Απώλεια όρεξης ανά τρίμηνο εγκυμοσύνης: Πιθανά αίτια και τι να κάνετε

Τι προκαλεί την απώλεια όρεξης το κάθε τρίμηνο και τι μπορείτε να κάνετε για να παραμείνετε υγιείς εσείς και το έμβρυο.

Απώλεια όρεξης ανά τρίμηνο εγκυμοσύνης: Πιθανά αίτια και τι να κάνετε
Bigstock

Η απώλεια όρεξης στην εγκυμοσύνη είναι σύνηθες φαινόμενο. Οι πρωινές ναυτίες και η αποστροφή για φαγητό είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που πολλές γυναίκες την περίοδο της εγκυμοσύνης τρώνε λιγότερο από ότι πριν. Η ανεπαρκής σίτιση στην εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη του εμβρύου και στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Αίτια απώλεια όρεξης στην εγκυμοσύνη ανά τρίμηνο

Πρώτο τρίμηνο

Σύμφωνα με το UK National Childbirth Trust, το 50-80% των εγκύων έχει μειωμένη όρεξη για φαγητό τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Οι πρωινές ναυτίες και οι ζαλάδες είναι τα κύρια αίτια για την απώλεια όρεξης στο πρώτο τρίμηνο εγκυμοσύνης, όπως και οι ορμονικές αλλαγές. Επιπλέον, η ευαισθησία στις οσμές και η μεταλλική γεύση στο στόμα μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε αποστροφή για φαγητό.

Γενικά, η απώλεια όρεξης στο πρώτο τρίμηνο δεν επηρεάζει την υγεία της μητέρας και του μωρού. Ωστόσο, εάν συνυπάρχει με άλλα συμπτώματα όπως τις έντονες πρωινές ναυτίες καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να αποκλείσετε άλλες παθήσεις όπως είναι η υπερέμεση κύηση.

Δεύτερο τρίμηνο

Οι περισσότερες γυναίκες ξεπερνούν τις πρωινές ναυτίες και την απώλεια όρεξης για φαγητό μετά την 14η εβδομάδα κύησης. Ωστόσο, κάποιες γυναίκες εξακολουθούν να έχουν μειωμένη όρεξη για φαγητό και μετέπειτα λόγω του αυξανόμενου μεγέθους της κοιλιάς και της πίεσης που ασκεί στο στομάχι.

Τα αυξημένα επίπεδα της προγεστερόνης είναι ένας ακόμα λόγος που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη όρεξη για φαγητό, όπως και το άγχος που ενδέχεται να γίνει πιο έντονο όσο πλησιάζει ο τοκετός.

Τρίτο τρίμηνο

Οι περισσότερες έγκυες γυναίκες δεν έχουν ναυτίες και ζαλάδες το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Η απώλεια όρεξης για φαγητό επίσης δεν συνηθίζεται στο τρίτο τρίμηνο, ωστόσο δεδομένου ότι το έμβρυο έχει πια αρκετά μεγάλο μέγεθος και εξακολουθεί να αναπτύσσεται στη μήτρα, μπορεί να προκαλέσει δυσφορία που θα επηρεάσει την όρεξή σας. Κάποιες γυναίκες έχουν επίσης καούρες και δυσκοιλιότητα που επίσης μπορεί να επηρεάσουν την όρεξη για φαγητό.

Απώλεια όρεξης στην εγκυμοσύνη: Τι μπορείτε να κάνετε

Κάντε συχνά και μικρά γεύματα που θα σας ανακουφίσουν από τις έντονες πρωινές ναυτίες και θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σταθερά.

Κάντε υγιεινές επιλογές. Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα και εύπεπτες τροφές που δεν θα επιβαρύνουν το στομάχι σας.

Ενυδάτωση πάνω από όλα. Η επαρκής ενυδάτωση στην εγκυμοσύνη είναι επίσης πολύ σημαντική για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου. Εάν έχει έχετε μειωμένη όρεξη για φαγητό, βάλτε στη διατροφή σας smoothies και άλλα ροφήματα υγιεινά για να εξασφαλίσετε την επαρκή πρόσληψη στα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.

Αποφύγετε τροφές με έντονη μυρωδιά. Η δυσοσμία είναι ένα ακόμα συνηθισμένο φαινόμενο την περίοδο της εγκυμοσύνης και μπορεί να οδηγήσει σε αποστροφή για συγκεκριμένες τροφές ή και γενικότερα.

*Με πληροφορίες από momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved