Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ωορρηξία σας

Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα της ωορρηξίας

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ωορρηξία σας

Όπως οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι είναι διαφορετικοί για κάθε γυναίκα, έτσι και η ωορρηξία. Μαθαίνοντας να αναγνωρίζετε τα σημάδια της ωορρηξίας, θα είστε σε θέση να αυξήσετε τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος.

Ακόμα κι αν δεν προσπαθείτε να συλλάβετε αυτή τη στιγμή, γνωρίζοντας περισσότερα για την ωορρηξία, θα έχετε μια σαφέστερη εικόνα του εμμηνορροϊκού κύκλου σας που σας βοηθήσει να εντοπίσετε τυχόν μη φυσιολογικά συμπτώματα ωορρηξίας.

Τι είναι η ωορρηξία

Ωορρηξία, ονομάζεται η διαδικασία όπου ένα ωάριο ωριμάζει στις ωοθήκες και ελευθερώνεται στη σάλπιγγα. Αυτό συμβαίνει μόνο μία φορά σε κάθε εμμηνορρυσιακό κύκλο και περίπου 12-16 μέρες πριν την έναρξη της επόμενης περιόδου σας.Κάθε γυναίκα γεννιέται με εκατομμύρια αυγά που περιμένουν να απελευθερωθούν, συνήθως ένα κάθε μήνα.

Στις περισσότερες γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, ο εμμηνορροϊκός κύκλος διαρκεί μεταξύ 28 και 32 ημερών και η ωορρηξία είναι μεταξύ της 10ης και 19 ης ημέρας αυτού του κύκλου - περίπου 12 έως 16 ημέρες πριν από την επόμενη περίοδο. «Σε υγιείς γυναίκες, η ωορρηξία συμβαίνει 14 ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου », λέει η Donnica L. Moore , MD, πρόεδρος της Sapphire Women's Health Group στο Τσέστερ του Νιου Τζέρσεϋ. Έτσι, εάν ο κύκλος σας είναι 35 ημέρες, η ωορρηξία θα συμβεί την 21η ημέρα αυτού του κύκλου - αλλά αν ο κύκλος σας είναι 21 ημέρες, η ωορρηξία θα συμβεί την 7η ημέρα.

«Ο χρόνος ωορρηξίας μπορεί να ποικίλλει από κύκλο σε κύκλο και από γυναίκα σε γυναίκα», προσθέτει ο Shannon M. Clark , MD, αναπληρωτής καθηγητής στο Ιατρικό Υποκατάστημα του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Galveston .

Εάν αντιμετωπίζετε άστατους εμμηνορροϊκούς κύκλους ή κύκλους που είναι ιδιαίτερα σύντομοι (λιγότεροι από 21 ημέρες) ή μεγάλοι (περισσότερο από 35 ημέρες), ο Clark συνιστά να αξιολογηθεί από έναν γιατρό. Είναι αλήθεια ότι η παρακολούθηση της ωορρηξίας με ακανόνιστους κύκλους μπορεί να είναι πιο δύσκολη, αλλά λάβετε υπόψη ότι η ωορρηξία συμβαίνει 14 ημέρες πριν από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως, οπότε ακόμη και με ακανόνιστες περιόδους, θα μπορούσατε ακόμα να συλλάβετε σε κάποιο σημείο του κύκλου σας.

oorixsia

Πόσο διαρκεί η ωορρηξία;

Μόλις το ώριμο αυγό απελευθερωθεί από τις ωοθήκες μπορεί δυνητικά να γονιμοποιηθεί για 24 ώρες.Αλλά δεν χρειάζεται να κάνετε σεξ την ακριβή ημέρα της ωορρηξίας για να μείνετε έγκυος! Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένα «γόνιμο παράθυρο» έξι ημερών στον κύκλο σας - τις πέντε ημέρες που οδηγούν στην ωορρηξία και την ημέρα που έχετε ωορρηξία. Από αυτές τις έξι ημέρες, είστε πιο γόνιμες κατά τη διάρκεια των δύο έως τριών ημερών πριν από την ωορρηξία και την ίδια την ημέρα της ωορρηξίας.

Πέρα από 24 ώρες μετά την ωορρηξία, το αυγό δεν είναι πλέον βιώσιμο και συνήθως δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος μέχρι τον επόμενο κύκλο της εμμήνου ρύσεως.

oorixsia1

Ποια είναι τα συμπτώματα της ωορρηξίας

Πριν και κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν ολόκληρο το σώμα, προκαλώντας συμπτώματα ωορρηξίας. Πολλές γυναίκες θα βιώσουν αυτά τα συμπτώματα έως και πέντε ημέρες πριν από την ωορρηξία και μπορεί να διαρκέσουν για μια ημέρα μετά την ωορρηξία.

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι τα εξής:

  • αύξηση θερμοκρασίας του σώματος – Τις γόνιμες ημέρες η θερμοκρασία του σώματος κυμαίνεται από 37 έως 37,5.
  • ευαισθησία στις μυρωδιές
  • έντονη σεξουαλική διάθεση
  • ευαισθησία στο στήθος
  • πόνος στη μήτρα

Πηγή: thebump.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved