Κριθαρότο με γαρίδες και φέτα: Ιδανικό φαγητό για όλη την οικογένεια έτοιμο σε μόλις 30 λεπτά
Ψάχνεις μια νόστιμη και γρήγορη συνταγή; Το κριθαρότο με γαρίδες και φέτα είναι η λύση.
Αν ψάχνεις ένα υγιεινό και νόστιμο φαγητό που θα φάνε όλοι στην οικογένεια χωρίς γκρίνιες, μόλις το βρήκες! Αυτό το πιάτο με γαρίδες, κριθαράκι και λαχανικά είναι ιδανικό για να προσφέρεις στα παιδιά σου κάτι θρεπτικό και παράλληλα γευστικό. Μαγειρεύεται σε ένα μόνο τηγάνι – άρα λιγότερα πιάτα στο νεροχύτη – και έχει μέσα όλα όσα θέλεις: πρωτεΐνη , φυτικές ίνες, βιταμίνες και μπόλικη νοστιμιά. Από εκείνα τα φαγητά που λες «θα το ξαναφτιάξω σίγουρα»!
Ζουμερές γαρίδες σαγανάκι και σπιτική φοκάτσια
Υλικά
- 1/4 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χωρισμένο
- 340 γραμμάρια γαρίδες καθαρισμένες και ξεφλουδισμένες
- 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- Αλάτι, κατά βούληση
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες (περίπου 1 κουταλιά της σούπας)
- 1 φλιτζάνι ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 2 κουταλάκια κόκκινη πιπεριά σε νιφάδες (προσαρμόστε ανάλογα με το γούστο)
- 340 γραμμάρια baby λάχανο (kale)
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 2 φλιτζάνια μαγειρεμένο κριθαράκι (μπορεί να αντικατασταθεί με ρύζι)
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο κόλιανδρο
- 110 γραμμάρια θρυμματισμένη φέτα, χωρισμένη
- 1 φλιτζάνι ζωμός κοτόπουλου
Λαχταριστή συνταγή για πεντανόστιμες γαρίδες σαγανάκι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Τοποθετούμε ένα σουρωτήρι πάνω από ένα μεγάλο μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα βαθύ, ασφαλές τηγάνι, ζεσταίνουμε 1 ½ κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τις γαρίδες και τις ψήνουμε για 1 λεπτό, αλατοπιπερώνοντας ελαφρά. Όταν οι γαρίδες ροδίσουν από τη μία πλευρά, γυρίζουμε και ψήνουμε 1 λεπτό ακόμα. Μεταφέρουμε τις γαρίδες στο σουρωτήρι.
- Προσθέτουμε 1 κουταλιά ελαιόλαδο στο τηγάνι και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια-χαμηλή. Βάζουμε το κρεμμύδι, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να γίνει διάφανο, περίπου 8-10 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, τις ντομάτες και τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμα. Μεταφέρουμε το μείγμα κρεμμυδιού-ντομάτας στο σουρωτήρι με τις γαρίδες.
- Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι μαζί με το μισό λάχανο . Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι να μαραθεί και να δημιουργηθεί χώρος για το υπόλοιπο λάχανο. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάχανο, αλατοπιπερώνουμε και όταν όλο το λάχανο μαραθεί, το μεταφέρουμε στο σουρωτήρι. Ανακινούμε το σουρωτήρι για να στραγγίξει όσο περισσότερο ζουμί γίνεται μέσα στο μπολ.
Καλοκαιρινή σαλάτα με κριθαράκι – Είναι εύκολη και πλούσια σε φυτικές ίνες
- Επιστρέφουμε το τηγάνι στη φωτιά, προσθέτουμε το κρασί και τα ζουμιά από το μπολ και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μειωθεί το υγρό σε περίπου 60 ml.
- Ανακατεύουμε μέσα το κριθαράκι, τον κόλιανδρο, 60 γραμμάρια από τη φέτα και τον ζωμό κοτόπουλου, και ξαναφέρνουμε σε βρασμό.
- Προσθέτουμε το μείγμα από το σουρωτήρι (γαρίδες, κρεμμύδι, ντομάτες, λάχανο ) ανακατεύοντας προσεκτικά ώστε οι γαρίδες να βρεθούν ανάμεσα στο κριθαράκι.
- Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη φέτα και μεταφέρουμε το τηγάνι (ή το τοποθετούμε σε ένα πυρέξ) στο φούρνο. Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά.
- Σερβίρουμε αμέσως.
Καλή σας απόλαυση!
Πηγή: kitchenconfidante.com