Πνιγμονή: Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς;

Καθώς το καλοκαίρι ήδη έχει κάνει έντονη την εμφάνισή του, με υψηλές θερμοκρασίες και τα πρώτα μπάνια να ξεκινούν, είναι απαραίτητες μερικές συμβουλές, ώστε να απολαύσει όλη η οικογένεια με ασφάλεια τις διακοπές της!

Πνιγμονή: Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς;

Ο πνιγμός αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου για τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των βρεφών και των νηπίων.

Ο πνιγμός ορίζεται ως η κατάσταση που οδηγεί σε πτώση της αναπνευστικής λειτουργίας μετά από βύθιση σε ένα υγρό μέσο ανεξάρτητα αν το θύμα επιβιώσει ή όχι. Υπάρχει και ο «δευτερογενής πνιγμός» ίσως άγνωστος για τους περισσότερους, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνος. Ο λόγος είναι πως μπορεί ένα παιδί να διασώθηκε από πνιγμό, συνεχίζει όμως να βρίσκεται σε κίνδυνο.

Έπειτα από ένα επεισόδιο βύθισης στο νερό, κάποια παιδιά μπορούν να εμφανίσουν συμπτώματα πνιγμού για τις επόμενες 72 ώρες. Όλα μοιάζουν κανονικά και επιστρέφουν σπίτι μετά το επεισόδιο του πνιγμού, όμως μετά από μερικές ώρες ή μέρες αρχίζουν να αισθάνονται κουρασμένα, ξαπλώνουν να κοιμηθούν και δεν ξυπνούν ποτέ. Ο δευτερογενής πνιγμός οφείλεται σε εισπνοή μικρής ποσότητας υγρού στους πνεύμονες που προκαλεί φλεγμονή και οίδημα, με αποτέλεσμα να γίνεται δύσκολη η αναπνοή.

Πώς θα εξασφαλίσετε ένα ασφαλές κολύμπι για τα παιδιά;

Για τα παιδιά το νερό αποτελεί ένα παιχνίδι, που μπορεί πολύ συχνά να τα παρασύρει και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να τηρούνται οι παρακάτω βασικοί κανόνες ασφαλείας, ώστε το κολύμπι να είναι μόνο διασκεδαστικό και όχι επικίνδυνο:

  • Δεν αφήνετε ποτέ από τα μάτια σας ένα παιδί μόνο του μέσα στο νερό, ανεξάρτητα με το σημείο κολύμβησης, ρηχά νερά, ανοιχτή θάλασσα ή ακόμη και πισίνα. Χρειάζεται πολύ στενή επαφή με τα παιδιά και στην περίπτωση που δεν είστε γνώστες κολύμβησης ή πρώτων βοηθειών καλό θα είναι να σιγουρευτείτε πως υπάρχει ναυαγοσώστης στο σημείο που βρίσκεστε.
  • Όταν επιτηρείτε τα παιδιά δεν πρέπει να ασχολείστε με καμία άλλη δραστηριότητα, όπως να διαβάζετε ένα βιβλίο ή να μιλάτε στο τηλέφωνο γιατί η προσοχή αποσπάται εύκολα.
  • Εάν κολυμπάτε σε πισίνα φροντίζετε πάντα να έχετε σωσίβια σε κοντινή απόσταση και ένα κινητό τηλέφωνο σε περίπτωση ανάγκης.
  • Μην εμπιστεύεστε ποτέ μόνο του το μωρό σας, ακόμη και εάν έχει παρακολουθήσει μαθήματα κολύμβησης.
  • Μην επιτρέπετε ποτέ στο παιδί να βουτήξει υποβρύχια εάν δεν έχετε ελέγξει πρώτα το βυθό για διάφορα αντικείμενα.
  • Σε περίπτωση εκδήλωσης καταιγίδας, το παιδί και οποιοσδήποτε κολυμπάει θα πρέπει να απομακρυνθεί από το νερό το συντομότερο δυνατό.
  • Τα παιδιά δεν πρέπει να βουτούν σε νερά με γνωστό βάθος, απουσία ρευμάτων ή κινούμενων νερών.
  • Σε περιπτώσεις οργανωμένων παραλιών, όπου διεξάγονται και θαλάσσια σπορ, δεν θα πρέπει τα παιδιά να κολυμπούν πέρα από τις ειδικές καθορισμένες περιοχές για τους κολυμβητές
  • Ο καλύτερος χρόνος για μαθήματα κολύμβησης είναι περίπου η ηλικία των τεσσάρων ετών.
  • Κάθε παιδί που έχει πέσει στο νερό ή έχει βιώσει μια παρ’ ολίγον εμπειρία πνιγμού πρέπει να πάει στο νοσοκομείο αμέσως.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved