Υπερπρολακτιναιμία: Πώς επηρεάζει τη γονιμότητα

  • Τι είναι η υπερπρολακτιναιμία και πώς επηρεάζει τη γονιμότητα;
  • Τι προκαλεί την υπερπρολακτιναιμία;
  • Ποια τα συμπτώματα; 
  • Αντιμετώπιση
Υπερπρολακτιναιμία: Πώς επηρεάζει τη γονιμότητα
Unsplash.com / Kelly Sikkema

Τι είναι η υπερπρολακτιναιμία και πώς επηρεάζει τη γονιμότητα;

Υπερπρολακτιναιμία είναι μία κατάσταση κατά την οποία γίνεται υπερπαραγωγή της ορμόνης προλακτίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για την παραγωγή του γάλακτους από τους μαστούς.

Τα υψηλά επίπεδα προλακτίνης μειώνουν τα οιστρογόνα και εμποδίζουν την ωορρηξία, προκαλώντας στη γυναίκα διαταραχές στον κύκλο της ή και απουσία περιόδου επηρεάζοντας έτσι τη γονιμότητά της.

Τι προκαλεί την υπερπρολακτιναιμία;

Σε κάποιες περιπτώσεις τα αίτια της προλακτιναιμίας παραμένουν άγνωστα. Μεταξύ των πιο συμηθισμένων αιτιών είναι τα εξής:

  • Προλακτίνωμα - Το 50-60% των γυναικών με υπερλακτιναιμία εμφανίζουν ένα αδένωμα στην υπόφυση που παράγει υψηλά επίπεδα προλακτίνης και ονομάζεται προλακτίνωμα
  • Υποθυρεοειδισμός
  • Φαρμακευτική αγωγή για την κατάθλιψη ή την ρύθιμιση της αρτηριακής πίεσης
  • Τραύματα στην περιοχή του στήθους

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερπρολακτιναιμίας

Κάποιες γυναίκες δεν έχουν καθόλου συμπτώματα, ενω άλλες παρουσιάζουν τα εξής: απουσία περιόδου, διαταραχές στο κύκλο τους, υπογονιμότητα, απώλεια σεξουαλικής διάθεσης, κολπική ξηρότητα, εξάψεις, απώλεια οστικής μάζας και παραγωγή μητρικού γάλακτος παρόλο που δεν τίθεται θέμα εγκυμοσύνης ή θηλασμού.

prolaktinaimia gonimotita

Η διάγνωση της υπερπρολακτιναιμίας γινεται με εξετάσεις αίματος κατά τις οποίες ο γιατρός βλέπει τα επίπεδα προλακτίνης στο αίμα.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η θεραπεία της υπερπρολακτιναιμίας εξαρτάται από τα αίτια που την προκαλούν. Στην περίπτωση που προκαλείται από την ύπαρξη προλακτινώματος, το πρώτο βήμα είναι η χορήγηση φαρμάκων που μειώνουν την παραγωγή της προλακτίνης και το μέγεθος του αδενώματος, όπως η βρωμοκρυπτίνη και η καβεργολίδη.

Εάν τα φάρμακα δεν καταφέρουν να μειώσουν το μέγεθος του αδενώματος ή τα επίπεδα της ορμόνης, προτείνεται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή του.

Πηγή: babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved