Παιδιά και καύσωνας: Πώς να τα προστατεύσετε, τι να αποφύγετε

Ο πρώτος καύσωνας στη χώρα μας είναι γεγονός και επειδή θα διαρκέσει αρκετές μέρες, δείτε πώς θα προστατέψετε τα μικρά παιδιά.

Παιδιά και καύσωνας: Πώς να τα προστατεύσετε, τι να αποφύγετε

Τα μωρά, τα μικρά παιδιά όπως και οι ηλικιωμένοι είναι περισσότετο ευάλωτοι στην υπερβολική ζέστη και τον καύσωνα.

Γι΄αυτό θα πρέπει να φροντίσετε η θερμοκρασία δωματίου να είναι γύρω στους 26-28οC εάν τα μωρά/παιδιά είναι ελαφρά ντυμένα με την υγρασία περίπου στο 40-60%. Εάν η θερμοκρασία είναι ~30οC τα μωρά/παιδιά πρέπει να είναι σχεδόν «γυμνά».

Επίσης, σύμφωνα με την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου , θα πρέπει έχετε υπόψιν σας τα εξής:

Κατάλληλος ρουχισμός

Εάν διαπιστώσετε ότι το μωρό ζεσταίνεται πρέπει να του αφαιρέσετε ρούχα ανάλογα με τη θερμοκρασία του δωματίου. Ένας απλός κανόνας είναι το καλοκαίρι να φορά ένα ρούχο λιγότερο από ότι φοράμε εμείς. Παράλληλα αποφεύγουμε τα συνθετικά υλικά στα κλινοσκεπάσματα γιατί εκτός του ότι μπορεί προκαλέσουν αλλεργίες, είναι πιο ζεστά και υπερθερμαίνουν το μωρό. Μέχρι την ηλικία των 12 μηνών δεν πρέπει να βάζετε πάπλωμα και μαξιλάρι στο κρεβατάκι του μωρού.

ipsiles thermokrasies kai paidi 2

Άφθονα υγρά

Τα μωρά και νήπια αφυδατώνονται πιο εύκολα και πιο γρήγορα από ότι οι ενήλικες, γι’ αυτό πρέπει να τους δίνουμε άφθονα υγρά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ιδίως σε περιόδους καύσωνα.

Συχνά δροσερά μπάνια

Κάνετε στα παιδιά σας συχνά δροσερά μπάνια για να δροσίζεται το δέρμα τους. Προσοχή το νερό να μην είναι παγωμένο γιατί θα αντιδράσουν. Μια εναλλακτική λύση είναι να δροσίζεται το δέρμα των παιδιών με μια βρεγμένη πετσέτα ή να βρέχετε το κορμάκι του με λίγο νερό.

Ελαφριά τροφή

Δώστε στα παιδιά ελαφριά δροσερή διατροφή με άφθονα φρούτα.

magio gia mora

Κλιματιστικά

Η χρήση των κλιματιστικών δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο φοβούνται οι γονείς. Οι κίνδυνοι της υπερβολικής ζέστης στα μωρά είναι πιο μεγάλοι σε σχέση με τη χρήση τους, φτάνει να τηρούμε τους εξής βασικούς κανόνες λειτουργίας τους:

  • Διατήρηση σταθερής υγρασίας
    Επειδή με τη χρήση των κλιματιστικών αφαιρείται η υγρασία από το δωμάτιο υπάρχει κίνδυνος αναπνευστικών προβλημάτων. Για τον λόγο αυτό πρέπει η πόρτα ή το παράθυρο να διατηρούνται λίγο ανοικτά.
  • Διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας
    Η διατήρηση μιας σταθερής θερμοκρασίας έχει μεγάλη σημασία για την υγεία του παιδιού. Κανονίζουμε τη θερμοκρασία ώστε να μην νοιώθουμε ούτε κρύο ούτε ζέστη. Αποφεύγουμε τις έντονες εναλλαγές της θερμοκρασίας από το ζεστό στο κρύο (ιδίως όταν το παιδί είναι ιδρωμένο) και αντίθετα. Το πιο ιδανικό θα ήταν ολόκληρο το σπίτι να έχει την ίδια θερμοκρασία, αλλά ίσως αυτό να μην είναι πρακτικό και οικονομικό.
  • Ο αέρας δεν πρέπει να κτυπά κατευθείαν το μωρό.

Βάλτε το κρεβατάκι του σε σημείο που ο αέρας να μη πηγαίνει κατ’ ευθείαν πάνω του αλλά απλά να απολαμβάνει ένα δροσερό δωμάτιο. Το ίδιο ισχύει και για τους ανεμιστήρες πατώματος ή οροφής.

  • Να γίνεται συχνά συντήρηση του κλιματιστικού με τον καθαρισμό ή την αλλαγή των φίλτρων.
  • Να γίνεται καλός αερισμός των δωματίων όταν τα κλιματιστικά δεν είναι σε λειτουργία.
  • Να γίνεται συχνός καθαρισμός ή τίναγμα των υφασμάτων του δωματίου (κουβέρτες ριχτάρια, κουρτίνες) γιατί τα κλιματιστικά προκαλούν ανακύκλωση της σκόνης.
  • Αποφυγή καπνίσματος σε χώρους που λειτουργεί το κλιματιστικό.
  • Εάν το κλιματιστικό λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας το παιδί πρέπει να φορά ένα ρούχο παραπάνω ή να είναι σκεπασμένο με ένα σεντονάκι.
kalokairines diakope

Κίνδυνος θερμοπληξίας

Η θερμοπληξία αποτελεί έναν σημαντικό κίνδυνο για τον παιδικό οργανισμό, καθότι τα παιδιά δεν διαθέτουν τους μηχανισμούς θερμορύθμισης των ενηλίκων, ενώ μπορεί να συμβεί όταν το παιδί μείνει αφυδατωμένο και εκτεθειμένο σε πολύ υψηλή θερμοκρασία.

Οι μηχανισμοί του νευρικού συστήματος που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος σταματούν, με αποτέλεσμα το δέρμα του να γίνεται ξηρό, να ανεβαίνει η θερμοκρασία του και ταυτόχρονα να αρχίζει να νιώθει ναυτία, κράμπες στο στομάχι, ενώ μπορεί να εμφανίσει και ταχύπνοια.

Σε κάθε περίπτωση εάν οι γονείς έχουν ενδείξεις πως το παιδί υποφέρει από τη ζέστη, θα πρέπει να καλέσουν άμεσα βοήθεια και να απομακρύνουν το παιδί από το θερμό σημείο. Σύμφωνα με την παιδίατρο Μαριαλένα Κυριακάκου καλό είναι να αφαιρέσουν τα ρούχα του και να το κάνουν μπάνιο με χλιαρό και όχι παγωμένο νερό. Προκειμένου να βοηθήσουν την αιματική κυκλοφορία είναι καλό να του κάνουν απαλό μασάζ στα χέρια, τα πόδια και άλλα σημεία του σώματος.

Στην περίπτωση που το παιδί έχει εξωτερικές δραστηριότητες στις οποίες θα πρέπει να πάρει μέρος (πχ μία αθλητική ομάδα ή ένας αγώνας), οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν επισταμένως για την πρόσληψη υγρών.

zesti kai paidia

Προστασία στο νερό

  • Επειδή τα παιδιά βλέπουν το νερό σαν παιχνίδι και πολλές φορές μπορεί να παρασυρθούν θα πρέπει να τηρείτε τους παρακάτω βασικούς κανόνες ασφαλείας, ώστε το κολύμπι να είναι μόνο διασκεδαστικό και όχι επικίνδυνο:
  • Δεν αφήνετε ποτέ από τα μάτια σας ένα παιδί μόνο του μέσα στο νερό. Χρειάζεται πολύ στενή επαφή με τα παιδιά και στην περίπτωση που δεν είστε γνώστες κολύμβησης ή πρώτων βοηθειών καλό θα είναι να σιγουρευτείτε πως υπάρχει ναυαγοσώστης στο σημείο που βρίσκεστε.
  • Όταν επιτηρείτε τα παιδιά δεν πρέπει να ασχολείστε με καμία άλλη δραστηριότητα, όπως να διαβάζετε ένα βιβλίο ή να μιλάτε στο τηλέφωνο γιατί η προσοχή αποσπάται εύκολα.
  • Εάν κολυμπάτε σε πισίνα φροντίζετε πάντα να έχετε σωσίβια σε κοντινή απόσταση και ένα κινητό τηλέφωνο σε περίπτωση ανάγκης.
  • Μην εμπιστεύεστε ποτέ μόνο του το μωρό σας, ακόμη και εάν έχει παρακολουθήσει μαθήματα κολύμβησης.
  • Σε περίπτωση που δεν εντοπίζετε το μωρό σας, πρώτα να κοιτάξετε μέσα στο νερό.
  • Μην επιτρέπετε ποτέ στο παιδί να βουτήξει υποβρύχια εάν δεν έχετε ελέγξει πρώτα το βυθό για διάφορα αντικείμενα.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved