Η πανδημία επηρέασε και τον ύπνο των παιδιών - Τι δείχνει μελέτη

  • Οι επιπτώσεις της πανδημίας στον ύπνο των παιδιών
  • Ψυχική υγεία των παιδιών
  • Γιατί είναι σημαντικός ο ύπνος στα παιδιά
Η πανδημία επηρέασε και τον ύπνο των παιδιών - Τι δείχνει μελέτη
pexels.com / Sam K

Η νόσος COVID-19 δεν έχει επηρεάσει μόνο την ψυχική υγεία των παιδιών αλλά και τον ύπνο τους.

Σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον που διεξήχθη σε περίοδο δύο ετών, ο μεγαλύτερος αντίκτυπος στον ύπνο βρέθηκε στα παιδιά και σε όσους προσβλήθηκαν από τον ιό. Διαπιστώθηκε επίσης ότι συνολικά ο αριθμός των παιδιών που είχαν διαταραχές ύπνου είχε διπλασιαστεί καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

ipnos kai pandimia

Ψυχική υγεία των παιδιών

Κατά τα δύο χρόνια της πανδημίας τα παιδιά βίωσαν πολλές αλλαγές οι επιπτώσεις των οποίων στη σωματική και ψυχοκοινωνική υγεία, δεν έχουν εκτιμηθεί πλήρως. Το αυξημένο άγχος ήταν βέβαιο ότι θα είχε αντίκτυπο στην υγεία τους και φυσικά στον ύπνο τους, στον οποίο εστίασε η συγκεκριμένη έρευνα.

Σύμφωνα με το Medical Xpress ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών και σε μια εποχή που η ψυχική τους υγεία είχε ήδη επηρεαστεί, ο ύπνος ήταν πιθανότατα πιο σημαντικός από ποτέ. Πριν ξεκινήσει η πανδημία, εκτιμάται ότι το 25% των παιδιών υπέφεραν από προβλήματα ύπνου.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο αριθμός αυτός εκτινάχθηκε στο 46% που θεωρείται «ανησυχητικό» από τους ειδικούς. Μέσω της μελέτης οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν συγκεκριμένους παράγοντες που συνέβαλαν στην απώλεια ύπνου.

Ποιοι είναι αυτοί:

  • οι ώρες ύπνου και αφύπνισης
  • τα χαμηλότερα επίπεδα υπαίθριας δραστηριότητας
  • η εξ αποστάσεως εκπαίδευση
  • η έλλειψη κοινωνικών δραστηριοτήτων ευθύνονται για τα προβλήματα ύπνου

Σημείωσαν επίσης ότι τα παιδιά δεν μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστα από το άγχος των γονιών τους. Όπως εξήγησαν αυτό είναι λογικό, επειδή τα παιδιά έχουν την ικανότητα να «απορροφούν» το άγχος και άλλα συναισθήματα, αλλά δεν είναι αναπτυξιακά ικανά να επεξεργαστούν ακριβώς αυτό που συμβαίνει. Δεν έχουν μάθει να αναπτύσσουν μηχανισμούς αντιμετώπισης που έχουν οι ενήλικες και αυτό σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία σε ό,τι συμβαίνει γύρω τους.

Τώρα που ο κόσμος αρχίζει να επιστρέφει σε κάποια σχετική κανονικότητα, ίσως είναι καιρός να επικεντρωθούμε στο πώς μπορούμε να αποκαταστήσουμε τη ζημιά που έχει προκαλέσει η πανδημία.

ipnos kai pandimia1

Γιατί είναι σημαντικός ο ύπνος στα παιδιά

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που κοιμούνται επαρκώς καθημερινά έχουν καλύτερη συμπεριφορά, συγκέντρωση, μνήμη και γενικά σωματική και ψυχική υγεία. Αντίθετα, ο μη επαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή πίεση, παχυσαρκία, ακόμα και κατάθλιψη.

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμούνται τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους;

  • Βρέφη μικρότερα του 1 έτους: 12-16 ώρες
  • Παιδιά ηλικίας 1-2 ετών: 11 - 14 ώρες
  • Παιδιά ηλικίας 3-5 ετών: 10 -13 ώρες
  • Παιδιά ηλικίας 6-12 ετών: 9-12 ώρες
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved