Long Covid και διατροφή: Τι πρέπει να προσέχουμε

Long COVID: Μπορεί η διατροφή να βοηθήσει στην ανάρρωση;

Ευσταθία Παπαδά
Long Covid και διατροφή: Τι πρέπει να προσέχουμε
Bigstock

Καθώς ο κορονοϊός συνεχίζει να υπάρχει στην καθημερινότητά μας συχνά αναφέρονται περιπτώσεις με συμπτώματα που μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από 12 εβδομάδες μετά τη μόλυνση.

Η κατάσταση αυτή ονομάζεται Long Covid και τα συμπτώματα ποικίλλουν κι επηρεάζουν διαφορετικά τον κάθε ασθενή.

Τα πιο κοινά από αυτά περιλαμβάνουν υπερβολική κόπωση, προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης, αίσθημα αδιαθεσίας, διάρροια, στομαχόπονο, απώλεια όρεξης, αλλαγές στη γεύση ή την όσφρηση, δυσκολία στην αναπνοή, πόνο ή σφίξιμο στο στήθος, αίσθημα παλμών, αϋπνία, ζάλη, πόνο στις αρθρώσεις, κατάθλιψη και άγχος, εμβοές, πόνους στα αυτιά, υψηλή θερμοκρασία, βήχα, πονοκέφαλο, πονόλαιμο κι εξανθήματα.

Είναι σημαντικό να ελέγξετε τα συνεχιζόμενα συμπτώματα με το γιατρό σας, για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν άλλες αιτίες. Πολλά από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να επηρεάσουν και τον τρόπο που διατρέφεστε.

agevsia-logo-covid.jpg

Μπορεί η διατροφή να βοηθήσει στην αποκατάσταση;

Η κατανάλωση φαγητού μπορεί να σας δυσκολεύει όταν δεν αισθάνεστε καλά, ωστόσο ο οργανισμός χρειάζεται ποικιλία βιταμινών, ανόργανων στοιχείων, πρωτεϊνών, ενέργειας, φυτικών ινών και υγρών για να λειτουργήσει καλύτερα το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθήσει στην ανάρρωση.

Το διατροφικό πρότυπο που χαρακτηρίζεται από την παραπάνω ποικιλία δεν είναι άλλο από τη Μεσογειακή διατροφή και είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδη συστατικά. Δείτε παρακάτω μερικά πρακτικά tips που θα σας βοηθήσουν να την ακολουθήσετε και θα συμβάλλει στην ανάρρωσή σας.

  • Προσθέστε αμυλούχα τρόφιμα όπως πατάτες, ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά σε κάθε γεύμα καθώς αποτελούν καλή πηγή ενέργειας. Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι προτιμότερα λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν, ωστόσο αν έχετε διάρροιες είναι καλύτερο να καταναλώνετε λευκά δημητριακά και ζυμαρικά.
  • Βάλτε στόχο να τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες από μια ποικιλία φρούτων και λαχανικών, για να προσλαμβάνετε βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία και φυτικές ίνες. Φρέσκα, κατεψυγμένα ή και αποξηραμένα μπορούν να συνεισφέρουν στην ημερήσια πρόσληψη.
  • Ενισχύστε την πρωτεϊνική πρόσληψη με όσπρια, ξηρούς καρπούς, ψάρια, αυγά, πουλερικά και κρέας. Καταναλώστε κόκκινο κρέας λιγότερο συχνά και μόνο μικρές μερίδες, και αποφύγετε τα επεξεργασμένα είδη όπως λουκάνικα και αλλαντικά.
  • Καταναλώστε ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και προτιμήστε τα λιπαρά είδη όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, που είναι πλούσια στα αντιφλεγμονώδη ω-3 λιπαρά.
  • Επιλέγετε το ελαιόλαδο για το μαγείρεμα και τις σαλάτες σας καθώς είναι πλούσιο σε ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά.
  • Ενισχύστε την οστική υγεία σας με γάλα, τυρί και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών που είναι πλούσια σε ασβέστιο αλλά και πρωτεΐνες.
  • Μην ξεχνάτε να πίνετε πολλά υγρά επιλέγοντας κυρίως νερό και αφεψήματα ενώ και οι σούπες μπορούν να σας βοηθήσουν να αυξήσετε την κατανάλωση υγρών.
diatrofi-deuterogenis-upogonimotita.jpg

Τι μπορεί να βοηθήσει με τις αλλαγές όσφρησης και γεύσης;

Η απώλεια ή αλλαγή στην όσφρηση και τη γεύση, μετά από λοίμωξη με κορονοϊό αναφέρονται πολύ συχνά, συνήθως δεν διαρκούν πολύ, αλλά μπορεί να επηρεάσουν την κατανάλωση φαγητού.

Η προσθήκη έντονων γεύσεων στη διατροφή σας με πικάντικα μπαχαρικά ή πικρές γεύσεις όπως τα εσπεριδοειδή μπορεί να βοηθήσουν. Η αλλαγή της υφής του φαγητού μπορεί επίσης να βοηθήσει καθώς επίσης και το σερβίρισμα των τροφών σε κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου.

vitamin-d_1.jpg

Πρέπει να παίρνω συμπληρώματα βιταμινών;

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών και των μυών, καθώς και για το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα καθημερινό συμπλήρωμα βιταμίνης D συστήνεται σε άτομα με λίγη ή καθόλου έκθεση στον ήλιο ή με διαγνωσμένη έλλειψη βιταμίνης D.

Επιπλέον εάν δυσκολεύεστε με την κατανάλωση φαγητού και τρώτε μόνο μικρές ποσότητες τότε ένα συμπλήρωμα πολυβιταμινών μπορεί να βοηθήσει. Είναι σημαντικό ωστόσο να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό και το διαιτολόγο σας σε ό,τι αφορά την πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής.

Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Πηγή

British Dietetic Association. Long Covid and Diet: Food Fact Sheet

https://www.bda.uk.com/resource/long-covid-and-diet.html

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved