Τι να πείτε όταν μια φίλη παλεύει με την υπογονιμότητα

  • Οι συζητήσεις γύρω από τη θεραπεία και την υπογονιμότητα είναι σκληρές. Δείτε πώς μπορείτε να τις διαχειριστείτε.
  • 6 φράσεις που μπορείτε να πείτε στη φίλη σας
Τι να πείτε όταν μια φίλη παλεύει με την υπογονιμότητα

Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Υπογονιμότητας, 1 στα 8 ζευγάρια ταλαιπωρείται να αποκτήσει ένα παιδί ή παλεύει να κρατήσει μια εγκυμοσύνη, με 7,4 εκατομμύρια γυναίκες να έχουν ζητήσει βοήθεια υπογονιμότητας κάποια στιγμή στη ζωή τους. Είτε το γνωρίζετε είτε όχι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάποιος που γνωρίζετε και αγαπάτε να υποφέρει αθόρυβα από την υπογονιμότητα.

Τι λέμε λοιπόν για να στηρίξουμε αυτούς τους φίλους;

ti na peite se kapoion poy paleuei me tin ypogonimothta 1

Αν και η εμπειρία του καθενός είναι μοναδική και μπορεί να μην υπάρχει ποτέ ένα "σωστό" πράγμα που ταιριάζει σε όλους, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε πάντα και να έχετε κατά νου: να έχετε καλοσύνη, να κοιτάτε τη δουλειά σας και να αφήνετε τα τοξικά και αρνητικά σχόλια έξω από την πόρτα, που πρόκειται να ανοίξετε.

Όταν νιώθουμε ότι όλοι γύρω μας ανακοινώνουν με χαρά εγκυμοσύνες, επιδεικνύουν υπέρηχους και φωτογραφίες νέων μωρών, η εμπειρία της υπογονιμότητας μπορεί να είναι μια μοναχική και απομονωτική εμπειρία. Η προσέγγιση απλά με υποστήριξη και αλληλεγγύη μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη και αναζωογονητική για γυναίκα που παλεύει με την υπογονιμότητα.

Εάν δεν είστε σίγουρες τι να πείτε όταν μια φίλη ή φίλος, αντιμετωπίζει προβλήματα υπογονιμότητας, ορίστε μερικές φράσεις που θα σας φανούν χρήσιμες.

"Πώς είσαι;"

Δεν χρειάζεται να πείτε πολλά. Ένα απλό "πώς είσαι;" ή "τι κάνεις;" είναι αρκετό. Οι φίλοι σας θα ξέρουν ότι βρίσκεστε κοντά τους και τους σκέφτεστε. Μην κάνετε ερωτήσεις. Αφήστε τους να σας μιλήσουν, αν θέλουν να σας μιλήσουν.

"Είμαι εδώ για εσένα αν θες να μιλήσεις σε κάποιον"

Μπορεί να σας φαίνεται προφανές, αλλά βεβαιωθείτε ότι οι φίλοι σας γνωρίζουν ότι μπορούν να στηριχτούν πάνω σας, ακόμη και αν δεν μιλάνε. Χαρίστε τους την αγκαλιά σας όταν την χρειάζονται.

ti na peite se kapoion poy paleuei me tin ypogonimothta 2

"Αυτό πραγματικά είναι απαίσιο. Λυπάμαι!"

Όταν μια γυναίκα παλεύει να αποκτήσει παιδί τις περισσότερες φορές ακούει: "Απλώς πρέπει να χαλαρώσεις. Μην ανησυχείς και θα συμβεί φυσικά". Αυτό όχι μόνο ρίχνει την ευθύνη της υπογονιμότητας στους ώμους της γυναίκας, σαν να κάνει κάτι λάθος, αλλά μπορεί συχνά να αυξήσει το άγχος και την απογοήτευση. Αναγνωρίστε τα συναισθήματά της. Δείξτε ενσυναίσθηση χωρίς να μειώνετε τον πόνο της και την προσπάθειά της.

"Είμαι τόσο περήφανη για εσένα!"

Ό,τι και αν κάνει η φίλη σας για να αποκτήσει παιδί, πείτε της πόσο περήφανη σας κάνει για τη δύναμη που κρύβει μέσα της. Για την αντοχή που δείχνει στις εξωσωματικές. Αντί λοιπόν για φράσεις όπως: "Ο Θεέ μου, δεν μπορώ να φανταστώ τι περνάς", "Φαντάζομαι πώς νιώθεις" κ.λ.π., δώστε της να καταλάβει ότι βλέπετε τη δύναμη και την αντοχή της.

"Σε παρακαλώ κάνε ό,τι χρειάζεται για να προστατέψεις την καρδιά σου"

Αν μάθετε ότι είστε έγκυος, όσο η φίλη σας προσπαθεί να αποκτήσει παιδί, μην της κρύψετε το νέο. Πείτε το με χαρά. Θα νιώσει χαρά, ακόμη και αν μέσα της πονάει που η ίδια δεν έχει καταφέρει να γιορτάσει ένα αντίστοιχο νέο.

Μιλήστε της πριν το ανακοινώσετε σε κοινούς σας φίλους. Μην την κρατήσετε στο σκοτάδι.

ti na peite se kapoion poy paleuei me tin ypogonimothta 4

"Επιτέλους ας σταματήσουμε να ρωτάμε ο ένας τον άλλο πότε θα κάνει παιδί ή πότε θα μεγαλώσει την οικογένειά του"

Αν και συνήθως γίνεται με καλές προθέσεις, το να ρωτάς κάποιον πότε πρόκειται να αποκτήσει μωρό δεν είναι ποτέ καλή ιδέα.

Αν θέλει κάποιος να μιλήσει για το εάν θέλει να κάνει παιδί ή αν μπορεί να κάνει παιδί, δεν είναι δική σας δουλειά να ρωτάτε πότε θα κάνει παιδί, πότε θα γεμίσει με παιδικές φωνούλες το σπίτι, και άλλα τέτοια σαχλά ερωτήματα που μόνο με άγχος γεμίζουν τα ζευγάρια που προσπαθούν να γίνουν γονείς.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, απλώς ακολουθήστε το παράδειγμά τους.

Μία καλή φίλη που είναι εκεί για να ακούσει, χωρίς να κάνει ερωτήσεις και δη αδιάκριτες, είναι αυτό που θέλουν τα υπογόνιμα ζευγάρια. Να είστε σίγουροι πώς κάποια στιγμή θα μοιραστούν μαζί σας ό,τι τους προβληματίζει. Δώστε τους χρόνο, στηρίξτε τους και μην γίνεστε ενοχλητικοί, όπως μερικοί συγγενείς που με το μόνο που ασχολούνται είναι το πότε θα κάνουν παιδιά τα ζευγάρια που παντρεύτηκαν.

με πληροφορίες από το mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved