Συμβουλές διατροφής για τη Μεγάλη Εβδομάδα

  • Ενισχύστε την πρόσληψη φυτικής πρωτεΐνης
  • Επιλέγετε ζυμαρικά, ψωμί και άλλα νηστίσιμα αρτοσκευάσματα με μέτρο
  • Καταναλώστε θαλασσινά για να ενισχύετε την πρόσληψη πρωτεΐνης
  • Συνεχίστε να ακολουθείτε τη διατροφική σας ρουτίνα
  • Επιλέγετε μεσογειακές συνταγές και κατά την περίδο της νηστείας
  • Μετά τη νηστεία...
Ευσταθία Παπαδά
Συμβουλές διατροφής για τη Μεγάλη Εβδομάδα
Bigstock

Η τελευταία εβδομάδα της Σαρακοστής ξεκίνησε και βρισκόμαστε μόνο μερικές ημέρες μακριά από την Κυριακή του Πάσχα. Αν νηστεύετε ήδη καθόλη τη διάρκεια της Σαρακοστής ή πρόκειται να νηστέψετε μόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα δείτε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές διατροφής.

Ενισχύστε την πρόσληψη φυτικής πρωτεΐνης

Για να συνεχίσετε να προσλαμβάνετε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα εφόσον απέχετε από τα ζωϊκά προϊόντα είναι σημαντικό να συνδυάσετε διάφορες πηγές φυτικών πρωτεϊνών. Όσπρια όπως οι φακές και τα ρεβίθια θα πρέπει να συνδυάζονται με το ρύζι, την κινόα ή το φαγόπυρο, ή με ξηρούς καρπούς και σπόρους.

diatrofi megali ebdomada 2

Επιλέγετε ζυμαρικά, ψωμί και άλλα νηστίσιμα αρτοσκευάσματα με μέτρο

Καθώς το αίσθημα της πείνας μπορεί να είναι πιο έντονο κατά την περίοδο της νηστείας αν δεν επιλέγετε ποικιλία τροφών και τους κατάλληλους συνδυασμούς, τα ζυμαρικά, το ψωμί, τα κουλούρια, το ελιόψωμο και άλλα νηστίσιμα αρτοσκευάσματα αποτελούν μία εύκολη και γρήγορη λύση για να νιώσετε χορτάτοι. Ωστόσο είναι σημαντικό να καταναλώνετε τα παραπάνω με μέτρο για να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων στη ζυγαριά σας μετά το Πάσχα. Επιπλέον, επιλέγετε προϊόντα ολικής άλεσης που είναι πιο πλούσια σε φυτικές ίνες κι ενισχύουν τον κορεσμό.

Καταναλώστε θαλασσινά για να ενισχύετε την πρόσληψη πρωτεΐνης

Εκτός από την πρωτεΐνη τα θαλασσινά είναι πλούσια και σε ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Προτιμήστε το μαγείρεμα στην κατσαρόλα και αποφύγετε το τηγάνισμα που αυξάνει το θερμιδικό τους περιεχόμενο.

diatrofi megali ebdomada 3

Συνεχίστε να ακολουθείτε τη διατροφική σας ρουτίνα

Η νηστεία δε χρειάζεται να σας βγάλει από το διατροφικό σας πρόγραμμα. Καταναλώνετε 3 κυρίως γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, δείπνο) και 1- 2 snacks αν πεινάσετε μεταξύ των κυρίως γευμάτων. Αποφύγετε επίσης το τσιμπολόγημα και για να ενισχύσετε το αίσθημα του κορεσμού συνοδεύετε κάθε κυρίως γεύμα σας με άφθονη σαλάτα.

Επιλέγετε μεσογειακές συνταγές και κατά την περίδο της νηστείας

Μην ξεχνάτε ότι η ελληνική μεσογειακή κουζίνα έχει πλήθος νηστίσιμων συνταγών με λαδερά, όσπρια, δημητριακά και θαλασσινά που μας εξασφαλίζει ποικιλία και γεύση ακόμα και την περίοδο της Σαρακοστής.

Μετά τη νηστεία...

Η μετάβαση από τη νηστεία στην κρεατοφαγία μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητο φούσκωμα και γαστρεντερικές διαταραχές και για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνει σταδιακά. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η παράδοση θέλει την κατανάλωση της μαγειρίτσας μετά την Ανάσταση, καθώς βοηθά στην επανένταξη των ζωϊκών προϊόντων με ήπιο τρόπο. Αν τα εντόσθια δε σας αρέσουν μπορείτε να επιλέξετε μία άλλη σούπα χωρίς εντόσθια.

Ανήμερα του Πάσχα είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μπορείτε να καταναλώσετε ποικιλία εδεσμάτων από το πασχαλινό τραπέζι αλλά προσέχοντας την ποσότητα για να αποφύγετε τις δυσάρεστες συνέπειες. Επιπλέον, αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας όπως δυσλιπιδαιμία, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθειες θα πρέπει να είστε περισσότερο προσεκτικοί καθώς το πασχαλινό τραπέζι είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος, ουρικό οξύ και χοληστερόλη. Τέλος, μην ξεχνάτε να συνοδεύσετε το γεύμα σας με σαλάτα και καταναλώστε αλκοόλ και γλυκά με μέτρο.

Δρ Ευσταθία Παπαδά RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved