10 συνταγές για την 28η Οκτωβρίου

Bigstock

Κάποιοι μπορεί να έχουν σκεφτεί να φτιάξουν μπακαλιάρο, όμως τον μπακαλιάρο είθισται να τον τρώμε την 25η Μαρτίου.

28η Οκτωβρίου: Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 ο Ιταλός πρέσβης Εμμανουέλε Γκράτσι έδωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά τελεσίγραφο του Ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. Ο Μουσολίνι ζητούσε ο ιταλικός στρατός να περάσει τα σύνορα της Αλβανίας και να κατακτήσει την Ελλάδα. Ο Μεταξάς αρνήθηκε και η Ελλάδα μπήκε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η 28η Οκτωβρίου είναι μία από τις επίσημες αργίες και τιμάται κάθε χρόνο σε όλη την Ελλάδα και από όλους τους ομογενείς του εξωτερικού. Τα παιδιά τιμούν τους ήρωες, τα θύματα και όλους όσους βοήθησαν στην απελευθέρωση της Ελλάδας μέσα από σχολικές γιορτές και παρελάσεις. Επίσης είναι μια αφορμή για να βρεθεί όλη η οικογένεια γύρω από το τραπέζι.

Τι τρώμε όμως την 28η Οκτωβρίου;

Το οικογενειακό τραπέζι προάγει την υγεία των παιδιών

Bigstock

Πάντως όχι μόνο μπακαλιάρο! Την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου μπορείτε να φάτε ό,τι θέλετε. Παρακάτω ακολουθούν 10 συνταγές για να φτιάξετε και εσείς στο οικογενειακό τραπέζι.

Τσιπούρες στο φούρνο με μυρωδικά

Υλικά:

  • 2-3 τσιπούρες
  • 2 πιπεριές χρωματιστές(κομμένες σε φέτες)
  • 1 ώριμη ντομάτα (κομμένη σε φέτες)
  • 2-3 κ.τ.γ τσίλι
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 5 κ.τ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κλωνάρι θυμάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 κ.τ.σ ξύδι
  • αλάτι

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής εδώ

Γιουβέτσι με μοσχάρι

Υλικά:

  • 500 γρ κριθαράκι μέτριο
  • 1 κιλό μοσχάρι σε μερίδες (σπαλομίτα)
  • ½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 1 ξύλο κανέλα
  • ½ φλυτζάνι λευκό κρασί
  • 400γρ. ψιλοκομμένα τοματάκια
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 φλυτζάνι τριμμένο τυρί

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής εδώ

Ψητά καλαμάρια γεμιστά

Υλικά:

  • 6-8 καλαμάρια μεγάλα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και θράψαλα)
  • 2 πράσινες πιπεριές (κέρατο)
  • 1 μεγάλη ντομάτα
  • 2-3 κ.τ.σ φρυγανιά τριμμένη
  • αλάτι, ρίγανη
  • ελαιόλαδο
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • οδοντογλυφίδες (για να τα κλείσετε)

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής εδώ

Κοτόπουλο στον φούρνο με δαμάσκηνα

Υλικά:

  • 1 κοτόπουλο κομμένο σε 4 κομμάτια
  • 1 κιλό πατάτες
  • 200 γρ δαμάσκηνα κομμένα στη μέση (δίχως κουκούτσι)

για τη σάλτσα:

  • χυμό από 1 πορτοκάλι
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 3 κ σ μουστάρδα
  • 1 κ σ μέλι
  • 1 κ σ θυμάρι
  • αλάτι-πιπέρι
  • 1 κ γλ γλυκιά πάπρικα

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής εδώ

Νουά στην κατσαρόλα με ρύζι πιλάφι ή πατάτες τηγανητές

Υλικά:

  • 1-2 κιλά μοσχαρίσιο νουά σε δίχτυ ολόκληρο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ολόκληρο
  • 2 μεγάλα καρότα ολόκληρα
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 3 κ.σ ελαιόλαδο
  • 150gr λευκό ή ροζέ ξηρό κρασί αρετσίνωτο
  • Χυμό από ένα λεμόνι
  • Αλάτι, πιπέρι

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής εδώ

Χοιρινά παϊδάκια

Υλικά:

  • 3 κιλά χοιρινά πλευρά μπριζόλας (ολόκληρο κομμάτι) για την μπάρμπεκιου σως
  • 1/4 κούπας (60 ml) ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα (125 ml ) έτοιμη μπάρμπεκιου σως
  • αλάτι – πιπέρι
  • 1 κ. γλ. σκόνη σκόρδου
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ. γλ. θυμάρι
  • 1/2 κούπα (125 ml) νερό

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής εδώ

Χοιρινό κότσι με πατάτες

Υλικά:

  • 3 κιλά κότσι, με το δέρμα
  • 2 κ.σ. κοφτές νοστιμιά
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • δεντρολίβανο
  • θυμάρι
  • 4 κ.σ. σκόρδο
  • πιπέρι
  • νερό

Για τη σάλτσα

  • 300 γρ. σπιτική μαγιονέζα
  • 3 κ.σ. μέλι
  • 1 1/2 κ.σ. μουστάρδα, ντιζόν

Για τις πατάτες

  • 1 κιλό πατάτες, βρασμένες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • θυμάρι
  • 1 κ.γ. νοστιμιά
  • δυόσμο

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής εδώ

Χοιρινές μπριζόλες ριγανάτες

Για τις πατάτες

  • 1,5 κιλό πατάτες baby, βρασμένες
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • δεντρολίβανο
  • φασκόμηλο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 100 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. ρίγανη, ξερή

Για τις μπριζόλες

  • 4 μπριζόλες χοιρινές, λαιμού χωρίς κόκαλο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ρίγανη, ξερή
  • δεντρολίβανο
  • φασκόμηλο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 40 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 120 γρ. αμύγδαλα, ωμά χωρίς φλούδα
  • 80 γρ. μουστάρδα
  • χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι

Για το σερβίρισμα

  • φασκόμηλο
  • φέτες λεμόνι

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής εδώ

Πατάτες ογκρατέν

Υλικά:

  • 5-6 πατάτες κομμένες σε ροδέλες
  • 1 κρέμα γάλακτος (200 γρμ)
  • 1 αυγό
  • Κίτρινο τυρί τριμμένο (γκούντα ή μοτσαρέλα για πίτσα)
  • μπέικον κομμένο καρέ
  • αλάτι-πιπέρι

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής εδώ

Ζουμερά πικάντικα σουτζουκάκια με κόκκινη σάλτσα

Υλικά:

  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 250 γρ. κιμά χοιρινό
  • 200 γρ. ψωμί για τοστ
  • 100 ml γάλα πλήρες
  • 1 αυγό
  • αλάτι
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • 1 1/2 κ.γ. κύμινο
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • δυόσμο
  • 20 ml ούζο
  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., για πανάρισμα
  • 50 ml σπορέλαιο, για τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, μεσαίο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 250 ml νερό
  • 1 κύβο κότας
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1/2 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 στικ κανέλα

Για το σερβίρισμα

  • ρύζι μπασμάτι
  • δυόσμο, φρέσκο

Δείτε την εκτέλεση της συνταγής εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved