Οκτάχρονος έσωσε συμμαθητή του από πνιγμό με το χειρισμό Heimlich

Ο 8χρονος κατάφερε να σώσει τον συμμαθητή του που παρ’ ολίγο να πνιγεί από τροφή χρησιμοποιώντας το χειρισμό Heimlich που του είχε δείξει ο μπαμπάς του.

Οκτάχρονος έσωσε συμμαθητή του από πνιγμό με το χειρισμό Heimlich
goodmorningamerica.com

Ένα 8χρονο αγόρι, ο Garrett Brown δεν δίστασε να προσφέρει τις πρώτες του βοήθειες σε ένα συμμαθητή του που πνιγόταν την ώρα του φαγητού.

Ο Jordan Nguyen, δάσκαλος μουσικής στο Lakeview Elementary School στο Norman της Οκλαχόμα, ήταν στο εστιατόριο του σχολείου όταν συνέβη το περιστατικό στις 15 Σεπτεμβρίου και όπως είπε στο "Good Morning America" ​​ όλα συνέβησαν σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

«Εκείνη την ημέρα τα παιδιά έτρωγαν κοτομπουκιές και ήταν ενθουσιασμένα. Αλλά κατά τη διάρκεια του γεύματος, συνέβη ο χειρότερος εφιάλτης ενός δασκάλου και ενός γονιού», είπε ο δάσκαλος.

Ο Cashton York, μαθητής της τρίτης δημοτικού στο Lakeview, έτρωγε το φαγητό του παρέα με τους φίλους του, όταν ξαφνικά άρχισε να πνίγεται χωρίς να μπορεί να αναπνεύσει.

Τα αγόρια γύρω του σηκώθηκαν όρθια και άρχισαν να φωνάζουν για βοήθεια. Ο Jordan Nguyen, ήταν στην άλλη πλευρά της αίθουσας και ακούγοντας τις φωνές τους πήγε προς το μέρος τους.

Σύμφωνα με την περιγραφή του δασκάλου, ο Garrett Brown, επίσης μαθητής της τρίτης δημοτικού, χωρίς να διστάσει, έτρεξε προς το συμμαθητή του κι άρχισε να εφαρμόζει τηντεχνική Heimlich που του είχε μάθει ο μπαμπάς του.

Μετά από δύο κινήσεις, ο Cashton York κατάφερε να αναπνεύσει καθώς το φαγητό απομακρύνθηκε από το στόμα του.

pnigmos-paidiou.jpg

φώτο: goodmorningamerica.com

Τι είναι ο χειρισμός Heimlich

Ο χειρισμός Heimlich είναι μια τεχνική για την αποφυγή πνιγμού λόγω απόφραξης του αναπνευστικού του σωλήνα από ξένο σώμα. Επινοήθηκε από τον Αμερικανό χειρουργό Χένρι Χάιμλιχ ο οποίος την παρουσίασε στην ιατρική κοινότητα το 1974. Βασίζεται στη χρήση του αέρα του θώρακα του ασθενή, με την πρόκληση βήχα για την απομάκρυνση του αντικειμένου που προκαλεί την ασφυξία. Εφαρμόζεται με λαβή από την οπίσθια πλευρά του ασθενή, κατά την οποία ο θεραπευτής σταυρώνει τα χέρια του στην κοιλιά του πάσχοντα (ακριβώς πάνω από τον ομφαλό) και με μία απότομη κίνηση προς τα μέσα και άνω, επιτυγχάνει την αφαίρεση του ξένου σώματος. Η μέθοδος αυτή έχει υιοθετηθεί από τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό (ARC) και την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA).

pnigmos-paidiou2.jpg

φώτο: goodmorningamerica.com

Βράβευση 8χρονου

Ο Garrett Brown, τιμήθηκε για την πράξη του σε σχολική εκδήλωση λαμβάνοντας ένα βραβείο με τίτλο «Hero Award» εκ μέρους του σχολείου.

Μετά από αυτό το περιστατικό που είχε αίσια έκβαση, το σχολείο του προγραμματίζει τη διοργάνωση μαθημάτων πρώτων βοηθειών για όλους τους μαθητές.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved