Έξι πράγματα που πρέπει να κάνετε αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος

  • Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος
  • Γνωρίστε τον μηνιαίο σας κύκλο
  • Ελέγξτε το βάρος σας
  • Ακολουθείστε μια υγιεινή διατροφή
  • Κάντε έναν ιατρικό έλεγχο
  • Χαλαρώστε
Έξι πράγματα που πρέπει να κάνετε αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος

Μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο αρκεί για να βρείτε εκατοντάδες συμβουλές για το πώς να αυξήσετε τις πιθανότητες να βελτιώσετε την γονιμότητά σας προκειμένου να μείνετε έγκυος.

Ποιες όμως είναι αξιόπιστες και αξίζουν τις προσοχής σας; Η καθηγήτρια Geeta Nargund και Ιατρική Διευθύντρια στο CREATE Fertility , δίνει τις δικές της συμβουλές της για το τι ακριβώς πρέπει να κάνετε όταν προσπαθείτε να αποκτήσετε μωρό.

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος

Η καλύτερη στιγμή για να προσπαθήσετε για ένα μωρό είναι όταν έχετε ωορρηξία. Μόλις το ωάριο απελευθερωθεί από την ωοθήκη (ωορρηξία), μπορεί να ζήσει περίπου 12 έως 24 ώρες. Συνήθως, ένα ωάριο μπορεί να πεθάνει μέσα σε αυτό το διάστημα εάν το σπέρμα δεν το γονιμοποιήσει. Αυτό μπορεί να αλλάξει περαιτέρω τις ορμόνες και να οδηγήσει σε έμμηνο ρύση. Εάν συμβεί η γονιμοποίηση, το ωάριο και το σπέρμα ενώνονται, σχηματίζοντας τον ζυγώτη που διαιρείται και προσκολλάται στο τοίχωμα της μήτρας «γεννώντας» το έμβρυο.

gonimotita

Ποια πράγματα πρέπει να κάνετε όταν προσπαθείτε για μωρό

Γνωρίστε τον μηνιαίο σας κύκλο

«Ακούγεται απλό, αλλά εκπλήσσομαι με το πόσο συχνά οι γυναίκες δεν κατανοούν πλήρως τον έμμηνο κύκλο τους», λέει η καθηγήτρια Geeta Nargund και προσθέτει: « Για να είστε ακριβείς σχετικά με την κατανόηση του χρόνου της ωορρηξίας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή ή να αγοράσετε κιτ δοκιμών ωορρηξίας από τα περισσότερα φαρμακεία. Ωστόσο, το να κάνετε σεξ κάθε δύο με τρεις ημέρες είναι ένας καλός τρόπος για να αυξήσετε τις πιθανότητες σύλληψης».

Ελέγξτε το βάρος σας

Μελέτες έχουν δείξει ότι το βάρος είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη γονιμότητα. Η διατήρηση του ιδανικού βάρους σας για εγκυμοσύνη, που είναι ένας ΔΜΣ μεταξύ 19 και 25, θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος. Το πολύ ή πολύ λίγο σωματικό λίπος μπορεί να κάνει τις περιόδους ακανόνιστες ή να τις σταματήσει εντελώς, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την ωορρηξία σας και την ικανότητά σας να συλλάβετε. Η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής διαπίστωσε ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με μειωμένη γονιμότητα και αυξημένο κίνδυνο αποβολών.

gonimotita1

Ακολουθείστε μια υγιεινή διατροφή

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες γονιμότητας. «Η ισορροπία είναι το κλειδί - αποφύγετε το αλκοόλ και καταναλώστε πολλά λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και φυλλικό οξύ καθημερινά», λέει η καθηγήτρια Geeta Nargund και συνιστά την κατανάλωση ψαριού καθώς είναι η καλύτερη πηγή ωμέγα3 λιπαρών οξέων που ενισχύουν τη γονιμότητα (αποφύγετε τα ψάρια με υψηλά επίπεδα υδραργύρου).

Σταματήστε το κάπνισμα

Το κάπνισμα καθώς και το παθητικό κάπνισμα, μειώνει τη γονιμότητα στις γυναίκες ενώ έρευνα έχει δείξει ότι το κάπνισμα συνδέεται με την πρώιμη εμμηνόπαυση στις γυναίκες.

Κάντε έναν ιατρικό έλεγχο

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Geeta Nargund, πολλά ζευγάρια δεν επισκέπτονται τον γιατρό τους όταν προσπαθούν να αποκτήσουν μωρό, όμως είναι απαραίτητο προκειμένου να βεβαιωθούν ότι είναι απόλυτα υγιείς για να συλλάβουν. «Τα συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα περιέχουν συστατικά που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα. Ρωτήστε το γιατρό σας τι είναι ασφαλές. Επίσης πάρτε συμπληρώματα βιταμίνης D και φολικού οξέος», προτείνει η Geeta Nargund.

Χαλαρώστε

Είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για τον εαυτό σας. «Τα υψηλά επίπεδα στρες μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη λίμπιντο και είναι αυτονόητο ότι το να κάνετε συχνά σεξ αυξάνονται και οι πιθανότητες σύλληψης. Διαφορετικές μέθοδοι χαλάρωσης, όπως ο βελονισμός, η φαρμακευτική αγωγή και η γιόγκα, είναι δημοφιλείς στα ζευγάρια που προσπαθούν. Είναι σημαντικό να κάνετε κάτι θετικό που σας βοηθά να χαλαρώσετε», αναφέρει η καθηγήτρια.

Πηγή: motherandbaby.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved