Η ανάπτυξη του μωρού κατά τον 1ο μήνα της ζωής του

Ο ερχομός ενός νεογέννητου στο σπίτι, σίγουρα αποτελεί για όλους τους γονείς μία σημαντική περίοδο προσαρμογής, που μπορεί να συνοδεύεται με άγχος και αγωνία.

Η ανάπτυξη του μωρού κατά τον 1ο μήνα της ζωής του

Ο πρώτος μήνας ζωής του βρέφους, αποτελεί έναν μήνα υπερβολικών αλλαγών στην ανάπτυξή του, για τις οποίες είναι καλό οι γονείς να είναι προετοιμασμένοι, ώστε να αποφεύγεται το περιττό άγχος και ο φόβος.

Όταν γεννιέται ένα μωρό το σωματικό του βάρος περιλαμβάνει υπερβολική ποσότητα υγρού, που σταδιακά χάνεται με το πέρασμα των πρώτων ημερών ζωής. Έτσι, τα περισσότερα νεογέννητα χάνουν περίπου το 1/10 του βάρους γέννησης κατά τη διάρκεια των 5 πρώτων ημερών της ζωής τους, γεγονός όμως που αντιστρέφεται στις επόμενες 5 ημέρες.

Συνήθως κατά τη 10η ημέρα ζωής έχουν αποκτήσει το βάρος γέννησης ή το έχουν ξεπεράσει, καθώς το διάστημα της 7ης -10ης ημέρας χαρακτηρίζεται από μέγιστη ανάπτυξη, κάτι το οποίο επαναλαμβάνεται στην πορεία κατά την 3η-6η εβδομάδα ζωής. Για το μέσο όρο των νεογέννητων το βάρος τους αυξάνεται 20-30 γραμμάρια ημερησίως, ενώ με το τέλος του 1ου μήνα ζωής ζυγίζουν περίπου 4,5 κιλά.

enos minon moro 2

Σχετικά με το ύψος τους κατά τον πρώτο μήνα ζωής η αύξηση μπορεί να φτάσει περίπου 4.5 έως 5 εκατοστά. Τα αγόρια ακολουθούν ένα πιο μικρό ρυθμό αύξησης, συγκριτικά με τα κορίτσια, συνήθως λιγότερο από 350 γραμμάρια και 1,25 εκατοστά.

Ένα σημείο στο οποίο δίνει ιδιαίτερη προσοχή ο παιδίατρος κατά τον 1ο μήνα ζωής είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της περιμέτρου της κεφαλής, καθώς αντανακλά την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ωστόσο, τα οστά της κεφαλής εξακολουθούν να αναπτύσσονται, με αποτέλεσμα το κρανίο να έχει έναν ταχύ ρυθμό ανάπτυξης κατά τη διάρκεια των 4 πρώτων μηνών. Ο μέσος όρος της περιμέτρου της κεφαλής είναι περίπου 35 εκατοστά και φτάνει μέχρι 38 εκατοστά με το τέλος του 1ου μήνα ζωής. Δεδομένου ότι τα αγόρια τείνουν να είναι πιο μεγαλόσωμα σε σχέση με τα κορίτσια, η περίμετρος κεφαλής εμφανίζεται λίγο μεγαλύτερη, αυξημένη συνήθως κατά 1 εκατοστό. Ταυτόχρονα, ακόμη και εάν το κρανίο είχε μικρές παραμορφώσεις στο σχήμα λόγω τοκετού ή παρατηρούνται ελαφρά σημάδια ερυθρότητας στο πρόσωπο, αυτά διορθώνονται πολύ σύντομα και με το πέρασμα των δύο πρώτων εβδομάδων, όλα τα χαρακτηριστικά του κρανίου και του προσώπου αποκτούν φυσιολογική μορφή. Ένα άλλο χαρακτηριστικό που παρατηρείται κατά τον 1ο μήνα ζωής είναι η σταδιακή απώλεια του τριχώματος της κεφαλής, το οποίο δεν χρήζει ανησυχίας καθώς είναι απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο, ενώ θα υπάρξει σύντομα αντικατάσταση.

Σχετικά με τη στάση του σώματός τους, τον 1ο μήνα ζωής σταδιακά αρχίζουν να τεντώνουν τα άκρα τους, ώστε να περάσουν σε πιο ευθυγραμμισμένη στάση σε σύγκριση με την εμβρυική στάση που είχαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έτσι μια χαρακτηριστική και αστεία κίνηση που μπορούν να παρατηρήσουν οι γονείς είναι να προσπαθεί να τεντωθεί ένα νεογέννητο!

enos minon moro 1

Το βρεφικό δέρμα είναι αρκετά ευαίσθητο κατά τους πρώτους μήνες ζωής και ένα συχνό φαινόμενο είναι αυτό της βρεφικής ακμής. Η αιτία είναι η διέγερση αδένων που εκκρίνουν λιπαρές ουσίες στο δέρμα, μέσω ρύθμισής τους από ορμόνες που πέρασαν μέσω του πλακούντα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα άκρα του νεογέννητου μπορεί να έχουν διαφορετική όψη στο χρώμα και θερμοκρασία, σε σύγκριση με το υπόλοιπο σώμα, καθώς τα αιμοφόρα αγγεία που αιματώνουν αυτές τις περιοχές είναι πιο ευαίσθητα στις αλλαγές της θερμοκρασίας. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται η διάμετρός τους, να περνά λιγότερο αίμα και το δέρμα να φαίνεται λιγότερο κόκκινο, ακόμη και μπλε. Σε κάθε περίπτωση όλες αυτές οι παρατηρήσεις είναι φυσιολογικές και αναμενόμενες και δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία στους γονείς.

Στο σημείο αυτό όμως, αξίζει να επισημανθεί ένα πολύ κρίσιμο στοιχείο: η αναγκαία τακτική παρακολούθηση του νεογέννητου από τον παιδίατρο, ο οποίος μπορεί να διακρίνει εάν το βρέφος ακολουθεί όλες τις φυσιολογικές παραμέτρους ανάπτυξης ή να εντοπίσει κάποιο παθολογικό στοιχείο και διαταραχή.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com

Διαβάστε επίσης:
Μωρό 9 μηνών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ανάπτυξή του

Τι μπορεί να κάνει ένα μωρό 9 έως 12 μηνών

Μωρό 8 μηνών: Τι μπορεί να κάνει σε αυτή την ηλικία;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved