Γονιμότητα: Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνει το ζευγάρι;

Πρέπει εγώ και ο σύντροφός μου να κάνουμε εξετάσεις για γονιμότητα;

Γονιμότητα: Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνει το ζευγάρι;
Bigstock

Τα τεστ γονιμότητας είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε αν είστε υπογόνιμη και μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε την αιτία. Εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος για περισσότερο από ένα χρόνο, μιλήστε με έναν γιατρό.

Πώς μπορώ να ξέρω αν είμαι υπογόνιμη;

Μπορεί να είναι δύσκολο να πεις αν είσαι πραγματικά υπογόνιμη. Συχνά δεν υπάρχουν σημάδια υπογονιμότητας, εκτός από το ότι δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος. Ο μόνος τρόπος για να μάθετε σίγουρα είναι να συναντήσετε έναν γιατρό και να κάνετε τεστ υπογονιμότητας.

Πότε πρέπει να δω έναν γιατρό σχετικά με τον έλεγχο υπογονιμότητας;

Είναι φυσιολογικό να χρειαστεί έως και ένα χρόνο για να μείνετε έγκυος. Αλλά αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος για περισσότερο από ένα χρόνο και δεν είχατε καμία τύχη, είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με έναν γιατρό σχετικά με τις εξετάσεις υπογονιμότητας.

Ορισμένα προβλήματα υγείας μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη την εγκυμοσύνη. Μην περιμένετε ένα χρόνο για να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε ιστορικό:

  • Έκτοπη κύηση
  • Ακανόνιστες περιόδους
  • Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου
  • Επαναλαμβανόμενες αποβολές
  • Προβλήματα θυρεοειδούς
  • Κυστική ίνωση
  • Τραυματισμό ή τραύμα στο όσχεο και τους όρχεις σας
  • Προβλήματα στύσης
  • Προβλήματα εκσπερμάτωσης

Μερικοί γιατροί συνιστούν στις γυναίκες άνω των 35 ετών να κάνουν τεστ υπογονιμότητας μετά από 6 μήνες προσπάθειας να μείνουν έγκυες.

Ο γυναικολόγος σας μπορεί να σας εξετάσει για υπογονιμότητα ή να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό γονιμότητας.

ipogonimotita-zeygariou.jpg

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός τεστ γονιμότητας;

Ο έλεγχος για στειρότητα συνήθως ξεκινά με μια νοσοκόμα ή έναν γιατρό που μιλά μαζί σας για το ιατρικό ιστορικό σας και κάνει μια φυσική εξέταση. Μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να καταλάβει ο γιατρός σας τι προκαλεί τα προβλήματα γονιμότητάς σας, οπότε μην αποθαρρύνεστε αν δεν λάβετε απάντηση αμέσως.
Οι αιτίες υπογονιμότητας στη γυναίκα είναι πολλές.

Για να διερευνηθούν πλήρως, πρέπει η γυναίκα να υποβληθεί σε ένα συνδυασμό εξετάσεων:

Ορμονικές εξετάσεις:

FSH – LH – Ε2: Την 1η-4η ημέρα της περιόδου. Δείχνουν το απόθεμα και την ποιότητα των ωαρίων στις ωοθήκες,

Προγεστερόνη: 7 μέρες μετά την ωορρηξία. Αποδεικνύει αν υπήρξε ωοθυλακιορρηξία. Προλακτίνη, ανδρογόνα και ορμόνες θυρεοειδούς.

AMH – Αντιμυλέριος ορμόνη, ανεξάρτητα από τις μέρες του κύκλου. Πρόκειται για μια καινούργια και πολύ αξιόπιστη εξέταση αίματος, που παρέχει πολύ καλή εκτίμηση του αριθμού και της ποιότητας των ωαρίων.
Απεικονιστικές εξετάσεις:

Ενδοκολπικό υπερηχογράφημα μήτρας – ωοθηκών: Μπορεί να μας δείξει αν υπάρχουν ινομυώματα ή πολύποδες, υδροσάλπιγγα, κύστεις στις ωοθήκες ή πολυκυστικές ωοθήκες. Παρέχει επίσης πολύ αξιόπιστες πληροφορίες για το απόθεμα των ωαρίων που έχει η γυναίκα στις ωοθήκες της.

Υστεροσαλπιγγογραφία: Πρόκειται για μια ακτινολογική εξέταση με την οποία διαπιστώνεται αφενός αν η κοιλότητα της μήτρας είναι φυσιολογική, αφετέρου αν οι σάλπιγγες είναι διαβατές ή αν είναι παθολογικά διογκωμένες.
Οι εξετάσεις για το σύζυγο

Στο ένα τρίτο των ζευγαριών με υπογονιμότητα η αιτία βρίσκεται στον άνδρα. Είναι πιθανό ο άνδρας να είναι και να νιώθει απόλυτα υγιής, αλλά η ποιότητα του σπέρματός του να είναι χαμηλή.

Οι ανάλογες εξετάσεις είναι οι εξής:

Σπερμοδιάγραμμα: Η ανάλυση σπέρματος λέγεται σπερμοδιάγραμμα και είναι η πιο σημαντική εξέταση για τον έλεγχο της γονιμότητας του άνδρα. Στο σπερμοδιάγραμμα μετράται με ακρίβεια ο αριθμός των σπερματοζωαρίων, η κινητικότητά και η μορφολογία τους.

Το σπερμοδιάγραμμα είναι ένα απλό τεστ κατά το οποίο το σπέρμα λαμβάνεται με αυνανισμό, αφού έχει προηγηθεί αποχή από εκσπερμάτιση για 3-7 ημέρες. Είναι καλύτερα η λήψη του σπέρματος να γίνεται στους ειδικούς χώρους της μονάδας ΜΗΤΕΡΑ IVF, γιατί το σπέρμα θα εξεταστεί άμεσα από τους βιολόγους, χωρίς να έχει επηρεαστεί από εξωτερικούς παράγοντες (π.χ. θερμοκρασία περιβάλλοντος, χρόνος μεταφοράς στη μονάδα).

Αντισπερματικά αντισώματα: Κατά την εξέταση του σπερμοδιαγράμματος ελέγχεται και η ύπαρξη ή όχι αντισπερματικών αντισωμάτων. Αν υπάρχουν αντισπερματικά αντισώματα σημαίνει ότι ο άνδρας έχει αναπτύξει αντισώματα κατά του ίδιου του σπέρματος, κάτι που επηρεάζει σημαντικά τη διείσδυσή του στην τραχηλική βλέννα και το ωάριο και μειώνει τη γονιμότητα.

Έλεγχος κατακερματισμού DNA σπέρματος: Πρόκειται για μια πιο εξειδικευμένη εξέταση του σπέρματος, που ελέγχει το ποσοστό του κατακερματισμένου DNA στην κεφαλή των σπερματοζωαρίων και πρέπει να γίνεται όταν υπάρχει πολύ μεγάλου βαθμού ολιγο-ασθενο-τερατοσπερμία, ιστορικό επαναλαμβανόμενων αποτυχιών εξωσωματικής ή αποβολών, αποτυχία σχηματισμού βλαστοκύστεων ή χαμηλή ποιότητα εμβρύων στην εξωσωματική.

Όταν το ποσοστό των σπερματοζωαρίων με κατακερματισμένο DNA υπερβαίνει το 25%, η αναπαραγωγική πρόγνωση δεν είναι καλή.

Υπερηχογράφημα οσχέου: Με το υπερηχογράφημα αυτό ελέγχεται τυχόν παθολογία στους όρχεις ή η ύπαρξη κιρσοκήλης.

Με πληροφορίες από: plannedparenthood.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved