Οι κενώσεις του μωρού που θηλάζει - Τι να προσέξετε

  • Πόσο συχνές είναι οι κενώσεις ενός μωρού που θηλάζει;
  • Πώς μοιάζουν οι κενώσεις του μωρού που θηλάζει;
  • Οι κενώσεις του μωρού όταν οι στερεές τροφές εντάσσονται στη διατροφή του
  • Τι μπορεί να σημαίνουν τα χρώματα των κενώσεων:
  • Πότε να επισκεφτείτε τον ειδικό;
Οι κενώσεις του μωρού που θηλάζει - Τι να προσέξετε

Πόσο συχνές είναι οι κενώσεις ενός μωρού που θηλάζει;

Ο αριθμός των κενώσεων του μωρού αποτελεί ένδειξη για το εάν τρέφεται επαρκώς αλλά και μία εικόνα της ευρύτερης υγείας του οργανισμού του. Στην αρχή κάποια μωρά λερώνουν την πάνα τους δύο, τρεις ή και περισσότερες φορές την ημέρα. Η συχνότητα των κενώσεων αυξάνεται σταδιακά μετά τον τέταρτη με πέμπτη μέρα και συνεχίζει μέχρι περίπου και τις έξι εβδομάδες.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι κενώσεις παρατηρούνται μετά από κάθε γεύμα, κάτι το οποίο θεωρείται φυσιολογικό και συμβαίνει λόγω του γαστροκολικού αντανακλαστικού, το οποίο αναγκάζει το πεπτικό σύστημα να λειτουργεί κάθε φορά που η τροφή φτάνει στο στομάχι.

Πώς μοιάζουν οι κενώσεις του μωρού που θηλάζει;

Το μηκώνιο είναι τα πρώτα κόπρανα του μωρού, τα οποία αποβάλλει συνήθως 24-48 ώρες μετά τον τοκετό. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν ένα πρασινωπό προς μαύρο χρώμα, κολλώδη υφή και αποτελούνται από υλικά τα οποία το μωρό κατάπιε όσο ακόμα βρισκόταν μέσα στη μήτρα. Δεν έχουν ευδιάκριτη μυρωδιά, συνεπώς ίσως να μην καταλάβετε εγκαίρως ότι το μωρό έχει λερώσει την πάνα του.

Τρεις με τέσσερις μέρες μετά τον τοκετό, οι κενώσεις του μωρού αποκτούν ένα πιο ανοιχτό χρώμα και λιγότερο κολλώδη υφή. Η αλλαγή αυτή συμβαίνει όταν ξεκινά η πέψη του μητρικού γάλακτος. Το χρώμα των κενώσεων ενός υγιούς μωρού που θηλάζει είναι το ανοιχτό πράσινο ή το μουσταρδί. Έχουν μία πιο υδαρή και κρεμώδη υφή. Επίσης, δεν αποκλείεται να παρατηρήσετε αλλαγές στο χρώμα των κενώσεων του μωρού, καθώς το χρώμα επηρεάζεται και από τις τροφές που καταναλώνει η θηλάζουσα μητέρα.

kenoseis mwrou

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / hessam nabavi

Οι κενώσεις του μωρού όταν οι στερεές τροφές εντάσσονται στη διατροφή του

Από τον έκτο περίπου μήνα, οι στερεές τροφές εισάγονται σταδιακά στη διατροφή του μωρού. Οι κενώσεις του τότε γίνονται πιο σκούρες και συμπαγείς. Επίσης, αποκτούν μία ακόμα πιο έντονη μυρωδιά και δεν αποκλείεται να παρατηρήσετε κομμάτια των τροφών στα κόπρανα του βρέφους.

Τι μπορεί να σημαίνουν τα χρώματα των κενώσεων:

  • Πρασινο-καφέ κενώσεις: Θεωρούνται απόλυτα φυσιολογικές και μπορεί να έχουν ένα έντονο πράσινο χρώμα λόγω κατανάλωσης λαχανικών
  • Σκούρο πράσινο: Οι κενώσεις μπορεί να έχουν αυτό το χρώμα λόγω αυξημένης πρόσληψης σιδήρου
  • Ανοιχτό κίτρινο: Το χρώμα αυτό είναι πιο σύνηθες σε κενώσεις μωρών που τρέφονται με ξένο γάλα. Έχουν επίσης πιο πηκτή υφή και ακόμα πιο έντονη μυρωδιά.

Πότε να επισκεφτείτε τον ειδικό;

Απευθυνθείτε άμεσα στον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε κάτι από τα ακόλουθα:

  • Κόκκινες κενώσεις: Το κόκκινο χρώμα στις κενώσεις του μωρού υποδεικνύει την ύπαρξη αίματος. Σε μικρές ποσότητες μπορεί να είναι αποτέλεσμα δυσκοιλιότητας, ενώ σε μεγαλύτερες ίσως είναι σύμπτωμα κάποιου άλλου προβλήματος.
  • Λευκές κενώσεις: Οι λευκές κενώσεις συνήθως υποδεικνύουν πρόβλημα στο συκώτι ή την ουροδόχο κύστη.
  • Μαύρες κενώσεις: Εάν το μωρό συνεχίσει να αποβάλλει μαύρες κενώσεις δύο με τρεις μέρες μετά τον τοκετό, πιθανά να υποδηλώνει την ύπαρξη αίματος στον γαστρεντερικό τους σωλήνα.
  • Αφρώδεις κενώσεις: Αφρώδεις κενώσεις ενδέχεται να παρατηρήσετε εάν υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση λακτόζης στο μητρικό γάλα.

Πηγή: momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved