Θυρεοειδής και γονιμότητα: Πώς την επηρεάζει

  • Τι είναι ο θυρεοειδής;
  • Υποθυρεοειδισμός και γονιμότητα
  • Υπερθυρεοειδισμός και γονιμότητα
Θυρεοειδής και γονιμότητα: Πώς την επηρεάζει
usplash.com / Mathilde Langevin

Τι είναι ο θυρεοειδής;

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στην περιοχή του τραχήλου. Είναι από τους πιο σημαντικούς ενδοκρινείς αδένες και παράγει δύο κύριες ορμόνες, την θυροξίνη (Τ4) και την τριιωδοθυρονίνη (Τ3), οι οποίες βοηθούν στην ρύθμιση του μεταβολισμού, της θερμοκρασίας του σώματος και επηρεάζουν τον καρδιακό ρυθμό.

Όταν ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί σωστά έχουμε τις λεγόμενες διαταραχές του θυρεοειδούς, από τις οποίες οι κυριότερες είναι ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός. Υποθυρεοειδισμό έχουμε όταν ο θυρεοειδής παράγει λιγότερες θυρεοειδικές ορμόνες από ότι χρειάζεται ο οργανισμός και υπερθυρεοειδισμό όταν παράγονται περισσότερες. Σύμφωνα με έρευνες οι θυρεοειδικές διαταρχές μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα της γυναίκας ή και την εξέλιξη της εγλυμοσύνης.

Υποθυρεοειδισμός και γονιμότητα

Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι η κόπωση, η τριχόπτωση, η αύξηση σωματικού βάρους, η ξηροδερμία, οι διαταραχές στην περίοδο, η αδύναμη μνήμη και η μειωμένη αντοχή στο κρύο και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του έμμηνου κύκλου, την ωοθυλακιορρηξία, το στάδιο πριν την εμφύτευση του ωαρίου, την εμφύτευση του ωαρίου αλλά και τη λειτουργία του πλακούντα. Η ανεπαρκής παραγωγή των ορμονών αυτών, συνεπώς, μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα, είτε προκαλώντας διαταραχή στον κύκλο, είτε μειώνοντας τη συχνότητα της ωοθυλακιορρηξίας, είτε επηρεάζοντας τη διαδικασία εμφύτευσης του ωαρίου.

thureoeidis gonimotita

Πηγή φωτογραφίας: unsplash.com / Mathilde Langevin

Υπερθυρεοειδισμός και γονιμότητα

Ο υπερθυρεοειδισμός δεν επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο τη γονιμότητα. Σε ήπια περιστατικά υπερθυρεοειδισμού, υπάρχουν διαταραχές στον κύκλο της γυναίκας, αλλά δεν φαίνεται να παρατηρείται μείωση στη συχότητα της ωοθυλακιορρξίας. Ωστόσο, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις υπερθυρεοειδισμού, ο κύκλος μπορεί να διακοπεί, ενώ σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης, ο κίνδυνος αποβολής ή πρόωρου τοκετού είναι αυξημένος.

Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού είναι η απώλεια βάρους παρά την αυξημένη όρεξη για φαγητό, το τρέμουλο στα χέρια, η δυσκολία στον ύπνο, η μειωμένη αντοχή στη ζέστη, η αδυναμία και η ευερεθιστότητα.

Σε κάθε περίπτωση, η παρακολούθηση του θυρεοειδούς είναι απαραίτητη τόσο για τις γυναίκες που θέλουν να συλλάβουν, όσο και για τις εγκυμονούσες. Ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός μπορούν να αντιμετωπισθούν με την κατάλληλαη φαρμακευτική αγωγή που συνταγογραφεί ο εξειδικευμένος γιατρός.

​Πηγή πληροφοριών: endocrineweb.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved