Μαμά και διατροφή: Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν πίνεις καφέ κάθε μέρα;

Ποια τα οφέλη και και ποιες οι αρνητικές επιπτώσεις από την καθημερινή κατανάλωση καφέ; 

Μαμά και διατροφή: Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν πίνεις καφέ κάθε μέρα;

Τα οφέλη του καφέ και οι επιπτώσεις από την υπερκατανάλωση. 

Bigstock

Σύμφωνα με έρευνα του Drive Research, το 75% των ενηλίκων πίνουν καφέ κάθε μέρα. Ένα φλιτζάνι ζεστός καφές ή ένας παγωμένος εσπρέσο είναι για πολλούς κομμάτι της πρωινής τους ρουτίνας. Υπάρχουν βέβαια και οι coffee addicts που δεν αρκούνται στον πρώτο καφέ της ημέρας αλλά συνεχίζουν και με δεύτερο ή και τρίτο.

Στην πραγματικότητα ένα φλιτζάνι καφέ είναι περισσότερα από ιεροτελεστία ή ένα απολαυστικό στη γεύση ρόφημα. Σύμφωνα με το Τμήμα Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, ο καφές είναι μία φυσική πηγή φωσφόρου και μαγνησίου. Είναι επίσης καλή πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία έχουν μία σειρά από οφέλη για τον οργανισμό.

Τι συμβαίνει λοιπόν στο σώμα σου εάν πίνεις καφέ κάθε μέρα;

Τα οφέλη του καφέ

Περισσότερη ενέργεια

Οι κόκκοι του καφέ περιέχουν καφεΐνη, ένα φυσικό διεγερτικό το οποίο προσφέρει ενέργεια. Πιο συγκεκριμένα, το διεγερτικό αυτό διεγείρει το νευρικό σύστημα.

Ενισχύει την κινητικότητα του εντέρου

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients του 2021 έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ ενισχύει την κινητικότητα του εντέρου στο 1/3 του πληθυσμού που πίνει καφέ.

Βελτιώνει τη διάθεση

Πολλοί λάτρεις του καφέ υποστηρίζουν ότι μία κούπα καφέ τους φτιάχνει τη διάθεση και υπάρχουν και επιστημονικά δεδομένα που αποδεικνύουν κάτι τέτοιο.

Έρευνα του 2019 στο Journal of Basic and Clinical Physiology and Pharmacology έδειξε ότι παρατηρήθηκε βελτίωση στη διάθεση υγιών ενηλίκων, περίπου 30 λεπτά μετά την κατανάλωση καφέ. Επίσης, η κατανάλωση κανονικού καφέ είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη βελτίωση στη διάθεση, σε σχέση με την κατανάλωση ντεκαφεϊνέ.

Μειωμένος κίνδυνος για Αλτσχάιμερ και καρδιαγγειακές παθήσεις

Ο καφές περιέχει επίσης μια σειρά από βιοδραστικές πολυφαινολικές ενώσεις ενισχύουν μεταξύ άλλων και την υγεία του εγκεφάλου. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2021 στο περιοδικό International Journal of Molecular Science έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ασθένειες όπως είναι το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

Επίσης, άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2018 στο περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry έδειξε ότι η κατανάλωση 3 με 5 φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσει έως και 15% τις πιθανότητες για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Καλύτερη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα

Έρευνα του 2023 στο Nutrition Journal αναφέρει μία πιθανή συσχέτιση της κατανάλωσης καφέ με την καλύτερη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα σε άτομα με μεταβολικές διαταραχές.

kafes-adunatisma.jpg

Πιθανοί κίνδυνοι

Η καθημερινή κατανάλωση καφέ, πέρα από οφέλη κρύβει και ορισμένους κινδύνους.

Άγχος

Σύμφωνα με έρευνα στο περιοδικό Nutrients του 2020 αναφέρει ότι η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης συνδέεται με τα αυξημένα επίπεδα στρες. Επίσης, άλλη έρευνα του 2021 στο περιοδικό Cureus σε φοιτητές, έδειξε ότι όσο περισσότερο καφέ έπιναν, τόσο περισσότερο άγχος βίωναν ενώ είχαν επίσης διαταραχές στον ύπνο και μειωμένη όρεξη για φαγητό.

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Η καθημερινή κατανάλωση καφέ έχει συσχετιστεί με θετικές και αρνητικές συνέπειες για την αρτηριακή πίεση. Πιο συγκεκριμένα, έρευνες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση καφέ βραχυπρόθεσμα προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης, από την άλλη, όμως, έρευνα του 2022 στο Blood Pressure έδειξε ότι μακροπρόθεσμα η κατανάλωση καφέ δεν έχει κάποια αξιοσημείωτη επίδραση στην αρτηριακή πίεση.

Πόσο καφέ πρέπει να καταναλώνετε την ημέρα;

Έρευνες δείχνουν ότι η με μέτρο κατανάλωση καφέ, δηλαδή τα 3 με 4 φλιτζάνια την ημέρα, δεν φαίνεται να έχει αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό, αντίθετα, μάλιστα, έχει τα οφέλη που αναφέρονται παραπάνω.

Την κατανάλωση καφεΐνης θα πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν ευαίσθητο στομάχι, διαταραχές ύπνου ή έλλειψη σιδήρου.

Με πληροφορίες από eatingwell.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved