Μπορώ να μείνω έγκυος αμέσως μετά το τέλος της περιόδου μου;

Εμμηνορροϊκός κύκλος και γονιμότητα: Μπορώ να μείνω έγκυος αμέσως μετά την περίοδό μου;

Μπορώ να μείνω έγκυος αμέσως μετά το τέλος της περιόδου μου;

Πολλές γυναίκες μπερδεύονται σχετικά με την επίδραση του εμμηνορροϊκού τους κύκλου στη γονιμότητα. Μάθετε παρακάτω αν μπορείτε να μείνετε έγκυος αμέσως μετά την περίοδό σας.

Ίσως να έχετε ακούσει ότι δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος αμέσως μετά την περίοδό σας. Αλλά στην πραγματικότητα, οι γυναίκες μερικές φορές μπορούν να συλλάβουν κάνοντας σεξ αμέσως μετά την έμμηνο ρύση.

Εμμηνορροϊκός κύκλος και γονιμότητα

«Υπάρχουν δύο φάσεις στον εμμηνορροϊκό κύκλο: η ωοθυλακική φάση όπου εμφανίζεται πριν από την ωορρηξία και όπου η ωχρινική φάση εμφανίζεται μετά την ωορρηξία», λέει η Lauren Sundheimer, M.D., MS, FACOG, OB-GYN. «Τυπικά, σε έναν κύκλο 28 ημερών, μια γυναίκα θα έχει ωορρηξία περίπου 14 ημέρες μετά την πρώτη ημέρα της περιόδου της». (Η διάρκεια του κύκλου από γυναίκα σε γυναίκα διαφέρει. Οι ακανόνιστοι κύκλοι είναι συνηθισμένοι και δεν ακολουθούν αυτό το μοτίβο των 28 ημερών.)

mporeis na meineis egkuos an exeis periodo 2

Το ωάριο που απελευθερώνεται κατά την ωορρηξία επιβιώνει μόνο για 24 ώρες. Το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει από τρεις έως πέντε ημέρες στη μήτρα και τις σάλπιγγες, λέει η Barbara Stegmann, M.D.,γυναικολόγος και κλινική επικεφαλής υγείας των γυναικών στο Organon. Η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας ή τις προηγούμενες ημέρες μπορεί να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη, καθώς το ωάριο μπορεί να συναντηθεί με το υπάρχον σπέρμα στην αναπαραγωγική οδό.

Αλλά «αν το ωάριο δεν γονιμοποιηθεί από το σπέρμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν επιβιώνει», λέει η Michele Hakakha, M.D., πιστοποιημένη μαιευτήρας και γυναικολόγος. Περίπου 12 έως 16 ημέρες αργότερα, το ωάριο απελευθερώνεται και προκύπτει η περίοδος.

Μπορώ να μείνω έγκυος αμέσως μετά την περίοδό μου;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η εγκυμοσύνη δεν είναι πιθανό να συμβεί αμέσως μετά την περίοδο — αλλά κάποιες φορές συμβαίνει. Ήδη από την τρίτη ημέρα του εμμηνορροϊκού κύκλου, τα επίπεδα των αναπαραγωγικών ορμονών προγεστερόνης και οιστρογόνων, τα οποία μειώνονται στην αρχή της περιόδου, αρχίζουν να ανεβαίνουν και βοηθούν στην αναδόμηση του βλεννογόνου της μήτρας.

Αν και ένα ωάριο δεν απελευθερώνεται κατά την αμέσως μετά την περίοδο φάση, που ονομάζεται προ-ωορρηξία, οι πιθανότητες να συλλάβετε δεν είναι μηδενικές. Το σπέρμα μπορεί να ζήσει έως και πέντε ημέρες σε φιλόξενη αυχενική βλέννα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να παραμείνουν για μερικές ημέρες τα σπερματοζωάρια έως ότου το σώμα σας απελευθερώσει ένα ωάριο κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας - ειδικά εάν έχετε μικρότερο έμμηνο κύκλο. «Μια μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που έκαναν σεξ μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης έμειναν έγκυες», λέει ο Steven R. Bayer, M.D., αναπαραγωγικός ενδοκρινολόγος με έδρα τη Βοστώνη.

Εδώ είναι μερικά άλλα σενάρια που μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε σύλληψη αμέσως μετά την έμμηνο ρύση.

mporeis na meineis egkuos an exeis periodo 1

Μετρήσατε τις ημέρες του κύκλου: Μπορείτε να μείνετε έγκυος εάν μετρήσατε λάθος τις ημέρες του κύκλου και κάνατε σεξ χωρίς προστασία κοντά στην ημέρα ωορρηξίας.

Δείτε εδώ πώς μπορείτε να υπολογίσετε πότε έχετε ωορρηξία ώστε να αποφύγετε πιθανή εγκυμοσύνη ή να την επιδιώξετε αν προσπαθείτε να γίνετε γονείς.

Η περίοδός σας διαρκεί πολύ: Δεν είναι ασυνήθιστο να έχετε κηλίδες αίματος μια μέρα περίπου πριν από την έναρξη της περιόδου σας και για λίγες μέρες μετά. Εξαιτίας αυτής της αιμορραγίας, μπορεί να πιστεύετε ψευδώς ότι έχετε ακόμα περίοδο και δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος. Στην πραγματικότητα, όμως, η ωορρηξία μπορεί να είναι πιο κοντά από όσο νομίζετε.

πηγή: Parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved