Χρήσιμα tips διατροφής για τη νηστεία της Σαρακοστής

Η περίοδος της Σαρακοστής ξεκινά σήμερα και για πολλούς θα αποτελέσει μία περίοδο αποχής από τα ζωϊκά προϊόντα.

Ευσταθία Παπαδά
Χρήσιμα tips διατροφής για τη νηστεία της Σαρακοστής

Αν σκέφτεστε να ακολουθήσετε τη νηστεία της Σαρακοστής δείτε παρακάτω μερικά από τα διατροφικά οφέλη της νηστείας.

Λόγω της αύξησης στην κατανάλωση λαδερών, οσπρίων, δημητριακών και λαχανικών αυξάνεται η πρόσληψη φυτικών ινών, βιταμινών και αντιοξειδωτικών συστατικών που λειτουργούν ως ασπίδα ενάντια σε χρόνια νοσήματα, ενώ οι φυτικές ίνες δρουν ευεργετικά στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον, η αποχή από την κατανάλωση ζωϊκών προϊόντων μειώνει την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και χοληστερόλης ευνοώντας έτσι την καρδιαγγειακή υγεία και βοηθώντας τα άτομα με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης. Ακόμη, λόγω της αύξησης στην κατανάλωση των θαλασσινών αυξάνεται το περιεχόμενο της διατροφής σε καλά λιπαρά.

Αν ωστόσο σας ανησυχεί η επάρκεια της διατροφής σας τη συγκεκριμένη περίοδο λόγω της αποκλεισμού μίας ολόκληρης ομάδας τροφίμων δείτε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές έτσι ώστε η διατροφή σας να είναι επαρκής και ωφέλιμη:

Επιλέγετε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη

Αν και τα ζωϊκά προϊόντα αποτελούν μία από τις βασικές πηγές πρωτεΐνης στη διατροφή μας, αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορούμε να προσλάβουμε πρωτεΐνη και από άλλα τρόφιμα. Τα όσπρια αποτελούν πλούσιες πηγές φυτικής πρωτεΐνης, τα οποία όταν συνδυάζονται με δημητριακά όπως ρύζι ή κριθαράκι μπορούν να μας παρέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός. Επιλέγετε λοιπόν τα όσπρια τουλάχιστον 2-3 φορές μέσα στην εβδομάδα όχι μόνο σε σούπες αλλά και στις σαλάτες σας. Οι ξηροί καρποί, η σόγια, τα αμύγδαλα και ο αρακάς είναι ακόμα μερικές καλές πηγές φυτικής πρωτεΐνης.

Ενισχύστε την πρόσληψη ασβεστίου

Καθώς οι περισσότεροι λαμβάνουμε το μεγαλύτερο μέρος του ασβεστίου που χρειαζόμαστε από τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να προσλαμβάνουμε το ασβέστιο από εναλλακτικές πηγές. Το μπρόκολο, το λάχανο, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια αποτελούν καλές φυτικές πηγές ασβεστίου.

ospria

Επιλέγετε τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο

Ο σίδηρος δε βρίσκεται μόνο στο κρέας αλλά και σε θαλασσινά, όσπρια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Ωστόσο είναι καλύτερα βιοδιαθέσιμος όταν προσλαμβάνεται από ζωϊκές πηγές. Για να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου που προσλαμβάνετε από φυτικές πηγές συνοδεύετε το γεύμα σας με κάποια πηγή βιταμίνης C, όπως οι πιπεριές, το λεμόνι, το πορτοκάλι ή ο χυμός του.

Προγραμματίστε τα γεύματά σας

Το κλειδί για να απολαύσετε τα οφέλη της νηστείας και μία ισορροπημένη διατροφή κατά την περίοδο της Σαρακοστής είναι ο προγραμματισμός των γευμάτων. Σχεδιάστε από το Σαββατοκύριακο τα γεύματα και τα σνακς της εβδομάδας. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε τις εύκολες λύσεις όπως η συχνή κατανάλωση ζυμαρικών, οι έτοιμες νηστίσιμες πίτες από το φούρνο που είναι πλούσιες σε λιπαρά, αλλά και τα έτοιμα σνακς όπως κράκερς, κριτσίνια που είναι πλούσια σε επεξεργασμένα άλευρα.

Καλή Σαρακοστή!

Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved