Η παγίδα του σωστού και του λάθους: Τι μπορεί να κάνει ένα ζευγάρι για να προστατέψει τη σχέση του

Μία σχέση δεν χαλάει έτσι ξαφνικά από μόνη της.

Θάνος Ασκητής
Η παγίδα του σωστού και του λάθους: Τι μπορεί να κάνει ένα ζευγάρι για να προστατέψει τη σχέση του

Εμείς οι δύο είμαστε εκείνοι που μπορούμε αν την προσέξουμε να την κάνουμε να ριζώσει και να εξελίσσεται. Διαφορετικά, οι ρίζες της – αν έχουν προλάβει να αναπτυχθούν – σαπίζουν και χαλάνε. Ένα από τα πιο συχνά λάθη λοιπόν που κάνουμε στη σχέση μας, είναι να πέφτουμε στη παγίδα του ποιος έχει δίκιο, στη «παγίδα του σωστού και του λάθους».

ZEYGARI 3

Η σύγκρουση είναι ο θόρυβος που προέρχεται από την προσπάθεια αναζήτησης λύσης του ζευγαριού αλλά και της μεγάλης παγίδας του "σωστού και του λάθους". Το κυρίαρχο πρόβλημα μιας σχέσης που δεν επικοινωνεί, είναι ο θυμός και η χρέωση ως βασική άμυνα εκείνου και εκείνης που «το δίκιο κυριαρχεί στο άδικο» και «το σωστό επιβάλλεται στο λάθος».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα μιας σχέσης με κακή επικοινωνία είναι το λάθος μήνυμα που προσπαθεί τόσο ο ένας όσο και ο άλλος να περάσει στο σύντροφό του. Δηλαδή πιο απλά, «Δεν βλέπω αυτά που σε ενοχλούν από εμένα, γιατί βλέπω μόνον αυτά που με ενοχλούν σε εσένα!».

ZEYGARI 2

Όλες αυτές οι εικόνες δείχνουν την απουσία του «εγώ και εσύ» και το κτίσιμο των συνεχών συγκρούσεων και δυσλειτουργιών που η σχέση ζει στην καθημερινότητά της. Στη πορεία του χρόνου η ταραχή της δυαδικής σχέσης καταλήγει στην απομάκρυνση, την ψυχρότητα του θυμού, την εσκεμμένη αδιαφορία αλλά και το φόβο μιας επαναπροσέγγισης. Τα δύο πρόσωπα ζουν μαζί αλλά ουσιαστικά είναι μόνα τους, ψάχνοντας έξω από το «εμείς» ένα άλλο πρόσωπο, που θα φέρει μια καινούργια εικόνα «που δεν έχω πια από εσένα». Μια εικόνα που θα φυσήξει με ένα απαλό και ελαφρύ αναζωογονητικό αεράκι, καθώς θα αρχίσω να πιστεύω ότι θα πάρει μακριά όλα τα προβλήματα από την κουρασμένη σχέση, ίσως και τον σύντροφό μου επίσης!

ZEYGARI 1

Ο αργός θάνατος της σχέσης οδηγεί στην απογοήτευση, την παραίτηση, τον μαρασμό και την κατάθλιψη που ο ήχος της σιωπής θα απλώσει μέσα στο περιβάλλον του σπιτιού αλλά και της οικογένειας, αφού θα παρασύρει και τα παιδιά ως θεατές που παρατηρούν το πένθος και την θλίψη αυτής της κακής παράστασης που «εγώ και εσύ καθημερινά παίζουμε».

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα αποφύγετε να εξελιχθεί σε καβγά μια διαφωνία με το σύζυγό σας

«Τον αγαπώ αλλά δεν είμαι πια ερωτευμένη μαζί του»

Συνηθισμένα προβλήματα μίας σχέσης και πως να τα λύσετε

Γκρινιάζετε, τσακώνεστε και δεν σας καταλαβαίνει; Αυτό είναι το μυστικό για καλύτερη επικοινωνία

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved