Baby poop Guide: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τις κενώσεις των μωρών και το χρώμα τους

«Το μωρό μου έκανε πράσινα κακάκια, τι να κάνω;»

Μαργαρίτα Νικολάου
Baby poop Guide: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τις κενώσεις των μωρών και το χρώμα τους
Bigstock

Κανείς δεν έχει πει ότι ο ερχομός του μωρού είναι δύσκολος ή διασκεδαστικός αλλά είναι γεγονός ότι ως νέος γονιός, θα περάσεις πολύ χρόνο κοιτώντας τις κενώσεις του μωρού σου. Τα καλά νέα; Όλες αυτές οι αλλαγές τις πάνας θα σας μάθουν να αναγνωρίζετε αν το παιδί σας είναι καλά στην υγεία του ή όχι.

Μπορείς οδηγός να μην υπάρχει, όμως υπάρχουν συμβουλές από ειδικούς νεογνολόγους και παιδιάτρους που ενημερώνουν τους γονείς για την υγεία του μωρού τους.

Κενώσεις βρεφών - Συχνότητα

Η συχνότητα των κενώσεων διαφέρει από μωρό σε μωρό, οπότε μην συνεχίζετε να googλάρετε «πόσο συχνά ΠΡΕΠΕΙ το μωρό μου να έχει κενώσεις». Το «πρέπει» δεν υπάρχει στις κενώσεις. Τα μωρά ενεργούνται τόσο συχνά όσο και τα γεύματά τους, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που τα μωρά μπορεί να καθυστερήσουν να ενεργηθούν 2-3 μέρες. Καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν πρέπει να σας ανησυχήσει. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν περισσότερες και πιο συχνές κενώσεις σε σχέση με τα μωρά που καταναλώνουν γάλα-φόρμουλα.

kenoseis-morou.jpg

Πότε να καλέσω τον παιδίατρό μου;

Αν και το βιολογικό ρολόι κάθε μωρού είναι μοναδικό, αν το μωρό σας δεν έχει ενεργηθεί πάνω από 4 μέρες, τότε πρέπει να καλέσετε τον παιδίατρό σας. Αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι δυσκοιλιότητας.

Κενώσεις μωρών και χρώμα

Τόσο για τους νέους γονείς, όσο και για τους έμπειρους γονείς, το χρώμα των κενώσεων μπορεί να σας εκπλήξει. Τα μωρά μπορούν να δημιουργήσουν ένα «ουράνιο τόξο» κενώσεων, αλλά δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσει αυτό.

Συνήθως, όλων των νεογέννητων οι κενώσει είναι υδαρές, μαύρου χρώματος και με έντονα κολλώδη υφή, ενώ είναι σχετικά άοσμα. Τα κόπρανα αυτά ονομάζονται μηκώνιο και είναι απολύτως φυσιολογικά.

Όταν το μωρό σας αρχίσει να θηλάζει ή να πίνει γάλα-φόρμουλα, τα κόπρανά τους θα γίνουν πράσινα ή κίτρινα ή θα έχουν περισσότερο υγρή μορφή. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν πράσινα-κίτρινα-καφέ «κακάκια» και θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε αυτή τη χρωματική παλέτα όσο θα συνεχίζουν τον θηλασμό.

Τα μωρά που λαμβάνουν γάλα - φόρμουλα, έχουν συνήθως τις ίδιες χρωματικές κενώσεις με τα μωρά που θηλάζουν. Οι μικρές αλλαγές στο χρώμα είναι συνήθως αποτέλεσμα της κινητικότητας του εντέρου του μωρού σας ή του τρόπου με τον οποίο χωνεύουν το γάλα και δεν είναι ανησυχητικές.

Καθώς το μωρό αρχίζει να τρώει στερεές τροφές, θα αλλάξει και το χρώμα των κενώσεών του. Αυτό είναι φυσιολογικό, αλλά συγκεκριμένα χρώματα μπορούν να σας πουν κάτι για την υγεία του μωρού σας ή να είναι ανησυχητικό σημάδι.

kenoseis-morou.jpg

Κόκκινες κενώσεις μωρού

Αν και μπορεί να φαίνονται τρομακτικές, οι κόκκινες κενώσεις δημιουργούνται σχεδόν πάντα από κάποια κόκκινη τροφή. Η εξαίρεση; Τα κόπρανα με αίμα, τα οποία μπορεί να σηματοδοτούν αλλεργίες ή αιμορραγία στο γαστρεντερικό σωλήνα των παιδιών. Καλέστε το γιατρό σας εάν δείτε αίμα στα κόπρανα του μωρού σας.

Πράσινες κενώσεις μωρού

Τα «πράσινα κακάκια» είναι απολύτως φυσιολογικά. Τα σκούρα πράσινα κόπρανα προκαλούνται συνήθως από τη χολή, ένα υγρό που παράγεται στο συκώτι του μωρού σας και βοηθά στην πέψη. Επιθεωρήστε προσεκτικά τα σκούρα πράσινα κόπρανα (ναι, αυτό πρέπει να κάνετε ως γονείς) για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι μαύρα, καθώς αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία.

Μαύρες κενώσεις μωρού

Εάν το μωρό σας έχει μαύρα κόπρανα μετά τις πρώτες του κενώσεις μετά τη γέννησή του, μπορεί να είναι σημάδι αιμορραγίας στο στομάχι. Κοιτάξτε προσεκτικά τα κακάκια του παιδιού σας κάτω από έντονο φως και αν έχουν μαύρο χρώμα αντί για σκούρο πράσινο, καλέστε το γιατρό σας.

Κίτρινες κενώσεις μωρού

Όποιες κενώσεις είναι κίτρινες, πορτοκαλί, καφέ ή θυμίζουν «μουστάρδα» είναι φυσιολογικά.

kenoseis-mwrou.jpg

Λευκές ή γκρι κενώσεις μωρού

Αυτή είναι η μόνη απόχρωση που πρέπει σχεδόν πάντα να σας προειδοποιεί για κάποιο πρόβλημα. Τα λευκά βρεφικά κόπρανα θα μπορούσαν δείξουν ότι το μωρό σας δεν χωνεύει σωστά την τροφή ή δεν εκκρίνεται φυσιολογικά η χολή προς το έντερο.

Πότε να καλέσω τον παιδίατρο;

Οι περισσότερες αποχρώσεις είναι φυσιολογικές αλλά θα πρέπει να καλέσετε τον γιατρό σας σε περίπτωση που το παιδί σας έχει λευκά ή μαύρα κόπρανα ή έχουν αίμα επάνω.

με πληροφορίες από το childrenscolorado.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved