Υγιεινά και νόστιμα snacks για την περίοδο της νηστείας

Η περίοδος της νηστείας είναι μία καλή ευκαιρία να απέχουμε από τα ζωϊκά προϊόντα, τα οποία αποτελούν μία από τις κύριες πηγές κορεσμένου λίπους που είναι επιζήμιο για την υγεία μας.

Ευσταθία Παπαδά
Υγιεινά και νόστιμα snacks για την περίοδο της νηστείας

Σε πολλούς αυτή η περίοδος μπορεί να φαίνεται αρκετά περιοριστική, ωστόσο οι επιλογές μας είναι πολλές και θρεπτικές και αν συνδυάζονται κατάλληλα μπορούν να μας προσφέρουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Για να έχουμε ποικιλία στο διαιτολόγιό μας στα κυρίως γεύματα θα πρέπει να εντάξουμε τα όσπρια τα λαδερά, τα θαλασσινά, τα δημητριακά και τα λαχανικά.

Πώς όμως μπορούμε να εξασφαλίσουμε ποικιλία, γεύση αλλά και θρεπτική αξία για τα ενδιάμεσα snacks της ημέρας; Για να αποφύγουμε την εύκολη λύση που αποτελούν, για παράδειγμα, έτοιμα κράκερς και κριτσίνια του εμπορίου που είναι πλούσια σε σάκχαρα και trans λιπαρά, παρακάτω ακολουθούν κάποιες ιδέες για μικρούς και μεγάλους.

Ψωμί ολικής άλεσης με ταχίνι

Μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης με 1 κγ. ταχίνι αποτελεί ένα πολύ θρεπτικό και χορταστικό snack αφού συνδυάζει τις φυτικές ίνες που περιέχονται στο ψωμί με τα καλά λιπαρά του ταχινιού αυξάνοντας τον κορεσμό μας.

snacks periodos tis nisteias

Χούμους με sticks λαχανικών

Το χούμους αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο να εντάξουμε τα οφέλη των οσπρίων στη διατροφή μας συνδυάζοντάς τα με τη θρεπτική αξία των λαχανικών. Η συγκεκριμένη επλογή αποτελεί μία καλή εναλλακτική αν θέλουμε ένα αλμυρό snack.

Chips λαχανικών

Μία ακόμα ενδιαφέρουσα επιλογή αν θέλουμε να αποφύγουμε τα έτοιμα chips πατάτας του εμπορίου και αν τα παιδιά τα ζητούν επίμονα. Μπορούμε εκτός από πατάτες να κόψουμε σε ροδέλες καρότα, παντζάρια ή όποιο άλλο λαχανικό της αρεσκείας μας και να τα ψήσουμε σε αντικολλητικό χαρτί με λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη.

Πίτες με λαχανικά

Δε χρειάζεται να περιοριζόμαστε μόνο στην αγαπημένη και κλασική σπανακόπιτα, αλλά να προσθέσουμε και άλλα λαχανικά για να γίνουν ακόμα πιο νόστιμες οι πίτες μας. Ένα κομμάτι πίτας με λαχανικά μπορεί να αποτελέσει κι ένα εξαιρετικό snack για το σχολείο καθώς μεταφέρεται και διατηρείται εύκολα.

igieina snacks tin periodo tis nisteias2

Παξιμάδια με ντομάτα και πάστα ελιάς

Μία αρκετά νόστιμη και μεσογειακή επιλογή με φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά συστατικά και μονοακόρεστα λιπαρά. Ωστόσο, χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα που θα καταναλώσουμε, καθώς εύκολα μπορούμε να ξεφύγουμε και αυξήσουμε το θερμιδικό περιεχόμενο του snack μας. Δύο μικρά παξιμάδια με ντομάτα και 2 κγ. πάστα ελιάς αποτελούν μία ικανοποιητική ποσότητα.

Μίγμα από αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς

Αποτελούν μία εξαιρετική επιλογή και ιδιαίτερα αν δεν έχουμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας για να αφιερώσουμε στην προτεοιμασία του. Επιλέγουμε ανάλατους ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης και καταναλώνουμε περίπου 1 κλειστή χούφτα. Με αυτόν τον τρόπο απολαμβάνουμε τα οφέλη των φυτικών ινών, των καλών λιπαρών και των αντιοξειδωτικών συστατικών που περιέχουν.

Έτσι λοιπόν, κατά την περίοδο της Σαρακοστής μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη γεύση και τη θρεπτική αξία στα κυρίως γεύματα και στα ενδιάμεσα snacks αρκεί να προσθέσουμε ποικιλία και φαντασία στο ημερήσιο διαιτολόγιό μας.

Περιμένω τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved