Καύσωνας και κλιματιστικό: Τι πρέπει να γνωρίζετε αν έχετε μωρό στο σπίτι

Τα μωρά και τα μικρά παιδιά είναι πολύ πιο ευάλωτα στη υπερβολική ζέστη και ειδικά στον καύσωνα.

 

Καύσωνας και κλιματιστικό: Τι πρέπει να γνωρίζετε αν έχετε μωρό στο σπίτι

Η χρήση των κλιματιστικών λοιπόν θεωρείται επιβεβλημένη προκειμένου να υπάρχει στο σπίτι μια δροσερή ατμόσφαιρα που δεν θα προκαλεί δυσφορία στο παιδί. Τα κλιματιστικά, σύμφωνα με την Παιδιατρική Εταιρία Κύπρου δεν είναι τόσο επικίνδυνα όσο φοβούνται οι γονείς. Οι κίνδυνοι της υπερβολικής ζέστης στα μωρά είναι πιο μεγάλοι σε σχέση με τη χρήση τους, φτάνει να τηρούμε τους εξής βασικούς κανόνες λειτουργίας τους:

• Διατήρηση σταθερής υγρασίας
Επειδή με τη χρήση των κλιματιστικών αφαιρείται η υγρασία από το δωμάτιο υπάρχει κίνδυνος αναπνευστικών προβλημάτων. Για τον λόγο αυτό πρέπει η πόρτα ή το παράθυρο να διατηρούνται λίγο ανοικτά.
• Διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας
Η διατήρηση μιας σταθερής θερμοκρασίας έχει μεγάλη σημασία για την υγεία του παιδιού. Κανονίζουμε τη θερμοκρασία ώστε να μην νοιώθουμε ούτε κρύο ούτε ζέστη. Αποφεύγουμε τις έντονες εναλλαγές της θερμοκρασίας από το ζεστό στο κρύο (ιδίως όταν το παιδί είναι ιδρωμένο) και αντίθετα. Το πιο ιδανικό θα ήταν ολόκληρο το σπίτι να έχει την ίδια θερμοκρασία, αλλά ίσως αυτό να μην είναι πρακτικό και οικονομικό.
• Ο αέρας δεν πρέπει να κτυπά κατευθείαν το μωρό
Βάλτε το κρεβατάκι του σε σημείο που ο αέρας να μη πηγαίνει κατ’ ευθείαν πάνω του αλλά απλά να απολαμβάνει ένα δροσερό δωμάτιο. Το ίδιο ισχύει και για τους ανεμιστήρες πατώματος ή οροφής.
• Να γίνεται συχνά συντήρηση του κλιματιστικού με τον καθαρισμό ή την αλλαγή των φίλτρων
• Να γίνεται καλός αερισμός των δωματίων όταν τα κλιματιστικά δεν είναι σε λειτουργία
• Να γίνεται συχνός καθαρισμός ή τίναγμα των υφασμάτων του δωματίου (κουβέρτες ριχτάρια, κουρτίνες) γιατί τα κλιματιστικά προκαλούν ανακύκλωση της σκόνης.
• Αποφυγή καπνίσματος σε χώρους που λειτουργεί το κλιματιστικό
• Εάν το κλιματιστικό λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας το παιδί πρέπει να φορά ένα ρούχο παραπάνω ή να είναι σκεπασμένο με ένα σεντονάκι.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τα κλιματιστικά

Εάν δεν τηρούνται οι πιο πάνω κανόνες λειτουργίας των κλιματιστικών υπάρχουν οι εξής κίνδυνοι:
1. Μυϊκοί σπασμοί , κράμπες και ραιβόκρανο. Αυτά πιθανόν να εμφανιστούν σε περίπτωση που ο παγωμένος αέρας κτυπά κατ’ ευθείαν πάνω στο παιδί ή και στον ενήλικα.

Η χρήση των κλιματιστικών αφαιρεί την υγρασία από το δωμάτιο με τον κίνδυνο:
1.Την ξηρότητα του δέρματος. Οι ενυδατικές κρέμες είναι πολύ βοηθητικές.
2.Τη ξηρότητα της μύτης και γενικά των βλεννογόνων με αποτέλεσμα την εμφάνιση αναπνευστικών προβλημάτων.
3.Ξηρότητα και ερεθισμό των ματιών με κίνδυνο την εμφάνιση επιπεφυκίτιδας.

Η νόσος των λεγεωναρίων οφείλεται στο ομώνυμο μικρόβιο που αναπτύσσεται στα λιμνάζοντα νερά στο κλιματιστικό. Είναι μια σπάνια κατάσταση αλλά αν συμβεί μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, μυαλγίες, τοξική εγκεφαλοπάθεια ακόμα και θάνατο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved