Πώς θα επιλέξουμε το κολατσιό των παιδιών για το σχολείο;

Είναι σημαντικό να επιλέγουμε υγιεινά και θρεπτικά σνακ για το σχολείο.

Ευσταθία Παπαδά
Πώς θα επιλέξουμε το κολατσιό των παιδιών για το σχολείο;
Είναι προτιμότερο λοιπόν να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στην προετοιμασία του κολατσιού στο σπίτι. Bigstock

Καθώς το σχολείο ξεκινά πάλι και μετά την επιστροφή από τις διακοπές είναι σημαντικό τα παιδιά να ξαναμπούν στην καθημερινή τους ρουτίνα που φυσικά περιλαμβάνει και τη διατροφή.

Αναπόσπαστο κομμάτι της ισορροπημένης διατροφής είναι το κολατσιό που τα παιδιά καταναλώνουν στο σχολείο, καθώς τους δίνει απαραίτητη ενέργεια για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του σχολείου και συμβάλλει στην κάλυψη των συνολικών διατροφικών τους αναγκών. Είναι σημαντικό λοιπόν να επιλέγουμε υγιεινά και θρεπτικά σνακ για το σχολείο δίνοντας έμφαση τόσο στην ποιότητα όσο και στη γεύση.

Ας δούμε λοιπόν κάποια βασικά σημεία που θα πρέπει να προσέχουμε:

Προετοιμάζουμε σπιτικά snacks

Αν και το κυλικείο του σχολείου μπορεί να προσφέρει πολλές επιλογές, οι περισσότερες από αυτές (π.χ. σφολιάτες, σοκολάτες, τσιπς) είναι συνήθως πλούσιες σε ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά, που θα πρέπει να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι προτιμότερο λοιπόν να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στην προετοιμασία του κολατσιού στο σπίτι. Ανάλογα με το κολατσιό μπορούμε να το προετοιμάσουμε από την προηγούμενη ημέρα για να γλυτώσουμε χρόνο το πρωί.

Επιλέγουμε το κολατσιό έτσι ώστε να περιέχει τουλάχιστον μία πηγή υδατανθράκων, μία πηγή πρωτεϊνών και μία πηγή καλών λιπαρών

Ο παρακάτω πίνακας μπορεί να σας δώσει μερικές ιδέες.

kolatsio.jpg
kolatsio1.jpg

Αποφεύγουμε τα συσκευασμένα snacks ακόμα κι αν διαφημίζονται ως υγιεινά

Έτοιμες μπάρες δημητριακών, crackers, έτοιμοι χυμοί φρούτων μπορεί να είναι εύκολες και γρήγορες λύσεις όταν δεν έχετε χρόνο να προετοιμάσετε το κολατσιό και να θεωρούνται υγιεινές, ωστόσο τέτοιου είδους σνακ συνήθως περιέχουν αρκετή ζάχαρη και αλάτι προκειμένου να συντηρούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ενισχύουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μέσω του κολατσιού

Αν στο παιδί σας δεν αρέσουν πολύ τα φρούτα και τα λαχανικά σκέτα τότε μπορείτε να αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μέσω του κολατσιού. Μπορείτε να προσθέσετε κομμάτια φρούτων σε γιαούρτι και κέικ ή λαχανικά σε σπιτικές πίτες και σάντουιτς.

kolatsio-sto-paidi.jpg

Επιλέγουμε το κολατσιό με βάση την ηλικία και τις ανάγκες του παιδιού

Η επιλογή του κατάλληλου σνακ για το παιδί πρέπει να γίνεται με τρόπο που το παιδί δε θα πεινάσει πολύ κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και δε θα μειώσει την όρεξη του παιδιού για το μεσημεριανό. Η ηλικία και η φυσική δραστηριότητα είναι καθοριστικοί παράγοντες στην επιλογή του κολατσιού, καθώς τα μεγαλύτερα παιδιά και τα παιδιά με αυξημένη φυσική δραστηριότητα θα χρειαστούν ένα μεγαλύτερο κολατσιό.

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

afieroma-back-to-school.jpg

Δείτε όλο το αφιέρωμα για τη νέα σχολική χρονιά ΕΔΩ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved