Πώς θα αντιμετωπίσω τις λιγούρες στην εγκυμοσύνη με υγιεινό τρόπο;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πολλές γυναίκες εμφανίζουν ισχυρή επιθυμία ή αποστροφή για συγκεκριμένες τροφές, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πολλά ερευνητικά δεδομένα που να εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό.

Πώς θα αντιμετωπίσω τις λιγούρες στην εγκυμοσύνη με υγιεινό τρόπο;

Ιδιαίτερα οι λιγούρες στην εγκυμοσύνη είναι αρκετά ισχυρές με αποτέλεσμα η έγκυος να μην μπορεί εύκολα να αντισταθεί. Οι τροφές για τις οποίες η επιθυμία μπορεί να είναι πολύ έντονη διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνήθως όμως αυτές που αναφέρονται περισσότερο είναι η σοκολάτα, τα πατατάκια, το παγωτό, οι πίκλες, η πίτσα και γενικότερα τροφές που είναι πλούσιες σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος. Μετά τη γέννηση του μωρού ωστόσο οι λιγούρες για συγκεκριμένες τροφές μειώνονται και στη συνέχεια εξαφανίζονται.

Μία πιθανή εξήγηση που δίνεται συνήθως είναι οι ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χωρίς ωστόσο η υπόθεση αυτή να επιβεβαιώνεται ερευνητικά. Άλλος παράγοντας που μπορεί να συμβάλει στις λιγούρες είναι η αυξημένη ευαισθησία στην όσφρηση και τη γεύση, της οποίας η αιτία παραμένει άγνωστη.

Καθώς όμως η υπερβολική αύξηση του βάρους κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι επιζήμια τόσο για τη μητέρα όσο και το έμβρυο, η υπερκατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Έτσι λοιπόν, οι λιγούρες αυτές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αυξηθεί το βάρος το μητέρας πέρα από τις συστάσεις που της έχουν δοθεί. Δεν υπάρχουν επίσημες οδηγίες για την αντιμετώπισή τους, ωστόσο οι τακτικές που μπορείτε να εφαρμόσετε είναι είτε η κατανάλωση μίας μικρής ποσότητας από την επιθυμητή τροφή ή προτίμηση υγιεινών εκδοχών από τις «επικίνδυνες» τροφές.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε πώς θα επιλέξετε τις υγιεινές εναλλακτικές των τροφών που θέλετε να καταναλώσετε.

Επιθυμητό τρόφιμο

Υγιεινή εναλλακτική

Παγωτό

Σπιτική γρανίτα χωρίς ζάχαρη, παγωμένο γιαούρτι με αποξηραμένα φρούτα

Τσιπς

Σπιτικά τσιπς ψημένα στο φούρνο ή σπιτικά pop corn, sticks καρότου και αγγουριού με ντιπ γιαουρτιού

Μπισκότα, κρουασάν, κέικ

Σπιτικό κέικ ή μπισκότα με ελαιόλαδο, μέλι, φρούτα, αλεύρι ολικής άλεσης

Πίτσα

Σπιτική πίτσα με ζύμη από αλεύρι ολικής άλεσης ή τορτίγια και τυρί χαμηλών λιπαρών και λαχανικά

Σοκολάτα γάλακτος

Μαύρη σοκολάτα

Milkshake

Σπιτικό smoothie με γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και φρούτα

Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε πως ακόμα και οι υγιεινές εναλλακτικές θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο έτσι ώστε να μη λαμβάνετε περισσότερες θερμίδες από εκείνες που χρειάζεστε καθημερινά.

Περιμένω τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved