Πώς θα πλύνετε τα χόρτα και πώς θα διατηρήσετε το πράσινο χρώμα τους μετά το βρασμό

Μυστικά για να πλύνετε και να βράσετε τα χόρτα!

Μαργαρίτα Νικολάου
Πώς θα πλύνετε τα χόρτα και πώς θα διατηρήσετε το πράσινο χρώμα τους μετά το βρασμό
Bigstock

Τα χόρτα έχουν την τιμητική τους και εμείς σήμερα σας μαθαίνουμε τον τρόπο για να τα πλένετε σωστά και φυσικά να διατηρείτε το πράσινο χρώμα τους κατά τη διάρκεια του βρασμού και μετά.

Λατρεύω τα χόρτα. Απ' όταν ήμουν παιδί μάζευα χόρτα με τη γιαγιά μου και όταν γυρνούσαμε στο σπίτι περίμενα πώς και πώς για να τα φάω. Πάντα παρατηρούσα ό,τι έκανε και της ζητούσα να μου δείχνει πώς ξεχωρίζει τα χόρτα που είναι για φαγητό από εκείνα που δεν έπρεπε να μπουν στην κατσαρόλα.

Εκείνη όχι μόνο με έμαθε να μαζεύω χόρτα, αλλά πώς να τα καθαρίζω και πώς να τα πλένω σωστά.

pos-katharizo-kai-pleno-xorta.jpg

Πώς θα καθαρίσετε και θα πλύνετε τα χόρτα

Αρχικά θα πρέπει να ξέρετε ότι τα άγρια χόρτα θα πρέπει να κόβετε ελαφρώς την άκρη τους. Αν είναι μεγάλο το κάτω κομμάτι χαράξτε το σταυρωτά ώστε να βράσει γρήγορα όπως και τα φύλλα.

Αν τα χόρτα ειναι πολύ μακριά θα πρέπει να κόψετε 1-2 εκατοστά από την κορυφή τους.

Αν κάποιο από τα φύλλα είναι σάπιο το αφαιρείτε.

Πώς θα πλύνετε τα χόρτα

  1. Αρχικά θα πρέπει να τα ξεπλύνετε πάρα πολύ καλά ώστε να αφαιρεθεί το χώμα.
  2. Έπειτα βάλτε τα σε μια λεκάνη ή ένα μεγάλο ταψί με νερό και λίγο αλάτι. Αφήστε τα να κάτσει λίγο το νερό και έπειτα ξεπλύνετέ τα καλά.
  3. Στο τελευταίο ξέβγαλμα βάλτε και ξίδι.
  4. Αφού τα πλύνετε πολύ καλά βάλτε νερό σε μια κατσαρόλα να βράσει.

Πώς θα τα βράσετε και πώς θα διατηρήσετε το πράσινο χρώμα τους

  1. Αφού χοχλάξει το νερό στην κατσαρόλα, βάλτε τα καθαρισμένα και καλά πλυμένα χόρτα μέσα στην κατσαρόλα. Αφού τα ζεματήσετε και πάρουν 1-2 χόχλους, αφαιρέστε τα με μια κουτάλα και χύστε το νερό.
  2. Έπειτα γεμίστε την κατσαρόλα ξανά με κρύο νερό και βάλτε τα χόρτα πάλι μέσα, μόλις χοχλάξει. Αφήστε για 12-15 λεπτά να βράσουν χωρίς να τα σκεπάσετε.

Πώς θα παραμείνουν πράσινα;

  • 1ο κόλπο: Μόλις ζεματίσετε τα χόρτα βγάλτε τα και τοποθετήστε τα μέσα σε μια λεκάνη με παγάκια και νερό. Από εκεί θα τα μεταφέρετε εκ νέου για δεύτερη φορά στην κατσαρόλα για να βράσουν.
  • 2ο κόλπο: Χρησιμοποιήστε 1/2 κ.τ.γ. μαγειρική σόδα. Μόλις βάλετε τα χόρτα στην κατσαρόλα για να βράσουν (τη δεύτερη φορά) ρίξτε τη σόδα ανακατέψτε (θα αφρίσει) και μαγειρέψτε μόνο για 5 λεπτά.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved