Επιτρέπονται οι γαρίδες στη διατροφή της εγκύου; Τι λένε οι ειδικοί

Τι να προσέξετε όταν τρώτε γαρίδες στην εγκυμοσύνη.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Επιτρέπονται οι γαρίδες στη διατροφή της εγκύου; Τι λένε οι ειδικοί
Bigstock

Οι γαρίδες επιτρέπονται στη διατροφή της εγκύου με την προϋπόθεση ότι είναι μαγειρεμένες καλά. Μάλιστα, τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για μία υγιή εγκυμοσύνη.

Πολλοί συμβουλεύουν τις έγκυες να αποφεύγουν τις γαρίδες γιατί συχνά σερβίρονται μαζί με άλλα θαλασσινά τα οποία είθισται να καταναλώνονται ωμά. Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει ότι οι γαρίδες είναι απαγορευτικές στην εγκυμοσύνη.

Γαρίδες στην εγκυμοσύνη – Τα οφέλη

Οι γαρίδες θεωρούνται ίσως το καλύτερο θαλασσινό για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και παράλληλα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράγυρο η κατανάλωση του οποίου πρέπει να είναι περιορισμένη στην εγκυμοσύνη. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τις έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες να καταναλώνουν τουλάχιστον 2 με 3 μερίδες ψάρια ή θαλασσινά με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο την εβδομάδα.

Τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι επίσης καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ιωδίου, σιδήρου και χολίνης. Τα θρεπτικά αυτά συστατικά ενισχύουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού του μωρού, τη γνωστική του ανάπτυξη και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Είναι επίσης καλή πηγή πρωτεΐνης που είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό των ιστών και των συνδέσμων.

Έρευνες δείχνουν επίσης ότι τα θαλασσινά ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία όταν είναι κομμάτι μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής η οποία περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, όσπρια, άπαχο και κόκκινο κρέας.

garides-egkymosni.jpg

Συμβουλές για να απολαύσετε τις γαρίδες με ασφάλεια στην εγκυμοσύνη

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις γαρίδες στην εγκυμοσύνη είναι η τροφική δηλητηρίαση. Η τροφική δηλητηρίαση είναι πιο επικίνδυνη για τις έγκυες γυναίκες και μπορεί να βλάψει το έμβρυο.

«Κάποια βακτήρια από τα τρόφιμα μπορούν να περάσουν στο έμβρυο μέσω του πλακούντα και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας όσο το μωρό εξακολουθεί να αναπτύσσεται» αναφέρει η γυναικολόγος dr Emily Holthaus στο BabyCenter.

Το μαγείρεμα σκοτώνει τα επικίνδυνα βακτήρια όπως η λιστέρια και η σαλμονέλα για αυτό και γενικάκ στην εγκυμοσύνη ένας γενικός κανόνας είναι η κατανάλωση τροφίμων που είναι πολύ καλά μαγειρεμένα, αναφέρει ο ειδικός. Οι καλά μαγειρεμένες γαρίδες έχουν σκληρή υφή και λευκό και πορτοκαλί χρώμα. Οι άψητες από την άλλη είναι γκρι ή ημιδιαφανείς και έχουν μια πιο απαλή υφή.

Γενικά, εάν τα άψητα θαλασσινά έχουν έντονη τη μυρωδιά ψαριού ή αμμωνίας, αποφύγετε να τα καταναλώσετε, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η έντονη μυρωδιά είναι ένδειξη ότι τα θαλασσινά έχουν χαλάσει.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved