.jpg

Πώς μπορείτε να διώξετε το άγχος της σύλληψης;

Καταρχάς μιλήστε με τον γυναικολόγο αναπαραγωγής και ολοκληρώστε και οι δύο τις απαραίτητες εξετάσεις ελέγχου της γονιμότητάς σας, ώστε να αποκλείσετε τους ιατρικούς λόγους.

Αν καταλήξετε ότι το άγχος είναι ο παράγοντας που μέχρι σήμερα σας εμποδίζει στην επιτυχία εγκυμοσύνης, θα πρέπει να σταματήσετε να βλέπετε τη σεξουαλική επαφή ως μέθοδο αναπαραγωγής μόνο.

Είναι απολύτως κατανοητό πως κάπως έτσι καταλήγει, μετά από ένα διάστημα ανεπιτυχών προσπαθειών. Και μόνο η λέξη «προσπάθεια» που χρησιμοποιούμε ως όρο, προκαλεί άγχος.

Η ερωτική επαφή είναι ευχαρίστηση, είναι προσωπική στιγμή επαφής και εγγύτητας με τον σύντροφο και έτσι θα πρέπει να το δείτε για να το ευχαριστηθείτε και να είστε ήρεμη.

Με πληροφορίες από: ncbi.nlm.nih.gov

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved