Πότε οι κενώσεις του μωρού είναι σημάδι ενός σοβαρού προβλήματος;

Τι  πρέπει να γνωρίζετε για τις κενώσεις του μωρού.

Πότε οι κενώσεις του μωρού είναι σημάδι ενός σοβαρού προβλήματος;
Τις περισσότερες φορές αλλαγές στις κενώσεις των μωρών είναι φυσιολογικές. Bigstock

Μετά τις πρώτες εβδομάδες, τα μωρά μπαίνουν σε μια αρκετά καλή ρουτίνα ως προς τις κενώσεις τους.

Ο αριθμός των κενώσεων του μωρού αποτελεί ένδειξη για το εάν τρέφεται επαρκώς αλλά και μία εικόνα της ευρύτερης υγείας του οργανισμού του. Στην αρχή κάποια μωρά λερώνουν την πάνα τους δύο, τρεις ή και περισσότερες φορές την ημέρα. Η συχνότητα των κενώσεων αυξάνεται σταδιακά μετά τον τέταρτη με πέμπτη μέρα και συνεχίζει μέχρι περίπου και τις έξι εβδομάδες.

Για τα μωρά που πίνουν από μπουκάλι οι κενώσεις είναι περίπου μία ή δύο φορές τη μέρα ενώ για όσα θηλάζουν μπορεί να μη κάνουν για μία ή δύο μέρες.

Μάλιστα μέχρι να γίνουν ενός μηνός , μπορεί να περάσουν μία ή δύο εβδομάδες χωρίς καθόλου κενώσεις.

kenoseis-morou.jpg

Πότε θα πρέπει να ανησυχήσετε

Ενημερώστε τον παιδίατρο αν περάσουν περισσότερες από τρεις μέρες χωρίς καθόλου κενώσεις. Αν κλαίει πολύ αδύναμα, δεν θηλάζει καλά ή δείχνει άρρωστο επικοινωνήστε άμεσα μαζί του.

Ο γιατρός μπορεί να κάνει αξιολόγηση για τρεις σπάνιες ασθένειες που δίνουν την εικόνα δυσκοιλιότητας:

Υποθυρεοειδισμός

Μια απολύτως ιάσιμη κατάσταση που προκαλείται από έναν θυρεοειδή αδένα που υπολειτουργεί.Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα μπορεί να καθυστερήσει τη νοητική ανάπτυξη.

Ασθένεια του Χίρσπρουνγκ

Το σπάνιο αυτό πρόβλημα παρουσιάζεται όταν τα νεύρα στον ορθό δεν αναπτύσσονται κανονικά. Οι μύες του ορθού σφίγγονται πολύ – δεν μπορούν να χαλαρώσουν – πράγμα που εμποδίζει τις κενώσεις να περάσουν και προκαλεί απόφραξη των εντέρων. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να διορθωθεί χειρουργικά.

kenoseis-mwrou.jpg

Παιδική αλλαντίαση

Μια σπάνια ασθένεια σε μωρά μικρότερα του ενός έτους, η οποία χαρακτηρίζεται από ξαφνική αδυναμία και παράλυση. Προκαλείται από σπόρους αλλαντίασης που κρύβονται σε υδαρή γλυκά, όπως το μέλι ή η φρουκτόζη. Για τον λόγο αυτό, τέτοιες τροφές δεν πρέπει να δίνονται ποτέ σε μωρά μικρότερα του ενός έτους.

Απόσπασμα από το βιβλίο « Το πιο χαρούμενο μωρό του κόσμου» εκδόσεις διόπτρα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved