Πώς μπορεί να ξαναζεσταθεί η σχέση μας;

Λένε πως αν σπάσει το γυαλί, δεν ξανακολλάει. Όμως, λένε επίσης, πως όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος. Κι εσύ, για να διαβάζεις αυτό το κείμενο μάλλον συμφωνείς περισσότερο με το δεύτερο σοφό απόφθεγμα. Ωραία, έχεις λοιπόν όλη την καλή διάθεση να προσπαθήσεις να αναθερμάνεις τη σχέση σου, αλλά δεν ξέρεις με ποιο τρόπο να το κάνεις.

Πώς μπορεί να ξαναζεσταθεί η σχέση μας;

Καθώς η σχέση δεν είναι κάποιο φαγητό που μπορείς απλά να το βάλεις μέσα στην κουζίνα και να αφήσεις εκείνη να κάνει όλη τη δουλειά του «ζεστάματος», χρειάζεται η δική σας αμοιβαία προσπάθεια, έτσι ώστε η σχέση να καταφέρει να πάρει και πάλι τα πάνω της. Μια καλή αρχή, είναι να διερευνίσετε σε βάθος τι έχει συμβεί και έχει χαλάσει η σχέση. Με λίγα λόγια, τι φταίει για τη σημερινή εικόνα της. Μήπως το ότι δεν περνάτε αρκετό χρόνο μαζί πια; Μήπως το ότι δεν κάνετε τόσο συχνά σεξ όσο θα θέλατε; Βρείτε λοιπόν αρχικά, ποιος είναι ο λόγος και σκεφτείτε πως μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε.

phto

Πέραν όμως της εστιασμένης αντιμετώπισης των προβλημάτων που μπορεί να υποβόσκουν, υπάρχουν μερικές γενικές κατευθύνσεις που μπορείτε να ακολουθήσετε. Για να προχωρήσετε λοιπόν μπροστά, πηγαίνετε λίγο πίσω. Πάρτε τον χρόνο σας για να σκεφτείτε πως ήταν η σχέση στο ξεκίνημά της. Ναι, τότε που ήσασταν ευτυχισμένοι, χωρίς να κάνετε τίποτα, μόνο και μόνο επειδή ήσασταν μαζί. Αλλά δεν μπορεί, κάτι θα κάνατε κιόλας. Οπότε, προσπαθήστε να θυμηθείτε πώς ήταν η σχέση σας τότε, πώς ήσασταν εσείς μέσα σ’ αυτή τη σχέση, ποιες ήταν οι συνήθειές σας, οι δραστηριότητές σας, όλα εκείνα που σας κρατούσαν χαρούμενους.

Αν πάλι νιώθετε ότι εκείνη η σχέση δεν σας ταιριάζει πια, ότι είστε πολύ «μεγάλοι» για όλες αυτές τις τρέλες του παρελθόντος, τότε κανένα πρόβλημα. Βρείτε νέα πράγματα που θα θέλατε να κάνετε μαζί, που σας εκφράζουν και τους δύο, που σας αναζωογονούν. Ξεκλέψτε χρόνο από την καθημερινότητα για σας τους δύο και μόνο. Εδώ που τα λέμε, η καθημερινότητα είναι εκείνη που σας έχει κάνει να βαλτώσετε έτσι. Η δουλειά, η κούραση, οι υποχρεώσεις, άντε και κάνα δύο κουτσούβελα μέσα στα πόδια σας. Και η σχέση σας έμεινε πίσω...

picture

Συνηθίζουμε να λέμε πως «τρώγοντας έρχεται η όρεξη». Αν αρχίσετε να δείχνετε και πάλι το ενδιαφέρον σας ο ένας στον άλλον, να κεντρίζετε την προσοχή του/της συντρόφου σας, με ένα απλό μήνυμα όσο είστε στη δουλειά που θα λέει πόσο πολύ τον/την θέλετε, με μια πρωτοβουλία να του/την κάνετε ένα μασάζ, τότε η σχέση θα αρχίσει να αποκτά ξανά τη φλόγα της. Ο τρόπος λοιπόν δεν είναι άλλος, από το να κάνετε μικρές αλλαγές στην καθημερινή σας ζωή και να μετακινηθείτε από το «εγώ», στο «εμείς».

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved