Τρόποι για να μην γεννήσω πρόωρα

Τρόποι για να μην γεννήσω πρόωρα

Ως πρόωρα ,χαρακτηρίζονται τα νεογνά, τα οποία γεννιούνται πριν συμπληρωθούν οι 37 εβδομάδες κύησης.

Η ηλικία κύησης ενός πρόωρου ορίζεται από τον αριθμό των εβδομάδων που έχουν συμπληρωθεί στη μήτρα κατά τη γέννηση, όπως έχει υπολογιστεί από τις ημερομηνίες περιόδου της μητέρας, αλλά και της ωρίμανσης των χαρακτηριστικών του βρέφους. Η χρονολογική ηλικία, είναι που αποτελεί τον πραγματικό χρόνο μετά τον τοκετό. Η προσαρμοσμένη ηλικία, είναι η χρονολογική ηλικία που δίνεται με βάσει το επίπεδο του πρόωρου τοκετού. Η προσαρμοσμένη ηλικία χρησιμοποιείται συχνά όταν αναφερόμαστε στην ανάπτυξη. Ωστόσο, η χρονολογική ηλικία είναι προτιμότερη για τον προγραμματισμό των επισκέψεων στον παιδίατρο και τους εμβολιασμούς.

Τι προκαλεί πρόωρο τοκετό;

tropoi gia na min genniso proora 1

1. Η «τεντωμένη» μήτρα για τον οποιοδήποτε λόγο

Η μήτρα είναι ένας μυς και όσο τεντώνεται, τόσο περισσότερο συσπάται. Κάποιες φορές αυτή η σύσπαση, ενδέχεται να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό. Το τέντωμα της μήτρας μπορεί να προκαλέσει η δίδυμη κύηση, η αυξημένη ποσότητα του αμνιακού υγρού ή ακόμα και το μεγάλο μέγεθος του εμβρύου.

2. Το μικρό μήκος του τράχηλου της μήτρας

Εάν το μήκος του τραχήλου της μήτρας είναι μικρότερο των 2,5 εκατοστών, οι πιθανότητες του πρόωρου τοκετού αυξάνονται.

3. Ιδιαιτερότητα στο σχήμα της μήτρας

Κάποιες παθήσεις ενδέχεται να προκαλέσουν αλλοίωση στο σχήμα της μήτρας. Οι περισσότερες τέτοιου είδους παθήσεις, μπορούν να διαγνωστούν έγκαιρα μέσω των υπερήχων.

4. Εάν είχε προηγηθεί τοκετός σε σύντομο χρονικό διάστημα

Οι γυναίκες οι οποίες μένουν έγκυες σε διάστημα 18 μηνών ή και νωρίτερα μετά από έναν τοκετό έχουν αυξημένες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα.

5. Εάν υπάρχει ιστορικό πρόωρης γέννας στο παρελθόν

Μία πρόωρη προηγούμενη γέννα αυξάνει αρκετά τις πιθανότητες ενός ακόμα πρόωρου τοκετού.

tropoi gia na min genniso proora 7

6. Καταγωγή και γονίδια

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες οι γυναίκες αφροαμερικάνικης καταγωγής έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα, χωρίς ωστόσο οι ειδικοί να μπορούν να πουν με βεβαιότητα το λόγο.

7. Χαμηλό βάρος πριν την εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες που είναι πολύ αδύνατες πριν την εγκυμοσύνη (μάζα σώματος μικρότερη του 19.8) είναι πιθανό να γεννήσουν πρόωρα σε σχέσεις με άλλες.

8. Εάν η σύλληψη έχει γίνει με τεχνητά μέσα

Οι διάφορες τεχνητές διαδικασίες σύλληψης όπως είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού.

9. Αιμορραγία

Η αιμορραγία στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκληθεί από διάφορούς παράγοντες. Η αιμορραγία της μήτρας ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις οι οποίες με τη σειρά τους ενδέχεται να προκαλέσουν πρόωρες συσπάσεις.

Πρόωρες συσπάσεις

tropoi gia na min genniso proora 6

Οι πρόωρες συσπάσεις μπορεί να γίνονται αισθητές με την ίδια ένταση με εκείνες του κανονικού τοκετού, πιθανόν γιατί δεν είναι αναμενόμενες. Μερικές γυναίκες τις αισθάνονται σαν επίμονο ή ρυθμικό πόνο στη μέση ή σαν πίεση στη λεκάνη. Άλλες αισθάνονται κράμπες αντίστοιχες της περιόδου ή τράβηγμα στη βουβωνική χώρα. Αυξανόμενες κολπικές εκκρίσεις μπορεί να αποτελούν ένδειξη ότι ο τράχηλος διαστέλλεται, ιδίως αν έχει και αίμα.

Πραγματικές ή ψευδείς ωδίνες; Πώς θα τις αναγνωρίσετε;

Οι ωδίνες είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος να αντιληφθείτε πώς πρόκειται να γεννήσετε ή όχι.

Πραγματικές ωδίνες:

  • Οι συσπάσεις έχουν τακτικό ρυθμό - έρχονται κάθε πέντε λεπτά.
  • Οι συσπάσεις γίνονται προοδευτικά πιο ισχυρές.
  • Οι συσπάσεις δεν ελαττώνονται όταν περπατάτε ή ξεκουράζεστε.
  • Οι συσπάσεις μπορεί να συνοδεύονται από αιματηρή βλέννα.
  • Προοδευτική διαστολή τραχήλου.

Ψευδείς ωδίνες:

  • Οι συσπάσεις έχουν ακανόνιστο ρυθμό - έρχονται κάθε τρία λεπτά και ύστερα κάθε πέντε με δέκα λεπτά.
  • Δεν αυξάνεται η ένταση των συσπάσεων με την πάροδο της ώρας.
  • Οι συσπάσεις μπορεί να υποχωρήσουν όταν αλλάξετε δραστηριότητα ή θέση.
  • Οι συσπάσεις δε συνοδεύονται από την εμφάνιση βλέννας και αιμορραγίας.
  • Δεν παρατηρείται καμία αλλαγή στον τράχηλο.

Περίδεση τραχήλου τι να προσέχω

tropoi gia na min genniso proora 5

Με την περίδεση τραχήλου αντιμετωπίζεται η ανεπάρκεια τραχήλου.

Η περίδεση τραχήλου διενεργείται σε περιπτώσεις εγκύων, που έχουν ιστορικό ανεπάρκειας τραχήλου σε προηγούμενη κύηση ή πρόωρο τοκετό πριν από τις 34 εβδομάδες κύησης, ενώ παρουσιάζουν μήκος τραχήλου μικρότερο των 25 χιλιοστών πριν από τη συμπλήρωση των 24 εβδομάδων κύησης. Το ράμμα αυτό κόβεται κατά περίπτωση μετά τις 37 εβδομάδες κύησης. Επίσης η διακολπική χορήγηση προγεστερόνης μειώνει την πιθανότητα πρόωρου τοκετού σε γυναίκες, που παρουσιάζουν σημάδια ανεπάρκειας τραχήλου.

Ανεπάρκεια τραχήλου και προγεστερόνη

tropoi gia na min genniso proora 3

Η προγεστερόνη είναι μια εκ των ορμονών, που εκκρίνεται από τις ωοθήκες και ρυθμίζουν γεννητικό σύστημα της γυναίκας. Το όνομα της ορμόνης αυτής είναι λατινογενές και σε ελληνική απόδοση σημαίνει «ουσία, που ευνοεί την κύηση». Από το όνομά της και μόνο φαίνεται, πως, όπως παρατήρησαν και αυτοί, που την ονομάτισαν τη δεκαετία του 1930, η προγεστερόνη έχει ιδιαίτερη σημασία σε ό,τι αφορά την ομαλή εξέλιξη της κύησης.

Η χορήγηση προγεστερόνης εμπλέκεται στην αντιμετώπιση του ενδεχόμενου του πρόωρου τοκετού.

Ένα από τα αίτια του πρόωρου τοκετού είναι η λεγόμενη ανεπάρκεια του τραχήλου της μήτρας.

Σχηματικά θα μπορούσε κανείς να απεικονίσει τη μήτρα της εγκύου σαν ένα μπαλόνι. Μέσα στο «μπαλόνι» αυτό μεγαλώνει το μωρό. Ο τράχηλος αντιστοιχεί το στόμιο του μπαλονιού, το οποίο και δένουμε προκειμένου να κρατηθεί ο αέρας μέσα. Κατ’ αναλογίαν, λειτουργία του τραχήλου είναι να «κρατήσει» το μωρό μέσα στη μήτρα για ικανό χρονικό διάστημα, προκειμένου αυτό να ωριμάσει επαρκώς, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις «δοκιμασίες» του έξω κόσμου.

Ο όρος ανεπάρκεια τραχήλου εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο σημαντικό ιατρικό περιοδικό Lancet το 1865, ώστε να περιγραφεί η «αδυναμία» του τραχήλου να επιτελέσει κατά την κύηση τη λειτουργία της συγκράτησης του κυήματος εντός της μήτρας.

Έρευνες έχουν καταδείξει, πως η κατά τη διάρκεια της κύησης ενδοκολπική χορήγηση προγεστερόνης σε περιπτώσεις, που παρουσιάζουν ανεπάρκεια τραχήλου έχει ανάλογη αποτελεσματικότητα της «παραδοσιακής» περίδεσης του τραχήλου της μήτρας, όσον αφορά την παράταση της κύησης. Φαίνεται, πως, κατά κάποιο τρόπο, η ενδοκολπική χορήγηση προγεστερόνης «ενδυναμώνει» τον τράχηλο, ώστε αυτός να «κρατήσει» το μωρό μέσα στη μήτρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

tropoi gia na min genniso proora 4

Μπορείτε να βρείτε την προγεστερόνη στο φαρμακείο είτε υπό τη μορφή δισκίων, είτε υπό τη μορφή γέλης (gel). Τα δισκία εισάγονται στον κόλπο με το δάκτυλο. Η γέλη εισάγεται στον κόλπο με τη βοήθεια του ειδικού στυλεού (εφαρμοστή), ο οποίος περιλαμβάνεται στην συσκευασία. Φυσικά η χορήγηση τόσο των δισκίων, όσο και της γέλης γίνεται πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.

Η τοκόλυση τι είναι;

Η τοκόλυση είναι η αναστολή των συσπάσεων της μήτρας ώστε να προληφθεί ο πρόωρος τοκετός.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved